Microsoft lyö Windows Phonen arkkuun vielä viimeiset naulat

12.07.2017 20:05 Muropaketin toimitus

Microsoft ei onnistunut lukuisista yrityksistä huolimatta kaappaamaan merkittäviä osuuksia mobiilimarkkinoista omalla käyttöjärjestelmällään. Käytännössä Windows Phone -laitteiden kohtalo on ollut selvillä jo pitkään, mutta pienenpientä viivytystaistelua Microsoft on edelleen jaksanut käydä. Nyt yritys on kuitenkin ilmoittanut lopettavansa tuet ja päivitykset käyttöjärjestelmän suosituimmalle versiolle.

Kirveestä saanut versio Windows Phone 8.1 on käytössä yli 80 prosentissa Windows-puhelimista. Niille Microsoft ei Gadgets360-sivuston mukaan enää tarjoa minkäänlaisia päivityksiä, ei tietoturvaan liittyen, ei korjauspäivityksiä, ei uusia ominaisuuksia. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että Windows Phone -laitteiden taru on viimeistä kuolinilmoitusta vaille valmis. Windows  Phone 8 ja Windows Phone 7 -versiot joutuivat saman kohtalon uhriksi jo aiemmin.

Jo aiemmin eri sovellusvalmistajat ovat hylänneet marginaaliin joutuneen käyttöjärjestelmän, esimerkiksi WhatsApp on  julkaissut sille uusia versioita heikosti, ja Evernote poisti ohjelmansa Microsoftin mobiilisovelluskaupasta tässä kuussa. Karuin esimerkki WP-alustan epäsuosiosta on Microsoftin itsensä omistama LinkedIn, jonka sovellus myös poistettiin WP-kaupasta kokonaan viime kuussa.

Jäljellä on toki vielä Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmä. Windows-laitteiden kokonaisosuus markkinoista on kuitenkin viime aikoina ollut tilastojen mukaan alle prosentin luokkaa. Mikäli 80 prosenttia niistä on käyttänyt Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmää, jää 10-windowsin mobiilikäyttäjämäärä enää häviävän pieneksi. Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella myönsikin jo viime vuonna Microsoftin epäonnistuneen mobiilistrategiassaan. Yritys keskittyykin nyt uusiin tuotteisiin, esimerkiksi Hololens-laseihin.

Älypuhelinmaailma onkin tällä hetkellä käytännössä sataprosenttisesti Androidin ja iOS:in hallussa. Windows Phonen tietä ovat menneet niin Firefox OS kuin BlackBerryn oma käyttöjärjestelmä BBOS. Suomalaislähtöisen Jollan tarukaan ei kovasta alkuhypetyksestä huolimatta näytä enää kovin ruusuiselta.