Apple iPhone 4 & HTC Desire

31.08.2010 21:20 | Sampsa Kurri

Testasimme Muropaketissa heinäkuussa kaksi Samsungin älypuhelinta, joista Galaxy S oli varustettu Android-käyttöjärjestelmällä ja Wave yrityksen omalla Bada-käyttöjärjestelmällä. Artikkelin loppuyhteenvedossa Wavea suositeltiin ”peruspuhelimeksi” ja Android-pohjaista huippupuhelinta havittelevalle Galaxy S todettiin yhdeksi parhaista, ellei jopa parhaaksi vaihtoehdoksi. Tällä kertaa testattavana ovat Applen kesäkuussa julkaisema iPhone 4 ja HTC:n jo aiemmin keväällä lanseeraama Desire. Tutustumme artikkelissa molempien puhelimien teknisiin ominaisuuksiin, käyttöjärjestelmiin ja kameroihin sekä käyttökokemuksiin.

Applen toimitusjohtaja Steve Jobs lanseerasi iPhone 4:n kesäkuussa Apple Worldwide Developers Conference 2010 -tapahtumassa. Suurimmat uudistukset nähtiin puhelimen rakenteessa ja myös teknisiä ominaisuuksia oli paranneltu edellisiin malleihin verrattuna. Apple ja iPhone 4 saivat kiusallisen varaslähdön jo maaliskuussa, kun yrityksen ohjelmistoinsinööri Gray Powell vietti syntymäpäiviään Kalifornian Redwood Cityssä sijaitsevassa saksalaisiin oluisiin erikoistuneessa Gourmet Haus Staudt -ravintolassa. Kostean illan seurauksena Powell hukkasi mukana olleen iPhone 4:n naamioidun prototyypin, jonka vieressä istunut satunnainen asiakas poimi talteen. Seuraavana aamuna puhelin oli lukittu Applen MobileMe-palvelun kautta ja löytäjä yritti puhelimitse tavoittaa Applelta henkilön, joka osaisi ottaa kantaa kadonneeseen prototyyppiin – tuloksetta. Viikkoja myöhemmin Gizmodo-sivusto lunasti puhelimen 5000 dollarilla löytäjältä ja julkaisi kattavat analyysit laitteesta. Artikkelien julkaisun jälkeen Gizmodo palautti laitteen Applelle, mutta muutaman päivän kuluttua poliisit tekivät kotietsinnän Gizmodon toimittajan asuntoon Applen tekemän rikosilmoituksen johdosta.

HTC:n Bravo-koodinimellinen Desire julkaistiin virallisesti helmikuun puolivälissä ja Euroopassa laite tuli myyntiin kevään aikana. Vuonna 1997 perustettu Taiwanilainen HTC on kasvattanut vuosien varrella Windows Mobile -älypuhelimillaan markkinaosuuttaan tasaisen varmasti ja noussut tänä vuonna Android-puhelimien suuren kysynnän myötä jo maailman kahdeksanneksi suurimmaksi matkapuhelintoimittajaksi. Apple (2,7 %) ja HTC (1,8 %) ovat koko matkapuhelinmarkkinoilla toimitusmäärällisesti vielä pieniä tekijöitä esimerkiksi Nokiaan (34,2 %) ja Samsungiin (20,1 %) verrattuna, mutta älypuhelinmarkkinoilla Applella on noin 16 prosentin ja HTC:lla noin viiden prosentin markkinaosuus. Taloudellisesti HTC ylitti viimeisimmän osavuosikatsauksena yhteydessä odotukset, kun yritys takoi 1,88 miljardin dollarin liikevaihdon ja kasvatti voittoaan vuoden takaisiin lukemiin verrattuna 33 prosentilla 268 miljoonaa dollariin.

Sisältö

  1. Apple iPhone 4 & HTC Desire
  2. Apple iPhone 4 -esittely
  3. HTC Desire -esittely
  4. Käyttöliittymävideo, kameroiden kuvanlaatuvertailu & loppuyhteenveto