Uusimmat

Käyttöliittymävideo, kameroiden kuvanlaatuvertailu & loppuyhteenveto

31.08.2010 21:20 Sampsa Kurri

 

Videoesittely käyttöliittymistä

Videolla tutustutaan lukijoiden pyynnöstä Apple iPhone 4:n ja HTC Desiren käyttöliittymiin sekä monikosketusnäytön toimintaan. Käymme läpi iOS 4.0.2- ja Android 2.2 + HTC Sense -käyttöjärjestelmien valikoita ja selaimia ja vertaamme kosketusnäyttöjen toimintaa puhelimet rinnakkain.

Lisäksi testaamme videolla paljon kohua herättäneen iPhone 4:n ”Death grip” -otteen vaikutusta kuuluvuuspalkkeihin ja tiedonsiirtonopeuteen SpeedTest.netin download- ja upload-testeillä. Testi suoritettiin Soneran 3G-matkapuhelinverkossa ja verkon täydellä nopeudella:

5 kuuluvuuspalkkia, puhelin pöydällä:

  • Download: ~1,94 Mbps
  • Upload: ~0,29 Mbps

2 kuuluvuuspalkkia, ”Death grip” -ote:

  • Download: ~1,75 Mbps
  • Upload: ~0,25 Mbps

Lopuksi kokeilimme pikaisesti iPhone 4:n kameran toimivuutta LED-salamalla ja violetilla kuvauskohteella, sillä netissä on liikkunut huhuja ja kuvia, joiden mukaan kamera tunnistaisi violetin sinisenä.

Video on katsottavana YouTubessa HD-laatuisena (720p).

Muropaketti TV, Apple iPhone 4 & HTC Desire – Käyttöliittymät & ”Death grip”- ja kameratesti

 

Kameroiden kuvanlaatuvertailu

Apple iPhone 4:

 

HTC Desire:

Lähikuvassa iPhone 4:n kameralla lehden teksti on terävä lähes koko kuvan alalla ja kontrasti mustan ja valkoisen välillä selkeä. HTC Desirella teksti on terävä vain pienellä alalla alalaidassa, punainen väri näkyy haaleana ja koko kuva on ”sumuinen”.

Ulkokuva on otettu pilvisenä päivänä golfkentällä. HTC Desirella otettu kuva näyttää jälleen sumuiselta ja värit haalealta. iPhone 4:llä kuva on huomattavasti terävämpi, puut jopa erottuvat taustasta ja vihreä on värikylläisempi.

Sisätilassa ilman salamaa otettu kuva on HTC Desirella tummempi ja värit edelleen haaleat. iPhone 4:llä kuva on valoisampi ja värit, kuten keltainen ja punainen toistuvat kirkkaasti. Molemmilla puhelimilla kuvassa esiintyy ilman salamaa selvää kohinaa.

Hämärässä saunassa salamalla napattu kuva on HTC Desirella luonnollisempi. iPhone 4:llä lauteet ovat täysin ylikyllästetty keltaisella ja kuvankäsittelyohjelmalle riittää töitä ennen kuin kuva on julkaisukunnossa.

 

Loppuyhteenveto

Applen uusi iPhone 4 on tällä hetkellä markkinoiden vetovoimaisin älypuhelin. Yritys myi ensimmäisenä viikonloppuna yli 1,7 miljoonaa ja vajaassa kuukaudessa kolme miljoonaa puhelinta. iPhone 4:n uudistukset ovat iPhone 3GS:n omistajille lähinnä kosmeettisia. Uusi jämäkämpi rakenne ja ulkoasu miellyttävät varmasti monia ja rinnakkain verrattuna iPhone 4:n Retina Display -näyttö on selvästi terävämpi ja kirkkaampi kuin iPhone 3GS:ssä. Totuus on kuitenkin se, että myös iPhone 3GS:n näyttö on hyvä ja nettisivujen fonttien lukeminen onnistuu zoomauksen jälkeen siinä missä iPhone 4:lläkin. iPhone 3GS:ään saa myös päivitettyä uuden iOS 4 -käyttöjärjestelmän, joten ohjelmistopuolella uudistukset jäävät minimaalisiksi. Parannettu kamera, nopeampi kamerasovellus, LED-salama ja 720p-videokuvaus saattavat olla aktiivisille kuvaajille riittävä peruste päivitykseen, mutta muutoin päivitystä voi suositella ensisijaisesti vain iPhone 2G- ja 3G-omistajille. Sonera ilmoittaa ja päivittää kotisivuilleen jatkuvasti tietoa iPhone 4 -puhelimien toimituksista. Artikkelin kirjoitushetkellä (31.8.2010) iPhone 4:n 16 gigatavun mallien toimitusaika on noin viikko ja 32 gigatavun malleilla noin kolme viikkoa.

iPhone 4:n antenniongelmat ovat todennäköisesti vakavampi ongelma Yhdysvalloissa kuin Suomessa ja suuressa osassa Eurooppaa, jossa matkapuhelinverkot ovat kehittyneempiä. Puheet iPhone 4:n käyttökelvottomuudesta antenniongelman takia ovat suoraan sanottuna roskaa ja normaaleissa käytännön testeissä kuuluvuustolppia putosi antennirungon viivan peittämällä 1-3 tolppaa. Puhelu ei katkennut kertaakaan kuukauden käyttötestin aikana. Antenniongelma on kuitenkin olemassa ja puhelimen sulkeminen kämmeneen death grip -otteella tiputtaa 3G-yhteyden kokonaan pois. Applen tarjoama muovinen Bumper-suoja ratkaisee antenniongelman ja saattaa osoittautua käytännölliseksi heikolla 3G-kuuluvuusalueella, jossa yhteysnopeus vaihtelee 3G:n ja EDGE:n välillä.

Samsung Galaxy S ja HTC Desire

HTC Desire edustaa yhdessä viime kuussa testatun Samsung Galaxy S:n kanssa tämän hetken Android-älypuhelinten kirkkainta kärkeä. Desiren etuja ovat Android 2.2 -päivitys, jota odotellaan edelleen julkaistavaksi Galaxy S:lle ja se on rakenteeltaan jämäkämpi kuin muovise
n oloinen, mutta kevyempi Galaxy S. Lisäksi HTC:n Touch Sense -käyttöliittymä on graafiselta ilmeeltään tyylikkäämpi kuin Samsungin TouchWiz 3.0. Samsung Galaxy S:n etuna on suurempi 4,0-tuumainen Super AMOLED-näyttö (Super Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode), kun HTC on joutunut kärsimään samaan aikaan Samsungin valmistamien 3,7-tuumaisten AMOLED-näyttöjen toimitusvaikeuksista ja kesän aikana vaihtamaan Desiren näytöt Sonyn valmistamiin SLCD-näyttöihin. Silmämääräisissä testeissä rinnakkain verrattuna Desiren näyttö osoittautui kuitenkin kirkkaammaksi kuin Galaxy S:n näyttö, mutta iPhone 4:n Retina Display -näytölle kumpikaan ei pärjää kirkkaudessa tai tarkkuudessa.

Päivitys: Desiren AMOLED-näyttötekniikka tuottaa itse tarvitsemansa valon, kun iPhone 4:n LCD-tekniikkaan perustuvassa Retina Display -näytössä käytetään LED-taustavalaistusta. AMOLED-näytöillä musta on täysin mustaa, mutta LCD-näytöillä mustasta vuotaa värianalysaattorilla mitattuna aina jonkin verran taustavaloa läpi. Tästä syystä Desiren ja Galaxy S:n AMOLED-näyttöjen kontrastisuhde on teknisesti mitattuna iPhone 4:n Retina Display -näyttöä parempi, vaikka silmämääräisesti iPhone 4:n näytön kirkkauden ansiosta valkoisen ja mustan suhde näyttää paremmalta. Mittaustuloksia iPhone 4:n ja Desiren näytöistä löytyy esimerkiksi MikroPC:n numerosta 8/2010.

Desiren heikko akkukesto testeissä oli pettymys. Saatavuuden suhteen HTC Desiren tilanne on Suomessa valitettavan surkea ja Saunalahti ilmoittaa toimitusajaksi 4-8 viikkoa, kun Samsungin Galaxy S:ää löytyy useista liikkeistä suoraan hyllystä.

Huhujen mukaan HTC on lanseeraamassa lokakuussa markkinoille Desire HD -puhelimen, joka on varustettu 4,3-tuumaisella WVGA-resoluution kosketusnäytöllä, kahdeksan megapikselin kameralla, kaksois LED-salamalla ja neljällä gigatavulla sisäistä flash-muistia. Ominaisuuslistalta löytyvät muun muassa tuki XviD-videotoistolle, SRS surround-äänelle ja Adobe Flash 10.1:lle. Kyseessä on eräänlainen maailmanlaajuisille markkinoille tarkoitettu vastine Yhdysvalloissa jo hetken myynnissä olleelle HTC:n EVO 4G -puhelimelle.

Applelta puolestaan odotetaan markkinoille loppuvuodesta pienempää 7-tuumaisella näytöllä varustettua iPad-tablet-tietokonetta, jonka on tarkoitus kilpailla Samsungin Android-pohjaisen Galaxy Tab -tablet-tietokoneen kanssa. Myös huhuja uudesta iPhone-mallista ensi vuodelle on jo liikkeellä.

 

Apple iPhone 4

Hyvää

  • Jämäkkä rakenne
  • Retina Display -näyttö
  • Kamera
  • iOS-käyttöliittymä

Huonoa

  • Antenniongelma
  • Korkea Suomihinta
  • Applen perusrajoitukset

 

HTC Desire

Hyvää

  • Android 2.2 -tuki
  • Jämäkkä rakenne
  • AMOLED-näyttö
  • Muokattavuus

Huonoa

  • Akkukesto
  • Selaimen tahmeus
  • Saatavuus Suomesta

 

Sisältö

  1. Apple iPhone 4 & HTC Desire
  2. Apple iPhone 4 -esittely
  3. HTC Desire -esittely
  4. Käyttöliittymävideo, kameroiden kuvanlaatuvertailu & loppuyhteenveto