Uusimmat

Arvostelu The Expendables 4 on hirvitys, josta jää paha mieli kaikille

Kuva: © Lionsgate

22.09.2023 01:00 Helinä Laajalahti

Laiskasti käsikirjoitettu The Expendables 4 on kammottavan huono, katsojaa aliarvioiva toimintaelokuva, jonka pääosaa esittää tällä kertaa Sylvester Stallonen sijaan Jason Statham.


Expend4bles / Expendables 4 julisteEnsi-ilta: 22.9.2023
Alkuperäisnimi: Expend4bles
Ohjaus: Scott Waugh
Käsikirjoitus: Kurt Wimmer, Tad Daggerhart & Max Adams
Pääosissa: Jason Statham, Sylvester Stallone, 50 Cent, Megan Fox, Tony Jaa, Dolph Lundgren, Randy Couture, Iko Uwais & Andy Garcia
Pituus: 103 minuuttia
Ikäraja: K16


Sylvester Stallone teki ensimmäisen The Expendables -elokuvansa vuonna 2010. Elokuvan pyrkimyksenä oli kerätä kasaan vanhan koulukunnan toimintatähtiä ja tarjota katsojille kasaritoiminnalle kumartavaa jytistystä.

Mutta edes ensimmäinen The Expendables ei aivan onnistunut lunastamaan asettamiaan, aivan liian korkeita odotuksia. The Expendables 2 julkaistiin pari vuotta myöhemmin ja kolmonen vuonna 2014, eikä laatu ainakaan parantunut.

Neljättä The Expendablesia onkin saatu odotella lähes kymmenen vuotta. Tai onko sitä kukaan enää edes kunnolla odottanut?

Sellainen meille kuitenkin nyt tarjotaan.

Koska yksikään aiemmista elokuvista ei ole kunnolla vakuuttanut, ei The Expendables 4 eli Expend4bles eroa tässä suhteessa edellisistä. Sen ei voi sanoa olevan pettymys, eikä voi sanoa, että sen huono laatu olisi yllätys, sillä se jatkaa tasaisen luotettavasti edellisten kolmen elokuvan viitoittamalla, ponnettoman laiskalla ja katsojaa aliarvioivalla tiellä.

The Expendables 4

Kuva: © Lionsgate

Expend4bles on heittämällä yksi vuoden huonoimmista elokuvista. Eikä edes hyvällä, hillitömiä onelinereita heittävällä tavalla huono, vaan se tuntuu samalta kuin liian pitkään pureskeltu purukumi, jota ei saa sylkäistyä pois suusta, koska roskista ei näy mailla eikä halmeilla – mauttomalta, vetelältä ja josta yksinkertaisesti vaan haluaisi mahdollisimman pian eroon.

Kurt Wimmerin, Tad Daggerhartin ja Max Adamsin käsikirjoitus on suorastaan aivan sietämätöntä sontaa. Se aliarvioi katsojaa, sillä jokainen arvaa ennalta elokuvan “yllättävät” käänteet, puiseva ja laiskasti esitetty dialogi saa kärvistelemään myötähäpeästä, puhumattakaan jonnekin 1970-luvulle jämähtäneestä, seksistisestä tavasta käsitellä (kokonaisuuden kannalta aivan turhia) naishahmoja.

Ohjaaja Scott Waugh ei saa ponnettomasta käsikirjoituksesta sitäkään vähää irti, sillä vaikka kyseessä pitäisi olla räjähtävä toimintaelokuva, elokuvan toiminta on yksinkertaisesti vetelää. Näyttelijä-äijät näyttävät pääosin rooleihinsa kyllästyneiltä ja vetävät ne niin väsähtäneesti, että katsojaakin haukottaa.

The Expendables 4

Kuva: © Lionsgate

Se ero Expend4blesissa on edeltäjiinsä, että tällä kertaa varsinaisessa pääosassa nähdään Sylvester Stallonen sijaan Jason Statham. Elokuva onkin pääasiallisesti Stathamin show, vaikka sitä The Expendablesin nimellä markkinoidaankin.

Tarinan asetelma on toimintaelokuvien perusklisee: meillä on Iko Uwaisin esittämä pahis, joka saa käsiinsä maailmaa mullistavaa aseteknologiaa, mikä pitää saada tämän käsistä pois ennen kuin mitään kolmanteen maailmansotaan viittaavaa pahaa tapahtuu. Andy Garcian esittämä pomo lähettää asialle Stallonen kokoon keräämän porukan (mukana edellisten lisäksi Dolph Lundgren, 50 Cent, Randy Couture, Jacob Scipio sekä Megan Fox ja Levy Tran), joka seuraa aseita Vladivostokiin matkalla olevaan rahtilaivaan.

Kaikki meinaa mennä pieleen ja seuraa laivalle sijoittuva verilöyly, joka näyttää suorastaan naurettavalta verrattuna vaikkapa aiemmin tänä syksynä julkaistuun, jokseenkin samaa ideaa hyödyntävään Project Wolf Huntingiin. Elokuvan valopilkku on Statham, joka sentään vähän yrittää saada toimintaan jotain ytyä. Laivalle sijoittuva moottoripyöräkohtaus kaikessa pöhköydessään on ihan mukiinmenevää toimintaa, samoin taistelukohtaukset, joissa mukana ovat aina hyvät Iko Uwais ja Tony Jaa.

Mutta nämä ovat oikeasti elokuvan ainoita edes jotenkin siedettäviä hetkiä. Kaikki muu turhauttaa.

The Expendables 4

Kuva: © Lionsgate

Megan Foxin osuus on kuin suoraan käsikirjoittamisen oppikirjasta, jonka aiheena on “älä ainakaan tee näin”. Foxin totaalisen turhaksi jäävä hahmo on elokuvassa pelkkänä kasarihenkisenä koristeena, jollaisia kukaan ei nykypäivänä enää kaipaa. En edes lähde kommentoimaan niskakarvat pystyyn nostattavaa alkukohtausta, jossa Foxin hahmo esitellään ensimmäistä kertaa, mutta oikeasti, kun lähdetään jonnekin hemmetin Vladivostokiin niin eihän sinne lähdetä hihattomassa crop topissa.

Vähän rajaa nyt kuitenkin, kun äijillä on pipot ja kunnon takit.

Expend4bles on kuin kuolemaa tekevän vetojuhdan ruoskimista, silkkaa rahastusta, josta kukaan tekijöistä ei tunnu nauttivan – katsojasta puhumattakaan. Se luvattu vanhaa kunnon kasaritoimintaa kunnioittava nostalgia puuttuu ja tarjolla on enää pelkkä raunioitunut, eläkkeelle joutava irvikuva.

EXPEND4BLES

1/5

”Expend4bles on kammottavaa rahastusta, joka aiheuttaa toimintaelokuvien ystävälle pelkästään pahan mielen. Elokuvasarja olisi jo aika pistää eläkkeelle.”

Muropaketti

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat