Uusimmat

Tänään tv:ssä: Yksi Suomen historian hienoimmista elokuvista, joka ei kuitenkaan kaikille sovi: “K-16 -ikärajaa kannattaa kunnioittaa”

30.09.2019 07:22 Muropaketin toimitus

Yle Teemalla nähdään maanantai-illan iloksi kerrassaan korkealuokkaista kotimaista elokuvataidetta.

Yle Teemalla kello 22.00 alkava Ikitie on Antti Tuurin menestysromaaniin pohjautuva, AJ Annilan ohjaama ja Ilkka Matilan tuottama elokuva Suomen vaietusta historiasta:

”Jussi Ketola haetaan yöllä kotoaan ja kuljetetaan mustien autojen kyydissä itärajan pintaan. Rajalla Ketola aiotaan ampua, mutta hän pääsee livahtamaan murhaajiltaan ja juoksee yli rajan Neuvostoliiton puolelle.

Rajan takana Neuvostoliiton valtiollinen poliisi, NKVD, antaa hänelle uuden henkilöllisyyden, työpaikan kolhoosista ja järjestää uuden vaimon. Yhdessä vapaaehtoisesti Karjalaan saapuneiden amerikkalaisten kanssa Ketola rakentaa työläisten paratiisia. Stalinin vainojen myötä paratiisi muuttuu helvetiksi, jossa Ketola mieluummin ottaisi kuulan kalloonsa kuin eläisi, mutta kuolemaapa hänelle ei sallita.

Hän näkee ja kokee asioita, joita ei tosiksi uskoisi elleivät ne niitä olisi.”

Keskeisiä rooleja Ikitiessä esittävät Tommi Korpela, Sidse Babett Knudsen, Ville Virtanen, Jonna Järnefelt, Hannu-Pekka Björkman ja Irina Björklund.

Muropaketin arvostelussa Ikitie sai neljä tähteä viidestä. Kriitikko Helinä Laajalahti totesi elokuvasta mm. seuraavaa:

”Vaikka elokuvassa ei suoranaisesti mässäillä väkivallalla, tarinan toteavan raakuuden vuoksi sen K-16 -ikärajaa kannattaa kunnioittaa. Historiaa avaavan tarinansa lisäksi Ikitie on koskettava kertomus miehestä, joka menettää elämässään kaiken. Useaan kertaan. Ja vaikka elämä olisi kuinka tuskallista, hänelle ei anneta armoa lähietäisyydeltä ammutun niskalaukauksen muodossa.

Lahjakkaiden Korpelan ja Björkmanin esittämät roolihahmot ovat toistensa täydellisiä vastakohtia. Korpela suoraselkäisenä, hiljaisena ja vaatimattomana, mutta samalla periksiantamattomana Ketolana ja Björkman häijynä ja säälimättömänä ihmisenkuvatuksena täydentävät toisiaan luoden elokuvan tarinaan käsinkosketeltavaa jännitettä.

Virossa kuvattu Ikitie pukee komeiksi ja koskettaviksi kuviksi osan suomalaisuuden kipeää historiaa, missä veli nousee veljeä vastaan. Elokuva kertoo enemmän kuin useimmat koulujen historian oppikirjat. Se on myös herkkä elokuva rakkaudesta ja periksiantamattomuudesta, siitä kuuluisasta suomalaisesta sisusta.”

Alla Ikitien traileri.