Huomasitko: Yle Areenasta löytyy nyt yksi viime vuoden ensi-iltaelokuvista

17.05.2021 17:52 | Muropaketin toimitus

Viime vuonna ensi-iltansa saanut Karpo-dokumentti lisättiin viime viikolla Yle Areenan elokuvakirjastoon.

Nyt ei tarvitse hötkyillä: tuore Karpo-dokumentti löytyy Yle Areenasta seuraavat neljä vuotta ja vielä rapiat 11 kuukautta päälle.

Turhia ei katsomisen kanssa kannata kuitenkaan jahkailla, sillä Ari Matikaisen ohjaama elokuva on erinomaisen kiinnostavaa katsottavaa – etenkin niille, jotka takavuosina seurasivat legendaarisen toimittajan edesottamuksia televisiosta.

Karpo-dokumentin kuvaus kuuluu seuraavasti:

Hannu Karpo on suomalainen ikoni, joka on tallentunut kansakunnan muistiin: oman tiensä kulkija, joka raportoi väsymättä ja kuvia kumartamatta tavallisten suomalaisten ihmisten kohtaamista vääryyksistä. Kaikki siis tietävät Karpon, mutta harva tuntee miehen karvahatun alla. Elokuva Karpo kuvaa Hannu Karpon vuosikymmeniä kestänyttä uraa toimittajana ja käänteitä, jotka tekivät Karposta ilmiön ja koko kansan tunteman tv-kasvon. Karpo-elokuvassa kerrotaan myös niistä uhrauksista, joita ohjelmien teko ja vääryyttä kokeneiden kansalaisten puolustaminen vaati. Karpo rohkeni mennä alueille, joita muut karttoivat. Koko kansan rakastaman televisio-ohjelman tuotannossa käytettiin toisinaan mitä ällistyttävämpiä keinoja ja liikuttiin lain molemmin puolin. Karpoa oli mahdoton pysäyttää syyttein tai uhkauksin, sillä kansain silmissä hänestä kasvoi oikeuslaitostakin suurempi instituutio. Maailma, Suomi, media ja journalismi ovat käyneet läpi suunnattoman murroksen Karpon toimittajan uran aikana. Karpon tarina on kuin täydellinen läpileikkaus tästä dramaattisesta muutoksesta – ja samalla hyvä muistutus siitä, miten toisenlainen maa Suomi oli vielä hyvin vähän aikaa sitten. Karpo nostaa karvahattua rohkealle ammattilaiselle, jolla oli asiaa.

Ja traileri alla.

Muropaketin uusimmat