Vuonna 2009 tuli turpaan ja täysillä – Tänään tv:ssä: Suomalaiselokuva, joka keräsi elokuvateattereissa alle 2000 katsojaa

14.04.2020 09:01 | Muropaketin toimitus

Suomen televisiossa nähdään tänään Jukka-Pekka Valkeapään ensimmäinen pitkä elokuva, Muukalainen, vuodelta 2009.

Venetsian elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saaneessa Muukalainen-elokuvassa nuori poika elää äitinsä kanssa syrjäisellä maatilalla, metsän keskellä. Väkivaltainen isä on suljettu vankilaan, jossa poika aika ajoin vierailee.

Elämä on yksinkertaista, kunnes eräänä sateisena iltana kotitilalle saapuu muukalainen – mukanaan viesti pojan isältä ja kyljessään luoti.

Vastahakoisesti äiti ja poika antavat tuntemattomalle turvapaikan.

Pavel Liskan, Jorma Tommilan, Vitali Bobrovin ja Emilia Ikäheimon tähdittämä Muukalainen sai jonkin verran kansainvälistä huomiota festivaalipiireissä ja pääsi levitykseen Suomen lisäksi myös Saksassa, mutta menestyi kotimaassaan – suoraan sanoen – surkeasti.

Ensi-iltaviikonloppunaan Muukalainen houkutteli teattereihin vain reilut 300 katsojaa. Kokonaiskatsojamäärä jäi alle 2000:een.

Varsinaisia yleisömagneetteja eivät ole olleet myöskään Valkeapään myöhemmät elokuvat: He ovat paenneet keräsi vuonna 2009 reilut 3600 katsojaa ja Koirat eivät käytä housuja viime vuonna reilut 10 000 katsojaa – mikä oli sentään selkeä parannus edeltäjistään. Lisäksi Krista Kososen ”SM-draamaa” kehuttiin laajasti.

LUE MYÖS: Arvostelu: BDSM-kuvastonsa alla kotimainen Koirat eivät käytä housuja on vaikuttava tarina surusta ja yksinäisyydestä

Muukalainen nähdään tänään Yle TV1:llä jo kello 10.50.

Myöhemmin elokuvan voi katsoa myös Yle Areenasta.