Uusimmat

Arvostelu Viggo Mortensenin tähdittämä Thirteen Lives on suoraviivainen jännityselokuva pelastusoperaatiosta, jota koko maailma seurasi vuonna 2018

04.08.2022 12:00 Helinä Laajalahti

Ron Howardin ohjaama Thirteen Lives on tositapahtumiin pohjautuva jännitysdraama, joka kertoo Thaimassa vuonna 2018 tapahtuneesta ja koko maailmaa jännittäneestä pelastusoperaatiosta. Pääosia uutuuselokuvassa esittävät Viggo Mortensen ja Colin Farrell.


Thirteen LivesEnsi-ilta (Amazon Prime Video): 5.8.2022
Alkuperäisnimi: Thirteen Lives
Ohjaus: Ron Howard
Käsikirjoitus: William Nicholson
Pääosissa: Viggo Mortensen, Colin Farrell, Joel Edgerton, Tom Bateman & Paul Gleeson
Pituus: 147 minuuttia
Ikäraja: N/A


Pohjois-Thaimaassa sijaitseva Tham Luangin luolasto nousi koko maailman tietoisuuteen vuonna 2018. Tuolloin 12 paikallisen jalkapallojoukkueen nuorta ja heidän valmentajansa jäivät loukkuun yllättäen tulvineeseen luolaan. Tätä seurasi yli kaksi viikkoa kestänyt pelastusoperaatio, johon osallistui tuhansia asiantuntijoita ja vapaaehtoisia ympäri maailman.

Ron Howardin ohjaama Thirteen Lives kertoo tuosta pelastusoperaatiosta, jonka keskiöön nousi kaksi brittiläistä veteraaniluolasukeltajaa, John Volanthen ja Rick Stanton, sillä Thaimaan armeijan omilla sukeltajilla ei ollut tarpeeksi kokemusta sukeltamisesta ahtaassa luolastossa. Brittikaksikkoa elokuvassa esittävät Colin Farrell ja Viggo Mortensen.

Thirteen Lives lähtee liikenteeseen jalkapallo-ottelusta, jonka jälkeen on tarkoitus viettää yhden pojista syntymäpäivää. Ennen juhlia joukko päättää mennä seikkailemaan läheiseen luolastoon. Odottamaton rankkasade kuitenkin yllättää nuoret ja he jäävät loukkuun tulvivaan luolaan.

Kukaan ei tiedä, ovatko pojat elossa ja paikalle saapuvat sukeltajatkin olettavat löytävänsä luolasta ruumiita. Kun nuoret yllättäen ovatkin elossa, alkaa hankala osuus – kuinka saada heidät ulos kilometrejä pitkän, veden täyttämän luolaston läpi, jonka läpi kulkeminen on hankalaa kokeneellekin sukeltajalle.

Tässä apuun pyydetään lopulta australialainen Richard “Harry” Harris, jota elokuvassa esittää Joel Edgerton.

Thirteen Lives

Veikkaan, ettei Howard ollut kovin innoissaan, kun National Geographic julkaisi viime syksynä Jimmy Chinin ja Elizabeth Chai Vasarhelyin samasta tapahtumasta ohjaaman, erinomaisen dokumentin The Rescue (katsottavissa Disney+:ssa). Thirteen Lives ei nimittäin tuo tuohon dokumenttiin paljonkaan muuta uutta kuin sen, että pelastajaporukassa nähdään hieman tutummat naamat.

Thirteen Lives on suoraviivainen jännitysnäytelmä, joka keskittyy tuomaan veden täyttämän luolaston klaustrofobisen tunnelman ja varusteittensa kanssa ahtaissa käytävissä työskentelevien sukeltajien kohtaamat haasteet myös katsojien ulottuville. Dokumentin tyylisesti avautuva draamaelokuva esittelee pelastusoperaation askel askeleelta piirtäen katsojalle karttaa uskomattoman tuntuisesta, maailmanlaajuisesti liikuttaneesta tapahtumasta.

Elokuvassa ei tutkita pintaraapaisua enempää hahmojen taustoja, eikä nuorille pojille anneta kovinkaan suurta omaa ääntä. Tarina kerrotaan viilipyttymäisen rauhallisesti tilanteeseen suhtautuvien pelastajien näkökulmasta ja pelastettavien uhrien kärsimykset jätetään toissijaisiksi.

Aiheesta huolimatta Howard onnistuu yllättävän hyvin välttämään kaikista pahimmat valkoinen pelastaja -kliseet, vaikka aihe väkisinkin nousee elokuvaa katsoessa mieleen.

Hattua tekee mieli nostaa niin aidoille Volanthenille ja Stantonille mutta myös Farrellille ja Mortensenille, jotka ovat paljastaneet tehneensä veden alla pimeässä kuvatut kohtaukset itse, ilman sijaisnäyttelijöitä. Veden täyttämän luolan käytävien ahtaus aiheuttaa nimittäin ahdistusta kotisohvallakin.

THIRTEEN LIVES

3/5

”Tham Luangin luolaston pelastusoperaatiosta kertova elokuva on aiheensa suurimmat kliseet välttävä, mutta suoraviivainen jännitysdraama, joka saa aikaan klaustrofobisia tuntemuksia kotisohvallakin.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat