Uusimmat

Facebookin omankin tutkimuksen mukaan Instagram on haitallinen nuorten tyttöjen mielenterveydelle – joka kolmas kärsii negatiivisista vaikutuksista

18.09.2021 18:15 Muropaketin toimitus

Onko Instagramista haittaa nuorten mielenterveydelle? Facebookin tutkimuksen mukaan on.

Instagramin haitallisuudesta on ollut ainakin yksi tutkimus, jossa merkittäviä haittoja ei löydetty, mutta esimerkiksi tämän sekä tämän tutkimuksen mukaan sosiaalisen median käytöstä on haittaa sekä kouluikäisten tyttöjen että poikien sekä myös nuorten aikuisten mielenterveydelle.

Facebook omistaa Instagramin, ja Facebookin tekemässä tutkimuksessa todettiin niin ikään negatiivisia vaikutuksia – Instagramista oli haittaa lasten- ja nuorten mielenterveydelle. Facebook on pitänyt tutkimustulokset salassa, mutta nyt ne vuodettiin Wall Street Journal -lehdelle.

Kolme vuotta kestäneeseen tutkimukseen pohjautuvassa Facebookin sisäisessä esitelmässä kerrottiin muun muassa, että ”heikennämme teini-ikäisten tyttöjen vartalokuvaa yhden tytön kohdalla kolmesta”, ja että ”32 prosenttia teinitytöistä sanoi heidän kokevan huonoa oloa vartaloistaan, ja Instagram saa heidät tuntemaan olonsa huonommaksi”.

Lisäksi esitelmässä sanottiin, että ”teinit syyttävät Instagramia ahdistuksen ja masennuksen lisääntymisessä. Tämä reaktio oli oma-aloitteinen ja johdonmukaisesti toistuva kaikissa (tutkituissa) ryhmissä”. Esitelmässä kuvailtiin myös, että ”Instagramin eri puolet kärjistävät toisiaan, joka kriisiyttää tilanteen”. Facebookin tutkimuksen mukaan neljännes niistä teineistä, jotka kokivat olevansa riittämättömiä, sanoivat ongelmiensa alkaneen Instagramista.

Yhdysvaltalaiset senaattorit pyysivät Facebookilta elokuussa, että he lähettäisivät omia havaintojaan Instagramin vaikutuksesta nuorten mielenterveyteen. Senaattorit saivat Facebookilta kuusisivuisen kirjelmän, jossa ei ei ollut mukana Facebookin tekemää tutkimusta.

Instagramin Karina Newton puolestaan kommentoi Wall Street Journalin juttua ja sanoi sen ”keskittyvän rajoitettuun määrään löydöksiä ja esittävän ne negatiivisessa valossa”. Newtonin mielestä sosiaalinen media ei ole vain paha asia, vaan se voi olla sekä hyvä että paha.