Uusimmat

”Otan tämän henkilökohtaisena loukkauksena” – Nyt suoratoistossa Lordi-elokuva, josta Tomi Putaansuu suuttui ohjaajalle

01.06.2021 17:20 Muropaketin toimitus

Lordi-yhtyeestä on tehty kaksi elokuvaa: Dark Floors -kauhuviritelmä vuonna 2008 ja Monsterimies-dokumentti vuonna 2014. Elokuvista jälkimmäinen on nyt lisätty Elisa Viihde Viaplayn valikoimaan.

Antti Haasen ohjaaman Monsterimiehen kuvaus kuuluu seuraavasti:

Ainoa virallinen dokumenttielokuva Lordista, suomalaisesta kansallissankarista, luovasta hirviönerosta, joka voitti bändeineen Suomelle ensimmäisen Euroviisu-tittelin. Elokuvassa päästään ensimmäistä kertaa kulissien taakse, missä voiton myötä bändin johtohahmo Mr Lordi, rovaniemeläinen Tomi on kokenut suuren menestyksen ja massojen hyväksynnän. Kahden vuoden jälkeen Lordista on tehty kaupallinen brändi, mutta Tomi kärsii totaalisesta romahduksesta eikä pysty luomaan uutta. Paine onnistua on suuri sekä fanien että suuren yleisön taholta.

Onnistuuko Tomi vaikeuksien keskellä pitämään hirviöyhtyeensä kasassa ja löytämään lapsenomaisen luomisen ilon ratkaisevan tärkeää uutta Lordi levyä varten? Elokuvassa seurataan yksinoikeudella suositun hirviöbändin vaikeaa arkea esirippujen takana ja nähdään ainutlaatuista, ennennäkemätöntä arkistomateriaalia hirviöunelman syntyvaiheista Tomin lapsuusvuosilta.

Tomi vannoo ikuista uskollisuutta kasariheville eikä koskaan aio kasvaa aikuiseksi. Elokuva kertoo luomisen vimmasta, ja rohkeudesta olla juuri sitä mihin itse uskoo, vaikka hevimonsteri 1980-luvulta ei olisikaan enää muodikkain juttu maailmassa.

Haase ja Tomi Putaansuu tekivät Monsterimiestä yhteistyössä, mutta lopputulos ei ollutkaan Mr. Lordin mieleen.

Lordin kotisivuilla julkaistiin syyskuussa 2014 seuraava viesti:

”Lähdetään ristiriidasta. Elokuva itsessään, siis elokuvana, on oikein hyvä, paikoittain jopa erinomainen. Mutta elokuvan sisällöllinen painotus on hyvin yksipuolinen. Vaikka elokuvassa näytetyt tapahtumat palvelevat kyllä elokuvan kertomaa tarinaa, on se tarina vain puolet totuudesta. Monsterimies on dokumentaarisesta aineistosta koottu puolitotuudellinen tarina.

Kaikki mitä elokuvassa näytetään, on toki totta ja tapahtunut. Mutta se näyttää vain ja ainoastaan todellisuuden toisen puolen. Se toinen puoli jota elokuva ei näytä, on aivan yhtä totta. Tämänhän te fanit toki tiedättekin, kiertueilla käyneinä ja bändiä seuranneina.

Bänditoimintaa elokuvassa ei montaa minuuttia nähdä, vaikka materiaalia olisi ollut yllin kyllin. Aikajanaa ja asioiden oikeaa tapahtumajärjestystä on vääristelty paikka paikoin tarinan sujuvuuden vuoksi.

Kaikki se materiaali, jota bändi halusi elokuvassa näytettävän, loistaa poissaolollaan. Asiat kuten biisien kirjoittamiset, treenaamiset, takahuoneet, kiertuebussit, levyjen äänitykset, valokuvaussessiot, musiikkivideoiden kuvaukset, lavasteiden rakentamiset, maskien ja pukujen valmistukset ja suunnittelut, keikat eri kiertueilta eri maista -näitä ei elokuvassa nähdä. Ei vanhoja pätkiä kiertueilta, ei arkistomateriaalia vuosilta ennen levytyssopimusta. Lähes kahdenkymmenen vuoden ajalta bändin toimesta taltioitua materiaalia luovutettiin satoja tunteja ohjaaja Antti Haaselle, mutta hänen valintansa oli olla käyttämättä mitään näistä.

Mutta ilolla voimme faneille kertoa, että elokuvan DVD-versiolle tulee extramateriaalin muodossa kaikkea tätä, eli sitä toista puolta todellisuudesta minkä me halusimme näyttää ja kertoa, ja jota tiedämme fanien haluavan nähdä.

Toivon fanien ymmärtävän ja muistavan, että vaikka puhumme dokumentti-elokuvasta, se on silti viihdyttäväksi tarkoitettu teos. Elokuva on tarina, jonka lain alaisuuksiin toimivan lopputuloksen saavuttamiseksi kuuluu tarinaa tukevien asioiden vahva alleviivaaminen, ja toisien asioiden jättäminen kokonaan pois.

Tässä tapauksessa ohjaajan valinta on ollut kärjistää lähinnä negatiivisia asioita, ja alleviivata kaiken kurjuutta, jotta elokuvaan saadaan draamaa ja loppua kohti nousujohteinen vire. Totta kai ymmärrän itsekkin vähän alalla olleena katsojan koukuttamisen tärkeyden.

Muutamaa elokuvan tarjoamaa mielestäni vääristynyttä mielikuvaa haluan kuitenkin faneille korjata.

Elokuva voi antaa kuvan, jossa bändiin liittyvät päätökset tehtäisiin parhaan ystäväni ja äitini kanssa, ja siunausta haetaan sitten levy-yhtiöltä. Todellisuudessa bändi päättää tekemisistään kollektiivisesti yhdessä. Lopullisesti asioista päätetään managementin, levy-yhtiöiden ja keikka-agentuurien kanssa. Tahojen, jotka eivät Monsterimies-elokuvan tarinaan mahtuneet.

Vaikka toki asioista saatankin keskustella ystävieni kanssa, ei kenelläkään bändin ulkopuolisella ole mitään valtaa bändin lopullisiin päätöksiin, oli kyse sitten kappaleiden valinnoista tai tv-ohjelmiin menemisistä. Äitini kanssa en ole koskaan ennen leffan kuvauksia bändin asioista puhunut, vaan kohtaukset kuvattiin vain ohjaajan toivomuksesta elokuvaa varten, itse silmin nähden vaivaantuneena luonnottomasta tilanteesta. En muuten ole koskaan myöskään kokenut olevani koulukiusattu, toisin kuin elokuva antaa ymmärtää.

Lopuksi, elokuvan teatteriversio sisältää kuvamateriaalia, jota minä eikä bändi voi koskaan eikä missään olosuhteissa hyväksyä. Haluamme fanien tietävän, että minä tai bändi emme ole hyväksyneet missään vaiheessa kenenkään Lordin jäsenen kasvojen paljastamista elokuvassa. Se yksi asia, joka Lordista varmasti ainakin tunnetaan ympäri maailmaa, on kasvojen ehdoton salaaminen julkisuudelta. Sen takia ohjaajan valinta on röyhkeydessään anteeksiantamaton, varsinkin henkilöltä jonka kutsuin hyvin lähelle bändiä vuosien ajaksi tallentamaan tapahtumia ja jolle oli näin annettu suuri luottamus. Myönnän, että otan tämän asian erittäin suurena henkilökohtaisena loukkauksena.

Lordi yhtyeenä ei ole koskaan tunnustanut kenenkään jäsenensä, entisen tai nykyisen, siviilikasvoja. Eikä tähän ole minkäänlaista muutosta tulossa edelleenkään. Tältä osin en voi seistä sataprosenttisesti elokuvan teatteriversion takana enkä allekirjoittaa sitä täysin.

Mr Lordi”

Antti Haase kommentoi Lordin viestiä Muropaketille seitsemän vuotta sitten seuraavasti:

”Olen hyvin pettynyt siitä, että Mr Lordi haukkuu minua kovasanaisesti nettisivuillaan. Kaikki elokuvan kohtaukset on kuvattu yhteisymmärryksessä niissä esiintyvien henkilöiden kanssa. Mr Lordi pyysi itse minua ohjaamaan elokuvan. Monsterimiehessä ei ole lainkaan levy-yhtiön rahoitusta. Elokuvan final cut -oikeudet ovat minulla ja tuotantoyhtiöllä.

Elokuva on mielestäni hyvin totuudenmukainen ja kunnioitava Lordia kohtaan. Olisin toivonut Mr Lordin kunnioittavan minun yli kolme vuotta kestänyttä työtäni ja näkemystäni ohjaajana, aivan kuten minäkin kunnioitan Mr Lordia ainutlaatuisena taiteilijana.

Elokuva on saanut enimmäkseen 4 tähden arvosteluita. Jopa Mr Lordi toteaa itsekin elokuvan hyväksi, paikoin erinomaiseksi. Katsojaluvut todistavat minulle yhden elokuvan ydinpointeista: entinen kansallissankari Lordi ei enää kiinnosta suomalaisia ja sen päälle Mr Lordin kannanotto karkoitti katsomoista ainakin osan Lordi-faneista. Kansallishirviön kiehtova tarina olisi yleisönsä ansainnut. Harmittaa todella rankasti.”

Monsterimies on lisätty Elisa Viihde Viaplayn valikoimaan tänään. Elokuva löytyy myös Kirjastokinosta – joka tosin toimii vain tiettyjen kirjastojen alueella.

Myös Dark Floors löytyy Elisa Viihde Viaplaysta.