Uusimmat

Arvostelu Breaking Badista tutun Bryan Cranstonin Your Honor -lakimiestrilleri on lähes rikos ihmiskuntaa kohtaan

09.12.2020 12:31 Aki Lehti

Bryan Cranston tuhlaa lahjojaan HBO Nordicin umpityhmässä Your Honor -rikostrillerissä.

Voin tunnustaa, että Bryan Cranstonin HBO Nordicilla maanantaina 7. joulukuuta alkaneen Your Honor -sarjan ensimmäistä jaksoa katsoessani minulta meni Moffatit sekaisin. Kuvittelin tuijottavani muun muassa Uusi Sherlock – ja Doctor Who -sarjoista tutun Steven Moffatin tekelettä, sillä sarjan ennakkoversioista uupuivat kokonaan alku- ja lopputekstit. Pilotin jälkeen tekijätietoja tarkemmin tsekatassani sain huokaista helpotuksesta. Steven Moffat ei onneksi ole kadottanut kykyjään käsikirjoittajana, vaan Your Honorin pääpäsmäri onkin Peter Moffat. Hän on tuttu muun muassa brittiläisestä Criminal Justice -sarjasta, jonka pohjalta tehtiin alkuperäistä parempi HBO:n jenkkiversio The Night Of.

Your Honor on Showtime-kanavan tekele, jonka traileri antoi odottaa jotain merkityksellistä. Sarja on periaatteessa Cranstonin kunnon paluu tv:n puolelle sitten Breaking Badin loputtua. Saimme 10 jaksoa sisältävästä lakimiesdraamasta katsottavaksi ennakkoon vain neljä jaksoa, jotka riittävät aivan hyvin tekeleen tuomitsemiseen väsyneen kliseiseksi pettymykseksi. Sarja saa suorittaa melkoisen ihmeen loppukautensa aikana muuttuakseen edes etäisesti kiinnostavaksi.

Lähtöasetelma on oikein mielenkiintoinen, mutta samankaltainen tarina on nähty aivan liian monta kertaa aiemminkin ja paljon paremmin tehtynä.

Cranston esittää New Orleansissa asuvaa tuomari Michael Desiatoa, jonka poika Adam (Hunter Doohan) tappaa auto-onnettomuudessa mafiapomon pojan ja pakenee paikalta. Sarjan omituinen tyyli jumittua välillä paikoilleen tulee todella hyvin selväksi yliajokohtauksesta, joka kestää, kestää, kestää ja kestää. Onnettomuus kuvataan tarpeettoman verisenä, hitaasti kuolevan teinin aivojen valuessa suunnilleen kadulle. Periaatteessa realistinen gore on hyvä asia, mutta en keksi mitään järkevää syytä näyttää sitä näin pirun pitkään. Adamin hätä, ahdistus, pelko ja paniikkireaktio tulevat selville jo suunnilleen parin minuutin aikana.

Aluksi juniori yrittää piilotella tapahtunutta isältään. Kun tämä saa selville mistä on kyse, niin sarja aloittaa mukasyvällisen sisäisen kamppailun esittelyn, kysyen kuinka pitkälle normaalisti lakia noudattava ja sen nimeen vannova tuomari on valmis menemään suojellakseen jälkikasvuaan.

Kiehtova draama ja dilemma hukkuvat kuitenkin kyynisyyden ja synkkyyden keskelle sarjan maailmassa, jossa jokainen hahmo käyttäytyy idioottimaisesti. Your Honor yrittää aivan liikaa, ollen ”yllätys”juonenkäänteitä täynnä oleva rikostrilleri, tutkielma laittomien tekojen moraalisesta oikeutuksesta sekä kannanotto useaan Yhdysvaltain nykyhetken ongelmaan.

Adam-poika on raivostuttavan ärsyttävä tapaus, jonka toivoo jäävän teostaan kiinni saman tien ja päätyvän mafian käsittelyyn. Michael-isäpappa esitellään ensin huippufiksuna miehenä. Ryhtyessään rikkomaan lakia tuomari on kuitenkin harvinaisen kädetön, jonka teoista uupuu logiikka lähes täysin, kuten koko sarjasta.

Your Honor on totaalisen täynnä eriskummallisia sattumia ja absurdeja asetelmia, joiden todennäköisyys toteutua olisi todellisuudessa minimaalinen.

Cranston on tietysti hyvä roolissaan tuomarina, joka päätyy lain harmaalle alueelle. Ristiriidat repivät miestä eri suuntiin, jonka näkee jälleen hienosti hänen huolestuneilta kasvoiltaan. Michael on valehdellessaan ja poikansa jälkiä peitellessään sama hahmo kuin Walter White Breaking Badin ensimmäisellä kaudella, kehonkieltä, ilmeitä ja ilmaisuaan myöten. Tuomarilla on kemianopettajaa enemmän itseluottamusta, mutta siihen erot loppuvatkin.

Käsikirjoitus ei ole suopea myöskään sivuosahahmoille, kuten Michael Stuhlbargin näyttelemälle Jimmy Baxter -mafiapomolle. Oikeastaan hahmo on väärä sana, sillä pahiksen persoonallisuuteen on nähty niin vähän vaivaa, että sälli on kuin suoraan jostain sketsistä. Muille näyttelijöille Your Honor keksii vielä vähemmän järkevää tekemistä.

Näkemäni neljä jaksoa eivät asiaa vielä vahvista, mutta sen enempää spoilaamatta väitän, että sarjan myöhemmässä vaiheessa tuomarin menneet teot kietoutuvat nykyhetkeen ja lopputulemaan. Perheen äidin mystiseen kuolemaan pari vuotta aiemmin sekä kaikkiin muihinkin sivujuoniin löytyy taatusti jokin epärealistinen kytky. Se on lähes itsestään selvää näin laiskasti kirjoitetussa sarjassa, jossa hahmojen vuorosanat voi suurelta osin arvata ennalta.

Your Honor on kiinnostava vain keskittyessään Cranstoniin. Sarja rönsyilee sinne tänne, aina tasa-arvosta politiikkaan ja vankiloissa rehottavaan korruptioon, onnistumatta sanomaan niistä yhtään mitään edes etäisesti fiksua.

Sarja on kyynisyydessään turruttava, itsetarkoituksellisen raaka ja äärimmäisen typerä, jota en kehtaa suositella edes kovimmille Cranston-faneille.

Your Honorin ensimmäinen jakso on nyt katsottavissa HBO Nordicissa. Uudet jaksot ilmestyvät aina maanantaisin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat