Elokuva-arvostelu: Twilight – Epäilys

28.06.2010 22:42 Tatu Junni

Alkuperäisnimi: The Twilight Saga: Eclipse
Ohjaaja: David Slade
Käsikirjoittaja: Melissa Rosenberg (Stephenie Meyerin romaanin pohjalta)
Pääosissa: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Ashley Greene, Billy Burke, Dakota Fanning & Bryce Dallas Howard
Elokuvan pituus: 126 minuuttia
Ikäraja: K13
Elokuvan kotisivu: www.facebook.com/TwilightFinland

Kaista

Twilight-elokuvasarja on edennyt jo kolmanteen osaan. Tällä kertaa Forksin kaupungissa vieraillaan verisen 30 päivää kaamosta -vampyyrielokuvan ohjanneen David Sladen opastuksella. Ohjaajan vaihtumista kuitenkaan harva huomaa, sillä tarjolla on samaa tauhkaa kuin ennenkin: poseeraavia emovampyyreita ja pakkomielteisesti paidattomia ihmisusia.

Twilight – Epäilys -elokuvan julisteessa kolme kalvakkaa nuorta seisoo paikallaan ja tuijottaa apaattisesti eteenpäin. Pojat ovat hieman nyrpeinä, kun taas neiti näyttää kärsivän samanaikaisesti sekä silmätulehduksesta että ummetuksesta. Tahtomattaan tai tahallisesti julisteen laatija on onnistunut kiteyttämään Epäilyksen sisällön tähän yhteen kuvaan. Kyseessä kun on elokuva, jossa ei yli kahden tunnin kestosta huolimatta tapahdu oikeastaan yhtään mitään ja kaikilla on paha olla. Katsojallakin.

Bella Swan (Kristen Stewart) pähkäilee Uusikuu-elokuvalle suoraa jatkoa olevassa Epäilyksessä jälleen kerran ottaako mielitietykseen Edward-vampyyrin (Robert Pattinson) vai Jacob-ihmissuden (Taylor Lautner). Avioliiton satamakin kutsuisi, mutta sydän epäröi. Tuskastuttavan hitaasti etenevää kolmiodraamaa on maustettu Bellaa jahtaavan vampyyriarmeijan uhalla. Voivatko vampyyrit ja ihmissudet sopia ikiaikaiset kiistansa, jotta Bella pelastuu? Entä mitä tekevät pelottavat Volturit huomatessaan neidin olevan vielä ihminen?

Kävin katsomassa Epäilyksen Tennispalatsin kutsuvierasnäytöksessä, jossa oli paikalla satoja Twilight-faneja. He elivät vahvasti elokuvan tapahtumat välillä nauraen, huutaen ja taputtaen. Ilmeisesti Epäilys siis maistuu faneille siinä missä sarjan kaksi aikaisempaakin elokuvaa. Itse en samaan hurmokseen onnistunut pääsemään, vaikka Epäilyksen yhdentekevään siirappiin muutama ihan toimiva kohtaus olikin tarttunut.

Käsittämättömintä Twilight-elokuvissa on hahmojen totisuus. Ainoastaan Jacob ja Bellan Charlie-isä (Billy Burke) ovat astetta eläväisempiä ja oikealla tavalla kepeitä hahmoja. Kaikki muut lausuvat vuorosanansa kuin kyseessä olisi Shakespearen jäämistöstä löytynyt näytelmä.

No, eihän Twilight oikeasti mitään suurta draamaa ole, vaan omista kosijoistaan haaveileville nuorille tytöille ja naisille suunnattua höpöpöpöä, Harlekiini-pokkareita vampyyreilla. Eikä siinä mitään pahaa ole, kaikkihan me rakkautta haluamme, ja kun kerran itse katson innoissani esimerkiksi supersankarielokuvia, en todellakaan voi lähteä tuomitsemaan kenenkään muun viihdemieltymyksiä. Twilight-elokuvasarjan tason sen sijaan voin kyllä tuomita. Mistään laatuviihteestä kun ei yrityksestä huolimatta ole kyse.

Omituista kyllä, Epäilyksen parasta antia ei ole loppupuolella tapahtuva suuri taistelukohtaus, jota koko elokuvan ajan pedataan, vaan Bellan ja hänen isänsä ehkäisykeskustelu. Kuulostaa varmaankin omituiselta, mutta luontevasti virtaava jutustelu on elokuvan sujuvin ja vapautunein kohtaus, vaikka lyhyeksi jääkin. Muuten kyseessä on valitettavan vakava ja umpimielinen emodraama. Epäilys on käsittelevinään suuria tunteita, mutta samalla se on kuitenkin kykenemätön välittämään näitä tunteita ja tunnemyrskyjä yleisöön.

Bella ja Edward eivät ole ihan yhtä pökkelö valkokangaspari kuin Star Warsin Anakin Skywalker ja Padmé Amidala tai Daredevilin Matt Murdock ja Elektra Natchios, mutta kauas ei jäädä. Paljon parjattu Robert Pattinson ei todellakaan ole maailman paras näyttelijä, mutta turha hänen niskaansa on koko Twilight-sarjan syntejä kaataa. Edes Johnny Depp tai Robert Downey Jr. eivät saisi hahmoa kunnolla eloon, niin köyhäksi on Edward-parka kirjoitettu. Yhtä pintapuoliseksi jää Bella, eikä tyystin karismaatiton Kristen Stewart auta asiaa. Neiti sopi sivuosarooliinsa Erämaan armoille -elokuvassa, mutta Twilightissa hänen huolesta synkkä naamansa alkaa jo muutaman kohtauksen jälkeen häiritä.

Kun pääpari on näin yhdentekevä, on Epäilyksellä hyvin vähän mahdollisuuksia voittaa kaltaistani katsojaa puolelleen. Kirjasarjan lukeneet ja aikaisempiin elokuviin rakkaudella suhtautuvat tietenkin välittävät hahmoista jo valmiiksi, ja siksi Twilightin kolmas tuleminen maistunee heille ihan hyvin.

PlusMiinusNolla

– Miten ihmeessä teinivampyyreistä kertova elokuva voi olla näin tylsä?
– Elokuvassa tapahtuu hyvin vähän mitään mielenkiintoista
– Kristen Stewart
+ Taylor Lautnerin Jacob ja Billy Burken Charlie ovat edes hitusen eläväisempiä hahmoja
+ Tahaton komiikka (mm. jatkuvasti paidattomat ihmissudet) piristävät muuten totista elokuvaa