Uusimmat

Arvostelu Netflixin julkaisema Spaceman on Adam Sandlerin uran omaperäisin elokuva

Kuva: Netflix © 2023

28.02.2024 10:04 Aki Lehti

Chernobyl-sarjasta parhaiten tunnetun Johan Renckin ohjaama Spaceman-tieteiselokuva käsittelee vaikeita aiheita omalaatuisen rauhoittavalla tavalla. Yksinäisestä avaruusmatkaajasta kertova scifi-leffa on jotain aivan muuta kuin mitä Adam Sandlerilta on totuttu näkemään.


SpacemanEnsi-ilta: 1.3.2024
Alkuperäisnimi: Spaceman
Ohjaus: Johan Renck
Käsikirjoitus: Colby Day
Pääosissa: Adam Sandler, Carey Mulligan, Kunal Nayyar, Isabella Rossellini, Paul Dano & Lena Olin
Pituus: 107 minuuttia
Ikäraja: K13 (Netflixin oma suositus)


Adam Sandlerin ja Netflixin diili tuottaa lopultakin jotain oikeasti katsomisen arvoista. Sandler saanee tehdä suoratoistopalvelulle periaatteessa mitä lystää. Esimerkiksi Chernobyl-sarjasta tutun ohjaaja Johan Renckin Spaceman tuskin on elokuva, joka on otettu riemulla Netflixin johtoportaassa vastaan.

Spaceman on Sandlerin ensimmäinen vakava rooli sitten vuoden 2019 Uncut Gemsin. Sen pikakelauksella edenneestä ääriahdistavasta tunnelmasta uutuus on niin kaukana kuin mahdollista. Elämän peruskysymyksiä galaksin toisella laidalla avaruuden pimeydessä pohtiva tieteisdraama on äärimmäisen rauhallinen, vaikeista aiheistaan huolimatta liki meditatiivinen tutkielma ihmiselosta.

Spacemanin traileri paljastaa sen peruspremissin, mutta yrittää ymmärrettävästi uskotella luvassa olevan perinteisemmän avaruuselokuvan. Jaroslav Kalfařin Spaceman of Bohemia -kirjaan perustuva adaptaatio ei ole vaikea elokuva, mutta jotain aivan muuta kuin Sandlerilta on totuttu näkemään.

Spaceman

Kuva: Netflix © 2023

Tieteistunnelmointia

Aiemmista vakavista rooleistaan poiketen Sandler ei korota Spacemanissa edes kunnolla ääntään, saati raivoa ahdistuneena. Näyttelijä haastaa itsensä esittämällä astronauttia, jonka roolissa suuret asiat tuodaan esille mahdollisimman vähin ja pienimuotoisin elein.

Colby Dayn käsikirjoittama teos on silkkaa fiilistelyä, kuin tunteellinen audiovisuaalinen essee tai runo. Ei-lineaarinen tarina etenee omalla painollaan, paikoin kuin light-versio Terrence Malickin viimeisen 15 vuoden aikana tekemistä elokuvista.

Sandler esittää Jakub Prochazka -kosmonauttia, joka on kirjaimellisesti maailman yksinäisin mies. Hänen vuoden kestävä tutkimusmatkansa Jupiterin lähelle ilmestyneeseen mystiseen violettiin pilveen on puolivälisssä. Yksikään ihminen ei ole aiemmin matkannut yhtä kauas Maapallolta. Jakub alkaa olla hermoromahduksen partaalla.

Meidän menneen maailmamme teknologiaa futuristisempiin aparaatteihin sekoittavassa todellisuudessa avaruusmatkaajalla on joten kuten toimiva yhteys kotiplaneetalle. Se ei juurikaan auta pysymään järjissään. Kehnossa kunnossa oleva alus ei anna miehen nukkua rauhassa kolinaltaan.

Spaceman

Kuva: Netflix © 2023

Totta vai ei?

Perillä odottava arvoituksellinen tehtävä tai univaje eivät ole Jakubin murheista suurimmat. Kotona odottava raskaana oleva Lenka-vaimo (Carey Mulligan) on pitänyt radiohiljaisuutta jo jonkin aikaa. Jokin on vialla, vaikka Peter-fyysikko (Kunal Nayyar) yrittää vakuutella johtokeskuksesta käsin kaikkea muuta.

Tehtävää johtava Tuma (Isabella Rossellini) ei suostu lähettämään Lenkan viimeisintä kuvaviestiä avaruuteen, sillä vaimo haluaa erota. Mielensä sopukoissa Jakub tietää tämän, ilman että sitä tarvitsee edes sanoa ääneen.

Omaan ääneensä kyllästynyt kosmonautti saa yllättävää juttuseuraa ison hämähäkin näköisestä avaruusotuksesta, jolle mies antaa nimen Hanuš.

Paul Danon äänellä puhuva kahdeksanjalkainen kertoo Jakubin yksinäisen surun kutsuneen sitä luokseen. Vieraan lajin edustaja on äärimmäisen kiinnostunut ihmisestä, joka on sille täysin käsittämätön olento. Sillä onko hämähäkki totta vai Jakubin epätoivon täyttämän mielikuvituksen tuotetta ei ole merkitystä.

Kuva: Netflix © 2023

Kaunista kotikutoisuutta

Eräänlaiseksi terapeutiksi ja tutkijaksi ryhtyvän Hanuksen avulla Jakubille tarjoutuu mahdollisuus oppia universumin salat – eli käytännössä tajuta oman elämänsä ongelmat matkaamalla mahdollisimman kauas.

Pintatasolla tarjolla on tuttu peruskuvio itsensä löytämisestä, mutta tyyliltään ja tunnelmaan teos on ainakin Sandler-elokuvaksi mukavan huuruinen.

Leffa asettuu samaan jatkumoon esimerkiksi elokuvien First Man ja Ad Astra kanssa. Kaikissa kolmessa rauhallisen luotettavat miehet matkaavat äärirajoille avaruuteen. Jättimäisten vaikeuksien ja tehtävien rinnalla vähintään yhtä tärkeässä osassa ovat parisuhdeongelmat.

Berliinin elokuvajuhlilla viime viikolla maailmanensi-iltansa saaneen Spacemanin olisi mieluusti katsonut valkokankaalta. Noin 40 miljoonan dollarin budjetilla tehty tieteiselokuva näyttää ja kuulostaa monin paikoin lumoavalta. Sen tehosteissa on kiehtovaa kotikutoisuutta. Spacemanin ei ole tarkoitustaan olla realistinen elokuva, ei edes asteikolla jossa ihmiseltä yksinäisyyden käsitteen oppinut avaruushämis syö suruunsa.

Spaceman

Kuva: Netflix © 2023

Sukellus menneeseen

Lähtiessään hieman junnaavan alun jälkeen liikkeelle Spaceman soljuu eteen- ja taaksepäin omalla omaperäisellä tavallaan. Ahdas, useista vioista kärsivä alus on tapahtumapaikkana ahdistavan klaustrofobinen. Elokuvan nimellinen juoni ja tarina aukeavat kuitenkin alienin silmin, joka näkee Jakubin muistoihin.

Hanuš-hämiksen näkemä maailma on välähdyksiä menneestä – lapsuuden ongelmista isän kanssa, parisuhteen iloja ja suruja, katumusta, sekä elämän eri valintojen syitä ja seurauksia. Äärirauhallisilla äänillä avaruuden pimeydessä kommunikoivan kaksikon jutustelu on parhaimmillaan kuin elokuvan muodon ottanut mindfulness-harjoitus, joka taatusti jakaa mielipiteitä.

Sandler yllättää roolissaan positiivisesti, mutta ilman Paul Danoa Hanušin ääninäyttelijänä leffa tuskin toimisi näin hyvin. Hänen puheäänensä ja tehosteluomuksen ulkonäön välillä on kiehtova ristiriita. Leffa lepää muiltakin osin huomattavan paljon soundimaailmansa varassa. Yhtä tärkeissä rooleissa ovat Max Richterin score ja mielikuvituksellinen äänisuunnittelu.

Spaceman / Adam Sandler

Kuva: Netflix © 2023

Tieteistarina varttuneemmille

Maapallolle sijoittuvat muiden hahmojen näkökulmasta esitetyt kohtaukset etenevät turhan töksähdelleen. Esimerkiksi Carey Mulliganin esittämää raskaana olevaa vaimoa määrittää vain itsessään se, että hän on miestään odottamaan jäänyt raskaana oleva vaimo. Käsikirjoitus ei keksi myöskään Lena Olinille ja Isabella Rossellinille oikein mitään tekemistä.

Vain avaruudessa lilluvan miehen muistojen ja ajatusten kautta kerrottuna Spaceman olisi lähempänä rehellistä taide-elokuvaa. Vielä nyt nähtyä hieman kokeellisempi tieteistarina olisi ollut kiinnostava veto. Edes hitusen perinteistä avaruusscifiä haastavampi, aikuiskatsojille suunnattu Spaceman aiheuttanee jo tällaisena mielenkiiintoisia reaktioita.

Spaceman on tervetullut lisä Sandlerin valitettavan lyhyeen draamaelokuvien listaan.

SPACEMAN

3,5/5

”Adam Sandler haastaa itsensä näyttelijänä mahdollisimman pienieleisessä tieteisdraamassa. ”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat