UUSIMMAT

K18-varoitus: Nicolas Cagen häiriintynein elokuva saadaan Suomeen – kiitos kuuluu R&A:lle

11.09.2018 08:00 Muropaketin toimitus

Nicolas Cagesta on tullut harvinainen nimi Suomen valkokankailla – tai valkokankailla ylipäänsä. 20. syyskuuta alkava Rakkautta & Anarkiaa -festivaali kuitenkin korjaa tilannetta omalla panoksellaan.

Panos Cosmatosin ohjaama Mandy nähdään osana Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin Hämärähommat-teemaa. K18-ikärajan saanut elokuva esitetään 22.9., 26.9. ja 29.9.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kotisivuilla Janne Sundqvist kuvailee Mandya hyvinkin lennokkaasti:

Alta pois: Nicolas Cagen häiriintynein elokuva on nähtävä, että sen voi uskoa todeksi.

Vuoteen 1983 sijoittuva veripalttu sisältää kaiken sen, mitä ihminen elämässään tarvitsee: demoneita, narsistisen uus-Jeesuksen johtaman uskovaiskultin, moottorisahakaksintaistelun ja roppakaupalla tönkköä dialogia. Sekä tietysti pyhän Nicolaksen, joka kohtauksesta toiseen näyttää olevansa yhtä aikaa maailman paras ja huonoin näyttelijä.

Mandyn juoni on lähes olematon: Red (Nicolas Cage) ja Mandy (Andrea Riseborough) elävät onnellisina keskellä metsää. Hörhöjen hippiuskovaisten huumehöyryinen moottoripyöräjengi sieppaa Mandyn. Niinpä Red ei voi kuin lähteä sotajalalle ja tappaa ja tappaa ja tappaa, kunnes veri peittää valkokankaan.

Jottei mikään olisi yksinkertaista, kulttiohjaaja Panos Cosmatosin ohjaama kostotrilleri on paikoin visuaalisesti upeinta herkkua, mitä valkokankailla on 2010-luvulla nähty.

Trippailevana tunnelmointina alkava elokuva luiskahtaa yhtäkkiä toiminnaksi, jonka absurdi kekseliäisyys loksauttaa katsojan leuan maahan niin kovaa, että hampaat lohkeilevat suuhun. Samalla tahallinen ja tahaton huumori vaihtelevat niin tiuhaan, että hampaanpalasiin on tukehtua.

Nicolas Cagen lisäksi Mandya tähdittävät myös mm. Elijah Wood ja  Andrea Riseborough.