Uusimmat

Arvostelu Neljän tähden tulivuoridokumentti Fire of Love nostaa ihon kananlihalle ja kyyneleet silmiin

Kuva: Cinema Mondo

19.08.2022 11:35 Aki Lehti

Vuosikymmeniä vanhasta arkistomateriaalista kasattu Fire of Love on näyttävämpi kuin mielipuolisilla summilla tehdyt tehostespektaakkelit.


Fire of LoveEnsi-ilta: 19.8.2022
Alkuperäisnimi: Fire of Love
Ohjaus: Sara Dosa
Käsikirjoitus: Sara Dosa
Pääosissa: Miranda July, Katia Krafft & Maurice Krafft
Pituus: 93 minuuttia
Ikäraja: K7


Aviopari Katia ja Maurice Krafft ovat väärässä. Kaksikko väittää, ettei elokuva taidemuotona kiinnosta heitä. Vulkanologipariskunta on kertomansa mukaan kiinnostunut vain ja ainoastaan tulivuorista. He sanovat, etteivät ikinä poistuisi kraattereiden ja laavavirtojen ääreltä, jos pystyisivät elämään syömällä pelkkiä kiviä.

Tulivuorentutkijat eivät välitä muista ihmisistä. Lajitoverit ovat yhdentekeviä, vain purkauksilla ja tieteentekemisellä on heidän mukaansa merkitystä.

Mauricen ja Katian yli kahden vuosikymmenen aikana kuvaama materiaali kertoo jotain aivan muuta. Kaksikko rahoitti 1970-luvulla alkaneita uraauurtavia tutkimuksiaan tv-dokumenteilla, jotka ovat paljon muutakin kuin pelkkiä opetusfilmejä. Materiaalissa nimen omaan näkyy osaaminen ja arvostus elokuvataidetta kohtaan.

Fire of Love

Vaikkei aviopari omien sanojensa mukaan välittänyt tai osannut osoittaa tunteitaan kuin toisilleen, niin Sara Dosan ohjaama ja käsikirjoittama Fire of Love -dokumentti on täynnä rakkautta ja syvää empatiaa.

Dosa on kasannut runsaasta arkistomateriaalista teoksen, joka ei yritäkään kertoa koko totuutta. Se on hänen tulkintansa, ylistys ranskalaisten tiedejulkkisten ja pioneerien omalaatuiselle elämälle. Elokuva pönkittää hyvällä tavalla Krafft-kaksikon romantisoitua myyttiä.

Fire of Love on rakkaustarina, jossa on kolme osapuolta. Krafftit rakastivat vain toisiaan ja tulivuoria.

Dokumentti näyttää henkeäsalpaavan komeita kuvia purkauksista. Maurice ja Katia ovat jatkuvassa hengenvaarassa laavavirtojen äärellä. Oranssinpunaista sulaa kiveä vaarallisempia ovat kuitenkin harmaat purkaukset, joissa taivaalta sataa niskaan jättimäisiä lohkareita.

Fire of Love

Rakkaustarina päättyi jo vuoden 1991 kesäkuussa Japanissa Unzen-tulivuoren purkauksessa, jossa Maurice ja Katia kuolivat yhdessä 43 muun ihmisen kanssa.

Purkaus oli harmaa.

Maurice pohtii elokuvassa mahdollista kuolemaansa työnsä parissa. Vaimoaan hän ei mainitse. Ohjaaja Dosa kaivaa arkistomateriaalista esiin kaksi erikoishahmoa, jotka ovat paljon muutakin kuin intohimoisia tieteentekijöitä. Krafftit ovat jopa lapsenomaisen innostuneita, hullun uhkarohkeita, mutta myös jatkuvasti tietoisia ympäröivästä vaarasta.

1960-luvun vaihtoehtokulttuuri vaikuttaa kaksikon maailmankatsomukseen. Tieteen ei tarvitse olla äärivakavaa tai tylsää, vaikkei kaikki olekaan pelkkää rauhaa ja rakkautta. Vastoinkäymiset ja masennus vaivaavat äärimmäisen intohimoisiakin ihmisiä. Mielen vetää matalaksi esimerkiksi pettyminen valtaapitäviin, jotka eivät usko tutkijoiden varoituksia.

Evakuointisuunnitelma kaikuu kuuroille korville ja Kolumbiassa kuolee yli 20 000 ihmistä.

Fire of Love

Fire of Loven kertojaäänenä toimii paremmin ohjaajana ja näyttelijänä tunnettu Miranda July. Hänen huokailevan rauhallinen puhetyylinsä sopii tunnelmaltaan sadunomaiseen kertomukseen.

Katsoin elokuvan ensimmäisen kerran tammikuussa Sundancen leffafestareiden yhteydessä kotisohvalta käsin. Monitulkintaisen syvällinen tarina julmetun komeine kuvineen sai herkistymään ja ihon kananlihalle tv-ruudultakin tuijotettuna. Leffateatterin jättikankaalta dokumentti teki luonnollisesti vielä paljon suuremman vaikutuksen.

Fire of Love on runollisen kaunis kertomus ihmiselon pienuudesta, sekä rakkaudesta ja intohimosta, jotka kirjaimellisesti muuttivat maailmaa.

FIRE OF LOVE

Arvosana: 4/5
”Fire of Love tekee vaikutuksen jo pelkillä komeilla kuvillaan purkautuvista tulivuorista. Monisyinen elokuva sukeltaa paljon tavallista luontodokumenttia syvemmälle ihmisyyteen”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat