UUSIMMAT

Tänään tv:ssä: Renny Harlinin kohuelokuva, joka sensuroitiin Suomessa tylysti – Taustalla pelko Neuvostoliiton suututtamisesta

01.12.2020 08:00 | Muropaketin toimitus

Sub-kanava esittää tänään Renny Harlinin kulttiklassikon Jäätävä polte vuodelta 1986.

Renny Harlinin ensimmäinen pitkä elokuva kertoo kolmesta amerikkaisnuorukaisesta, jotka lomallaan Suomessa päättävät koukkaista Neuvostoliiton puolelle ja joutuvat selkkaukseen, jolla on kohtalokkaat seuraukset.

Elokuvan pääosissa nähdään Mike Norris, Steve Durham, David Coburn, Thalmus Rasulala, Albert Salmi, Vesa Vierikko, Ismo Kallio, Pauli Virtanen, Piita Vuosalmi ja Laura Heimo.

Jäätävästä poltteesta syntyi Suomessa kohu, kun Valtion elokuvatarkastamo sekä Valtion elokuvalautakunta hyllyttivät elokuvan ”raaistavana pidetyn väkivaltaisuutensa ja Neuvostoliiton vastaisen sisältönsä takia.”

Vasta kun Jäätävä polte oli käynyt Korkeimman hallinto-oikeuden käsiteltävänä ja elokuvasta oli leikattu 3,5 minuuttia pahinta törkyä pois, se kelpuutettiin valkokankaalle. Vuosia myöhemmin vahvistettiin, että elokuvan sorsimisen takana oli todellisuudessa Neuvostoliiton painostus. Alkuperäisessä muodossaan Jäätävä polte julkaistiin vasta 20 vuotta ensi-iltansa jälkeen.

Jäätävä polte alkaa Subilla kello 21.00.