”Suomalaiselokuvaksi omaa luokkaansa” – Cannes-hitti Hymyilevä mies vihdoinkin ensi-illassa

29.08.2016 13:18 | Muropaketin toimitus

Juho Kuosmasen ohjaama Hymyilevä mies voitti toukokuussa ensimmäisenä suomalaisena elokuvana palkinnon Cannesin Un Certain Regard -sarjassa. Ensi perjantaina se saapuu vihdoinkin Suomen teattereihin.

Elokuva sai ensi-iltansa jälkeen ppositiivisen vastaanoton myös kansainväliseltä lehdistöltä. Esimerkiksi elokuva-alan merkittävimmät julkaisut Screen Daily ja The Hollywood Reporter kehuivat elokuvaa hurmaavaksi esikoisohjaukseksi ja onnistuneeksi sen kaikilla osa-alueilla.

Hymyilevä mies keräsi kehuja myös Dome.fi:n arvostelussa.

Kriitikkomme Aki Lehti totesi Kuosmasen elokuvasta mm. seuraavaa:

”Hymyilevä mies on suomalaiselokuvaksi omaa luokkaansa. Mustavalkoista, 16-milliselle filmille kuvattua teosta voi erehtyä luulemaan vaikeaksi taide-elokuvaksi, mutta sitä se ei ole, päinvastoin. Onnellisen luuserin tarinaan pääsee helposti sisälle niin suomalainen kuin kansainvälinenkin katsoja. Kotimaiseksi tuotannoksi Hymyilevä mies on todella piristävä poikkeus, mutta ei aivan niin kaukana valtavirran elokuvasta kuin voisi kuvitella. Perinteiseen, varman päälle tehtyyn suomalaiseen bulkkimössöön verrattuna se on silti pieni mestariteos, joka osa-alueeltaan pieteetillä pakerrettu, ohjaajan oman tyylin esittelevä elokuva.”

Hymyilevän miehen menestys on jatkunut myös Cannesin jälkeen.

Elokuva on mukana kilpailemassa European Film Awards -palkintoehdokkuudesta yhdessä mm. Thomas Vinterbergin Kommuunin, Ken Loachin I, Daniel Blaken ja Pedro Almodovarin Julietan kanssa. Viralliset ehdokkaat julkistetaan Sevillan elokuvafestivaalien yhteydessä 5. marraskuuta. Voittajat valitsee seitsemänhenkinen raati.