Amazonilta tuhti paketti uutuuksia – Echoja näytöllä ja ilman

28.09.2017 18:15 | Muropaketin toimitus

Amazon ehätti pitämään oman julkistustilaisuutensa ennen Googlen vastaavaa. Suuri osa julkistuksista liittyy jollain tapaa Amazonin Alexa-tekoälyyn.

Perusmallinen Amazon Echo -laite sai kaksi seuraajaa. Echo Plus näyttää ulkoisesti aivan samalta kuin alkuperäinen Echo, mutta sen sisällä on pari pientä muutosta. Ensinnäkin laitteen äänenlaatua on paranneltu yhdessä Dolbyn kanssa. Toisekseen kaiuttimen WiFi- ja Bluetooth-radiot saavat seurakseen Zigbee-radion. Sen avulla on helppo ottaa yhteys lukuisiin kotiautomaatiotuotteisiin, esimerkiksi älyvaloihin ja älypistorasioihin.

Aivan suoraan vanhat älylaitteet eivät sentään Echoon yhdisty, vaan valmistajien pitää hyödyntää Echo Plus APIa. Amazonin mukaan tämä kuitenkin onnistuu erittäin helposti. Alkuperäisen Echon hinta oli julkistuksessa 179 dollaria, Plus-version hinta on jo alkuun hieman alhaisempi, 149 dollaria.

Tavallinen, uudistettu Amazon Echo hylkää Zigbee-yhteydet, ja vastaakin ääniominaisuuksiltaan ja ulkonäöltään parannettua vanhaa Echoa. Hintaa 99 dollaria.

Näytöllisten Echo-laitteiden sarjaa jatkaa Echo Spot. Pyöreäksi muotoillun laitteen 2,5-tuumainen näyttökin on pyöreä. Näytön päällä on kamera, jonka ansiosta laitteella voi soitella kuvapuheluita. Amazon mainostaa laitetta modernina kelloradiona, joka kellonajan lisäksi osaa kertoa näytöllään säätietoja, uutisotsikoita, ja mitä tahansa mitä pikkuiselle ruudulle mahtuu. Laitteen toimitukset on luvattu aloittaa Yhdysvalloissa jouluksi, ja Amazonin Euroopan toimipisteistä ensi vuoden alussa.

Mikäli Echoillaan haluaa soitella perinteisiä äänipuheluita, onnistuu se nyt 35 dollarin hintaisen Echo Connect -lisälaitteen avulla.

Echo-laitteilla voi pelailla erilaisia pelejä, mutta aivan kaikki niistä eivät sovellu täydellisesti pelkästään äänellä pelattavaksi. Echo Buttons -napit tuovat helpotusta esimerkiksi tietokilpailuihin, joissa oman vastausvuoron voi tv-ohjelmista tuttuun tapaan varata kookasta nappia painamalla. Kahden nappulan paketti irtoaa 20 taalalla.

Google Chromecast -laitteen ja Applen oman TV-tuotteen kanssa kilpaileva Amazon Fire TV päivittyy myös. Uusi versio tukee 4K-tarkkuutta 60 FPS:n kuvataajuudella sekä HDR-värejä. Laitteen mukana toimitetaan myös kaukosäädin, jolle voi jutella kuin Echo-kaiuttimillekin. Äänipuolella tarjolla on Dolby Atmos -tuki. Hintaa Fire TV:llä on 69,99 dollaria, mutta yhdessä Echo Dotin kanssa hintaa molemmille yhteensä tulee 79,99.