Haastattelu: RoboCop-tähti Jackie Earle Haleyn mielestä alkuperäinen elokuva on aikansa elänyt

13.02.2014 09:22 | Muropaketin toimitus

RoboCop

Näyttelijäntyössä rankinta hommaa taitaa olla elokuvien promoaminen. Jackie Earle Haley kehuu uutta Robocopia vuolaasti, vaikka ei ole vielä edes nähnyt elokuvan lopullista versiota.

Perjantaina 14. helmikuuta Suomessa ensi-iltansa saavan RoboCopin uusintaversio sai alkuperäisen  elokuvan fanit ärsyyntymään jo pelkän trailerin perusteella. Enemmän superpallon lailla ympäriinsä pomppivaa supersankaria kuin oikeaa Robocopia muistuttavan peltiheikin uudet, K12-leimalla siunatut seikkailut eivät juurikaan vakuuttaneet.

Dome.fi sai elokuvassa armeijan ase-eksperttiä ja RoboCopin kouluttaja Rick Mattoxia esittävän Jackie Earle Haleyn lyhyeen haastatteluun. Watchmenin Rorschachina ja Painajainen Elm Streetillä -uusintaversion Freddy Kruegerina ehkä parhaiten tunnettu näyttelijä ehti onneksi pikaisen haastissession aikana puhua ihan asiaakin. Haley kertoi tottakai perinteiset ulkoa opetellut, ties kuinka monessa haastattelussa jo toistetut mainoslauseet, mutta innostui selvästi päästessään kertomaan omia mielipiteitään.

RoboCop

Jackie Earle Haley on monipuolinen näyttelijä, joka aloitti uransa jo pikkupoikana tekemällä tv-mainoksia. 1970-luvun loppupuolella hän oli hetken aikaa teinitähti, joka esitti usein temperamenttisia koviksia esimerkiksi Karhukoplassa ja Fillarijengissä. Mitään megaluokan tähteä hänestä ei ole koskaan tullut; mies muistetaan lähinnä monista hienoista sivuosarooleistaan. Haley vaikuttaa kuitenkin tilanteeseen vallan tyytyväiseltä. RoboCopissa hänen esittämänsä Rick Mattox on perinteinen armeija-ärjy, yksiulotteinen kovis, rooli jollaisen Haleyn tasoinen näyttelijä pystyy vetämään vaikka puoliunessa. Miten hän valmistautuu tällaisiin simppeleihin rooleihin?

– Hahmoille voi halutessaan miettiä vaikka minkälaisia taustatarinoita. Kuten sanoit, niin Rick Mattox ei ole juuri muuta kuin OmniCorp-yhtiön ase-ekspertti ja RoboCopin kouluttaja. Tällaisen roolin läpivetämiseen ei oikeastaan tarvitse muuta kuin sen mitä käsikirjoituksessa lukee, Haley toteaa

– Mattox on reissannut ympäri maailmaa sijoittaen ED-209- robotteja erilaisiin tehtäviin. Hän ei ole kovin innoissaan kun kuulee Omnicorpin yhdistäneen elävän ihmisen ja robotin. Silti hän tekee kuten käsketään, eli treenaa RoboCopia taisteluita varten. Tällaista hahmoa esittäessä ei jää juuri liikkumavaraa tai tilaa improvisoinnille, hän jatkaa.

RoboCop

Paul Verhoevenin alkuperäinen RoboCop oli kaiken överiksi vedetyn väkivaltamässäilyn ohella myös taitava satiiri. Uusintaversiosta ei Haleyn mukaan satiiria löydy aivan yhtä paljoa.

– Se on suoraviivaisempi toimintaelokuva, on siellä olla hitusen satiiriakin mukana, mutta ei missään tapauksessa niin paljon kuin alkuperäisessä. Itse asiassa olen huono vastaamaan tähän kysymykseen, koska en ole vielä nähnyt elokuvan lopullista versiota, Haley lipsauttaa.

– Hups, tuota minun ei kai olisi pitänyt sanoa ääneen, hän nauraa.

Näyttelijä kehuu koko elokuvan tekijätiimiä: eityisesti Michael Keatonin ja tietysti Samuel L. Jacksonin kanssa oli mukavaa työskennellä. Kaikista suurimman vaikutuksen häneen teki kuitenkin Gary Oldman, joka esittää Dennett Nortonia, RoboCopin luojaa.

– Oldman on ehdottomasti yksi aikamme parhaista näyttelijöistä. Minulla oli hänen kanssaan muutama yhteinen kohtaus, mutta en olisi pannut vastaan, jos niitä olisi ollut enemmänkin. Ehdin kuitenkin tutustua häneen hyvin kuvaustauoilla. Gary on iso tähti, mutta hänellä on jalat tukevasti maassa. Hän on myös todella hauska. Sitä on monien vaikea uskoa hänen rooliensa perusteella. Hänen pitäisi ehdottomasti tehdä enemmän komedioita, eikä esittää pelkästään pahiksia ja psykopaatteja.

Haley ei piittaa alkuperäisen Robocopin fanien uikutuksesta. Hänen mielestään uusi versio toimii (vaikka juuri tunnusti, ettei ole vielä edes nähnyt elokuvaa), koska käsikirjoitus on hyvä ja modernin teknologian ansiosta nyt voidaan tehdä temppuja, jotka olivat 1980-luvulla mahdottomia toteuttaa.

– Paul Verhoevenin alkuperäinen RoboCop on hieno leffa, mutta se ei ehkä ole ikääntynyt kovin hyvin. Se näyttää aikansa lapselta. Huolimatta uuden elokuvan K12-leimasta, niin uskon että siitä löytyy riittävästi toimintaa niin vanhoille kuin uusillekin faneille, Haley sanoo, kuulostaen siltä, että on toistanut saman lauseen haastiksissa jo kymmeniä kertoja.

Vuonna 1993 Haley teki poikkeuksellisen päätöksen. Hän päätti lopettaa näyttelijäntyöt kokonaan, oltuaan alalla silloin jo melkein 20 vuotta. Päätös pitikin aina vuoteen 2006 asti.

– Olin täysin kyllästynyt näyttelemiseen, eikä minulle enää tarjottu kiinnostavia rooleja. Päätin jättää nämä hommat kokonaan. Ellei Steven Zaillian olisi pyytänyt minua mukaan Kaikki kuninkaan miehet -elokuvaansa, niin tuskinpa nyt tekisimme tätä haastattelua. Se rooli oli hieno kokemus, ja heti perään sain toisen upean roolin Little Children -elokuvassa. Löysin intohimon uudelleen ja olen näytellyt siitä asti. Joskus pitää kokeilla kaikkea muuta, jotta tajuaa jo olevansa unelma-ammatissaan, Haley nauraa.

RoboCop on brasilialaisen José Padilhan ensimmäinen iso englanninkielinen Hollywood-elokuva. Padilha sanoi elokuvan kuvausten ollessa käynnissä, että se oli hänen elämänsä kamalin kokemus. Jos hän esitti studiopampuille kymmenen eri ideaa, niin vähintään yhdeksän niistä torpattiin saman tien. Hän sanoi myös, että koko projekti oli täyttä helvettiä, eikä hän halua enää koskaan joutua vastaavaan tilanteeseen. Huomasiko Haley kuvausten aikana, että ohjaajalla ei ollut ihan kaikki kunnossa?

– En. Kommentit kuulostavat omituisilta, koska mielestäni José nautti ohjaamisesta. Hänen kanssaan oli mahtava työskennellä, ja suostuisin koska tahansa tekemään hommia uudestaan hänen kanssaan. Se mies on todellinen ammattilainen ja hänen ansioistaan leffasta tuli loistava, Haley sanoo, lipsahtaen taas promootiomoodiin.

Jackie Earle Haleyn tunnetuin rooli taitaa edelleen olla Watchmenin Rorschach. Watchmen on Alan Mooren sarjakuviin perustuvista elokuvista V For Vendettan ohella ainoa onnistunut tekele. Taiteilija Moore kuitenkin lyttäsi sen tuttuun tyyliinsä. Osasiko Haley odottaa Moorelta moisia kommentteja?

– En tiennyt mitä odottaa. Moore on nero, siitä ei päästä mihinkään. Hän on myös huru-ukko, jolle on tainnut jäädä rooli päälle. En usko että hän on edes nähnyt Watchmen-leffaa. Fanit odottavat hänen mollaavan rumin sanoin kaiken hänen töihinsä perustuvan, Haley pohtii.

– Moore haukkui esimerkiksi Before Watchmen -sarjakuvat alimpaan helvettiin, ennen kuin ne olivat edes ilmestyneet. Eivät ne alkuperäisen tasoisia mestariteoksia ole, mutta minä ainakin pidin niistä.

Teksti: Aki Lehti