Uusimmat

Arvostelu: Adam Sandler olisi ansainnut Oscar-ehdokkuuden Netflixin Uncut Gems -elokuvasta

30.01.2020 19:53 Aki Lehti

Safdien veljesten ohjaama Uncut Gems on niin jännittävä, ettei sitä katsoessa pysty olemaan aloillaan.


Ensi-ilta: 31.01.2020.
Alkuperäisnimi: Uncut Gems
Ohjaus:  Josh ja Benny Safdie
Käsikirjoitus: Ronald Bronstein, Josh Safdie, Benny Safdie
Pääosissa: Adam Sandler, Lakeith Sanfield, Julia Fox, Kevin Garnett, Idina Menzel, Eric Bogosian
Pituus: 135 minuuttia
Ikäraja: K16 (Netflixin suositus)


Josh ja Benny Safdie todistavat viimeistään nyt olevansa elokuvantekijöinä omassa luokassaan. Veljesten aiemmista indie-elokuvista erityisesti Heaven Knows What  ja Robert Pattinsonin tähdittämä Good Time olivat todella hienoja kokonaisuuksia.

Kaksikko onnistuu jälleen, sillä heidän ohjaamansa ja käsikirjoittamansa Uncut Gems -trilleri on hyvin lähellä mesteriteosta. Elokuva on saanut jo melkoisen kasan palkintoja, mutta Oscar-ehdokkuuksia sille ei liiennyt lainkaan. Elokuva-akatemian pystit tai ehdokkuudet eivät tietenkään ole mikään laadun tae, mutta Uncut Gemsin sivuuttaminen kokonaan tuntuu vähän omituiselta. Jos ei muuta, niin ainakin Adam Sandler olisi ansainnut parhaan miespääosan ehdokkuuden.

Sandler on tietysti todistanut jo muutaman kerran aiemminkin olevansa halutessaan hyvä näyttelijä. Siihen tarvitaan vain sopiva rooli ja erityisesti todella taitavasti työnsä osaava ohjaaja. Esimerkiksi Paul Thomas Anderson sai Sandlerista irti upean neuroottisen roolisuorituksen jo vuoden 2002 Punch-Drunk Love -leffassaan. Näyttelijä loisti myös reilu pari vuotta sitten ensi-iltansa saaneessa Noah Baumbachin The Meyerowitz Stories -elokuvassa.

Uncut Gemsissä Sandler esittää jalokivikauppias Howard Ratneria, joka on yksi elokuvahistorian ärsyttävimmistä ja raivostuttavimmista hahmoista. Kaiken päin helvettiä sähläävää uhkapelaamiseen ja vedonlyöntiin koukussa olevaa miestä tekisi mieli läpsiä avokämmenellä naamaan, jotta tämä vaikenesi edes hetkeksi ja miettisi tekojaan. Hahmosta kuitenkin välittää, vaikka reilun parin tunnin mittainen jännittäminen hänen puolestaan uhkaa olla liikaa.

Uncut Gems kannattaa ehkä katsoa porukalla, sillä ainakin yksin tuijotettuna se sai pumpun hakkaamaan vähän turhan nopeaan tahtiiin. Alun perin harmitti, ettei Netflix tuonut leffaa lainkaan teatterilevitykseen Suomessa. Lopulta olin kuitenkin tyytyväinen että katsoin teoksen kotisohvalta, sillä elokuva vie jännittävän tunnelmansa niin tappiin asti, että päädyin huutamaan televisiolle. Howardin loputon töpeksintä ja huono tuuri ovat täysin hänen omaa ansiotaan. Ääneen rähjääminen ei auttanut, mutta ainakin se vähän helpotti.

Myös elokuvan hahmot kommunikoivat lähes pelkästään kovaäänisesti tai huutamalla. Howard pyörittää jalokivibisnestään New Yorkissa vähintäänkin omalaatuiseen tyyliin, sillä homma hoituu samalla tavalla kuin vedonlyönti. Hän ottaa mielipuolisia riskejä, joiden seurauksena mies voi menettää koska tahansa kaiken. Howard on kuitenkin niin koukussa uhkapelaamiseen, ettei osaa hoitaa työtään muulla tavalla. Sandlerin esittämänä hahmosta huokuu adrenaliiniriippuvuus.

Juutalaisille Safdien veljeksille Uncut Gems on ilmeisen omaelämäkerrallinen teos, sillä heidän isänsä työskenteli New Yorkin Diamond District -alueella, jossa myös Howard pyörittää putiikkiaan. Leffa on tietysti kuvattu oikeassa paikassa ja sen hektisen aito tunnelma on saatu mukaan.

Hienon käsikirjoituksen ja taitavan ohjauksen ohella myöskään elokuvaaja Darius Khondjin (Seven, The Immigrant) kuvat ja Daniel Lopatin elektronispainotteisen scoren yhdistelmä eivät anna armoa. Leffa saa katsojan vääntelehtimään jännityksestä, joka vain kasvaa ja kasvaa loppua kohden.

Riippuvuutensa johdosta Howard on tietysti vähän kaikille velkaa, eikä edes hänen lankonsa Arno (Eric Bogosian) kaihda käyttää väkivaltaa saadakseen massinsa takaisin. Rahahuolensa Howard yrittää tietysti kuitata ottamalla elämänsä suurimman riskin timanttikaupoissaan. Hän on saanut käsiinsä hiomattoman opaalin, jonka jälleenmyyntihinta on noin miljoona dollaria. Ratkaisuksi tarkoitettu kivi tuo mukanaan kuitenkin yhä uusia ongelmia.

Howard lainaa opaalin onnenkaluksi itseään esittävälle NBA-koripalloilija Kevin Garnettille. Hän uskoo tienaavansa sen avulla vielä enemmän rahaa, sillä totta kai uhkapeluri lyö melkoisella summalla vetoa Garnettin puolesta hänen seuraavassa ottelussaan. Timanttikauppiaan yksityiselämä on vähintään yhtä solmussa kuin hänen bisneksensä. Dinah-vaimo (Idina Menzel) ei jaksa enää miehensä touhuja sekä rakastaja ja myös työtoveri Julia (Julia Fox) ärtyy syystäkin milloin mistäkin. Howard ei osaa muuttaa tapojaan, vaan kaikki on hänelle peliä, jotain jossa täytyy yrittää voittaa.

Uncut Gemsin äänisuunnittelu on omalaatuista, jossa kaiken huutamisen ja kiroilun seassa kakofonista tunnelmaa lisäävät välillä ikään kuin väärissä paikoissa olevat arkiset äänet. Kannattaa kiinnittää huomiota ihan perusjuttuihin, kuten vaikkapa siihen millainen soundi kuuluu siitä kun ovi suljetaan.

Leffan leikkaajana toimii sen yhdessä ohjaajien kanssa käsikirjoittanut Ronald Bronstein. Elokuva ei sisällä supernopeaa säksätysleikkausta, mutta Bronsteinin rytmityksellä on tärkeä osa tunnelman luomisessa, sillä leffa ei hidasta tahtia hetkeksikään. En häpeä tunnustaa, että minun oli pakko pitää muutaman minuutin tauko kun teosta oli jäljellä noin puolen tunnin verran. Se oli oikea ratkaisu, sillä loppuhuipennus meinaa mennä jo liian överiksi, sillä sitä katsoessa ei pysty olemaan aloillaan.

Uncut Gems jakanee mielipiteet ja sen hyvällä tavalla tahallisen sietämätön tunnelma saattaa olla joillekin katsojille liikaa. Safdien veljekset ovat ohjanneet upean, maanisen ja suorastaan ärsyttävän jännittävän elokuvan.

Uncut Gems tulee tarjolle Netflixiin huomenna 31. tammikuuta.

UNCUT GEMS

”Uncut Gems on kuin paniikkikohtaus elokuvan muodossa, joka onnistuu silti viihdyttämään oudon kiehtovalla tavalla”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat