UUSIMMAT

Mihin värit katosivat elokuvista? Matrix ja Taru sormusten herrasta voivat selittää, miksi leffat ovat nykyään niin harmaita

11.01.2022 19:30 | Muropaketin toimitus

Värittömyydestään on syytetty esimerkiksi nykyisiä Marvel-elokuvia.

Monet nykyelokuvat ja etenkin suuret spektaakkelit näyttävät upeilta toimintakohtaustensa osalta, mutta kuvaston väritys näyttää usein harmaalta ja kuvakin siksi lattealta. Vox on tehnyt asiasta kattavan artikkelin, jossa käsitellään elokuvien värien käyttöä. Asiasta kiinnostuneiden kannattaa tutustua siihen kokonaisuudessaan.

Artikkelin mukaan monet nykyiset elokuvat ja sarjat kärsivät siitä, että niiden värimaailma näyttää harmaan, sinertävän tai vihertävän filtterin läpi ajetuilta. Tämä saa aikaan sen, että esimerkiksi ihon värityksestä katoavat kaikki tasot ja hahmojen kasvot näyttävät harmailta ja elottomilta.

Yksi erityisen näyttävä esimerkki kuvan harmaudesta ovat Marvel-elokuvat, joita analysoidaan esimerkiksi tässä videossa:

Osasyynä tähän arvellaan olevan digitaalisen tekniikan, joka on tehnyt helpoksi luoda “kaikkeen sopivia” värikorjauksia. Toisaalta syyttävä sormi osoittaa kohti hittielokuvaa The Matrix, jonka omaperäistä värimaailman käyttöä kaikki tuntuivat haluavan matkia. Syyksi arvellaan myös sitä, että nykyinen elokuvamaailma rakastaa maailmanloppuja ja nämä kuvitellaan usein synkiksi ja värittömiksi – vaikkakin Mad Max: Fury Roadin ja HBO Maxin Station Elevenin kaltaisiakin poikkeuksia on.

Osansa saavat myös Peter Jacksonin Taru sormusten herrasta -elokuvat, jotka alkuperäisinä versioina elokuvateattereissa näyttivät kauniin värikylläisiltä mutta pidennetyistä versioista värit olivatkin hukassa. Aihetta havainnollistaa esimerkiksi tämä video: