Uusimmat

Arvostelu Disney+:n uusi A Murder At The End Of The World -sarja on koukuttava murhamysteeri The OA:n tekijöiltä

Kuva: © Disney+

14.11.2023 16:05 Aki Lehti

The OA -sarjan tekijöiden uutuus on aiempaa huomattavasti helpompi teos. A Murder at the End of the World -genresekoitus viihdyttää, mutta ottaa myös oivaltavasti kantaa. 

Pikkubudjetin tieteiselokuvistaan ja Netflixin upeasta The OA -sarjasta tutut Brit Marling ja Zal Batmanglij ovat vihdoinkin tehneet uuden tv-sarjan. He toimivat perinteisempää murhamysteeriä ja scifi-noiria sekoittavan A Murder at the End of the World -sarjan luojina, käsikirjoittajina ja ohjaajina. Marling näyttelee myös yhden sarjan pääosista.

Reippaasti mielipiteitä jakanut The OA -sarja jäi kahden kauden jälkeen kesken. Netflixin omaperäisimpiin tuotoksiiin kuulunut teos sekoitti onnistuneesti scifiä, fantasiaa ja draamaa. Marling ja Batmanglij -kaksikon A Murder at the End of the World -uutuus ei ole läheskään yhtä korkealentoinen. Sarja tarjoaa osittain erittäin kuluneitakin ideoita kiehtovan omaperäisessä paketissa.

Duon elokuvien ja The OA:n syvällisintä pohdintaa ja tai vinksahtanutta tunnelmaa uutuudesta ei löydy. Kaksikon aiempiin tuotoksiin verrattuna A Murder at the End of the World on suoraviivaisin ja ehdottomasti helppotajuisin. Murhamysteeri-osastolla sarja ei tee juuri mitään uutta. Kiinnostavan päähenkilön, osaavien näyttelijöiden sekä scifi- ja nordic noir -elementtiensä ansiosta seitsemästä jaksosta koostuva teos kantaa loppuun asti.

A Murder at the End of the World

Kuva: © Disney+

Islannin luontoon

Emma Corrin esittää sarjan päähenkilö Darby Hartia. Kuolinsyyntutkija-isänsä jaloissa jo lapsena rikospaikoilla pyörinyt 24-vuotias on julistettu Gen Z -sukupolven Sherlock Holmesiksi. Darby on julkaissut omiin kokemuksiinsa perustuvan true crime -kirjan. Silver Doe kertoo hänen menneisyydestään amatöörietsivänä.

Materiaali opukseen on peräisin kuuden vuoden takaa, jolloin Darby ratkaisi yhdessä ex-poikystävänsä Billin (Harris Dickinson) kanssa hakkeritaitojensa avulla sarjamurhatapauksen.

A Murder at the End of the Worldin alussa Darby elää yhä menneessä. Hän promoaa kirjaansa nimmarointitapahtumissa, lukien siitä otteita ääni väristen. Suurin osa ajasta kuluu neljän seinän sisällä hakkeri- ja rikosfoorumeita selaten. Eräänä päivänä Darby saa kutsun miljardööri Andy Ronsonilta (Clive Owen) tämän Islannissa sijaitsevaan hi-tech-hotelliin, joka muistuttaa lähinnä futuristista luksusbunkkeria.

Teknologianero on kutsunut paikalle joukon eri alojen parhaita osaajia. Darbya kiinnostaa Islannin upeiden maisemien lisäksti miehen vaimo Lee, jota näyttelee Marling. Legendaarinen Lee-hakkeri on kadonnut piireistä jo vuosia sitten. Syrjäisessä lukaalissa pääsee käyttämään myös miljonäärin Ray-tekoäly-assaria (Edoardo Ballerini), joka toimii puheavustajan lisäksi myös hologrammina.

A Murder at the End of the World

Kuva: © Disney+

Kahdessa eri ajassa

Perinteisen murhamysteerin tyyliin yksi osallistujista heittää henkensä heti ensimmäisenä iltana. Darby pääsee käyttämään etsiväntaitojaan, vaikka kuolema ei muiden mielestä vaikutakaan murhalta.

Vieraisiin ja epältyihin kuuluu toinen toistaan omalaatuisempia hahmoja. Mukana on ensimmäisenä Kuussa käynyt naisastronautti Sian (Alice Braga). Martin (Jermaine Fowler) on elokuvantekijä, Lu Mei (Joan Chen) kiinalaisten älykaupunkien suunnittelija, David (Raúl Esparza) suursijoittaja ja Ziba (Pegah Ferydoni) aktivisti ja antikapitalisti. Mukana on myös robotiikan edelläkävijä Oliver (Ryan J. Haddad) ja ilmastotieteilijä Rohan (Javed Khan).

A Murder at the End of the World on lähtöasetelmiltaan samankaltainen Agatha Christie -pastissi kuin Knives Out -jatko-osa Glass Onion. Komediaa sarjasta ei löydy, vaan se ottaa itsensä välillä turhankin vakavasti. Kaikkea muuta kuin perinteinen murhamysteeri liikkuu kahdessa ajassa. Islannin lumimyrskyn keskellä tutkittavan kuolemantapauksen rinnalla kulkee visuaaliselta tyyliltään ja tunnelmaltaan aivan erilainen tarina Darbyn ja Billin vuosien takaisesta roadtripistä.

Vuoteen 2016 sijoittuva sarjamurhaajanmetsästysmatka ja nuorten alkava romanssi keskellä kuumaa aavikkomaisemaa tukee haaleanhehkuvilla väreillään onnistuneesti nykyhetken kertomusta. Kontrasti huippumoderniin ja kliinisen teknohotelliin on huima. Islannin jäätiköiden keskellä on suuri joukko kiinnostavia hahmoja, joista jokainen on murhaepäilty. Monimutkaisin yhteenpunottavien asioiden verkko löytyy silti Darbyn pään sisältä ja hänen menneisyydestään. Avain on aiempien elämänvalintojen suhde ja kytkyt nykyhetkeen.

A Murder at the End of the World

Kuva: © Disney+

Naisvihaa ja vallankäyttöä

Sarja käsittelee monipuolisen hahmokavalkaadinsa kautta lukuisia aiheita. Mukana on pohdintaa muun muassa ilmastonmuutoksesta, tekoälyn vaaroista, taiteen ja tieteen suhteesta, vanhemmuudesta, oikeutetuista rikoksista ja misogyniasta.

Saarnaamisen sijaan sarja viihdyttää. Se esittää mietteensä jännitystä kasvattaen, muuttuen loppua kohden erityisesti takaumissa yhä koskettavammaksi. Monimutkaisen tarinan loppuratkaisu on tyydyttävä. Sitä on melko mahdotonta arvata ennalta.

Naisvihaa sarja käsittelee erityisen taitavasti. Darbyn ja Billin jahtaaman sarjamurhaajan uhrien lisäksi aihe nousee esille esimerkiksi Marlingin esittämän Lee-konkarihakkerin kautta. Hänen katoamiselleen piireistä on erittäin hyvä syy.

Murhamysteeri pitää koko paketin kasassa, mutta hahmoköörin eri uskomusten ja maailmankatsomusten törmätessä pintaan nousee yhä uusia aiheita. Nuoren päähenkilönsä aidon henkilökohtaisen tarinan ohella tärkein on tutkielma vallasta ja sen käytöstä.

Emma Corrin on pääosassa loistava. Hän näyttelee periaatteessa tuplaroolin. Nuori ja vielä nuorempi Darby eroavat toisistaan melkoisesti, muutenkin kuin ulkonäöltään.

A Murder at the End of the World

Kuva: © Disney+

Rikki henkisesti

Marlingin ja Batmanglij’n ohjaus on vaivattoman oloista, ja sarja näyttää komealta. Islannin luonto on melkeinpä kenen tahansa kuvaamana huimaava. Lavastaja Alex DiGerlando saa tilat tuntumaan aidoilta. Pölyisen tunkkaisin halpoihin motellihuoneisiin Yhdysvalloissa on nähty yhtä paljon vaivaa kuin Islannin jäätiköllä ahertaviin futuristisiin koneisiin. Ohjaajat löytävät sopivat yksityiskohdat tukemaan tarinaa huimien kontrastien väliltä.

The OA -sarjasta muistuttavat esimerkiksi apokalyptiset maisemat ja olosuhteiden pakosta yhteen päätyvä joukko erilaisia ihmisiä. Tunnelma pysyy melko hitaan alun jälkeen kiehtovana, mutta The OA:n kaltaisesta häröilystä ollaan todella kaukana. Tietynlainen hengellisyys ja henkisesti rikki olevien hahmojen haavoittuvaisuus muistuttavat myös edeltäjästä.

A Murder at the End of the World kasaa usean eri genren kliseistä omituisen kiehtovan kokonaisuuden. Kahden eri aikajanan tarinat eivät toimisi omillaan lainkaan, mutta tukevat toisiaan onnistuneesti.

A Murder at the End of the World alkaa tänään Disney+:ssa kahden jakson voimin. Uudet jaksot tulevat tarjolle tiistaisin.

Arviota varten on katsottu sarjan kaikki seitsemän jaksoa.

Murder At The End Of The World

Kuva: © Disney+

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat