Uusimmat

Arvostelu Taika Waititin merirosvosarja Our Flag Means Death alkoi HBO Maxilla, mutta mikään uusi Black Sails se ei ole

Kuva: © HBO Max

04.03.2022 11:55 Helinä Laajalahti

HBO Maxin komediasarja Our Flag Means Death pohjautuu hyvin löyhästi 1700-luvulla eläneeseen merirosvoon. Pääosissa nähdään Rhys Darby ja Taika Waititi.

HBO Maxin uusi merirosvosarja Our Flag Means Death ei todellakaan ole mikään uusi Black Sails, vaan täysiveristä häröilykomediaa. David Jenkinsin luoma ja Taika Waititin tuottama komedisarja pohjautuu löyhästi 1700-luvulla Karibialla vaikuttaneeseen merirosvoon nimeltä Stede Bonnet, joka tunnetaan myös “herrasmiesmerirosvona”.

Bonnetin kerrotaan olleen varakas englantilainen maanomistaja, joka keski-iän kriisissä jätti perheensä ja suuntasi Karibialle merirosvoksi – vaikka ei tiennyt merenkulusta yhtään mitään. Bonnet myös teki jonkin aikaa yhteistyötä kuuluisan kapteeni Blackbeardin kanssa.

Our Flag Means Death -sarjassa Bonnetia esittää uusiseelantilainen Rhys Darby, joka tunnetaan muun muassa Jumanji-elokuvien Nigelina sekä useista Waititin tuotannoista. Darbyn Bonnet suuntaa Karibialle rakentamallaan merirosvolaivalla Revenge, eikä hänen miehistönsä paljoa arvosta hössöttävää ja hienostelevaa, väkivaltaa kaihtavaa miestä.

Mustapartana puolestaan nähdään Waititi itse. Hän on myös ohjannut sarjasta ensimmäisen ja viidennen jakson.

Our Flag Means Death

Revengen miehistöön kuuluvat muun muassa Ewen Bremnerin esittämä Buttons, Nathan Foadin kirjuri Lucius, Matthew Maherin wannabe-pahis Black Pete, Kristian Nairnin isokokoinen John, Joel Fryn kiehtova Frenchie, Samba Schutten Roach, Samson Kayon Oluwande ja Vico Ortizin salaperäinen Jim. Muissa sivurooleissa nähdään esimerkiksi Leslie Jones, Rory Kinnear ja Con O’Neill.

Katsoimme kymmenosaisesta sarjasta kolme ensimmäistä jaksoa, joiden aikana Our Flag Means Death ei päässyt suuremmin vakuuttamaan. Tosin on myönnettävä, että kolmen jakson aikana Bonnetin hahmo on saatu vasta esiteltyä ja kolmannen jakson lopussa hän tapaa vihdoin hahmon, jonka myötä tarina ehkä saatetaan saada enemmän vauhtiin.

Our Flag Means Deathin komediaa synnytetään ainakin aluksi pääasiassa siitä sekoilusta, mitä syntyy kirjoista pitävän pehmon yrittäessä olla vakavasti otettava merirosvo ja kapteeni häntä huomattavasti kovemmalle miehistölle. Mukana on myös perinteisestikin piraattiseikkailuihin liittyvää homoerotiikkaa.

Parasta kolmessa ensimmäisessä jaksossa on kuitenkin Trainspottingistakin tutun Ewen Bremnerin mainio, Bonnetin oikeana kätenä toimiva Buttons, jonka ulosanti tuntuu kaikessa lakonisuudessaan oikeasti hauskalta.

Our Flag Means Death

Häröilykomediaa maustetaan vakavammalla taustavireellä, johon kuuluu muun muassa kiusaamisen kauas aikuisuuteen yltävät vaikutukset. Sivuhahmoilla on myös omia salaisuuksiaan, joita avataan katsojalle pikkuhiljaa.

Kun vertaa Our Flag Means Deathia Waititin aiempiin komediatuotantoihin kuten What We Do In the Shadows, Hunt for the Wilderpeople tai vaikkapa uusimpana Disney+:lla julkaistu Reservation Dogs, tuntuu sarjan huumori jokseenkin väkinäiseltä ja siksi lattealta. Waititin tuotannoissa hurmaa juuri hänen maanläheinen, hyvin orgaanisesti muodostuva huumorinsa, mutta tämä loistaa poissaolollaan ainakin sarjan alussa.

Tilanne saattaa tietenkin muuttua, ja luultavasti muuttuukin, sillä kolmannen jakson lopussa sarjan tarina pääsee keskeiseen käännetilanteeseen. Waititilla itsellään kun on vahvaa painoarvoa myös kameran edessä.

Kymmenen jakson mittainen sarja alkoi HBO Maxilla 3. maaliskuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat