Uusimmat

Ensituntumat Honor 200 -puhelin – Ei huku harmaimpaan massaan

12.06.2024 17:30 Samuli Herttua

Honor julkaisi tänään jopa kaksi uutuuspuhelinta. Uudet mallit jatkavat satasarjaa ja ovat mallimerkinnöilään Honor 200 ja Honor 200 Pro. Otimme muutaman päivän pikaiset ensituntumat Honor 200 -puhelimesta.

Honorin numerosarjalaisten yksi suurimmista valteista on ollut niiden erottuvuus massasta, sillä ne ovat yleensä yrittäneet erottautua massasta tyylikkyydellään. Tästä ajattelusta on selvästi haluttu pitää kiinni, sillä laitteen ulkonäköön on selvästi panostettu.

Merkittävin ulkonäköön liittyvä muutos liittyy kameroiden sijoitteluun, sillä edellismallien jatkuvana teemana on säilynyt kaksi peräkkäistä kamerakyhmyä. Tällä kertaa kaikki takakamerat ovat sijoitettuna ovaalin muotoiseen kyhmyyn. Toteutus tulee varmasti jakamaan mielipiteitä, sillä silmä vaatii hieman totuttelua kyseiseen toteutukseen.

Puhelimen laatutuntuma on edellismallin tavoin mainio. Puhelimen oikealla kyljellä sijaitsevat napit ovat napakat, eikä puhelimen muovirunko tunnu halvalta.

Merkittävän muutoksen puhelimen käytettävyyteen tuo puhelimen paksummat reunat, joista tuntuu saavan edeltäjää paremman otteen. Itse reunoja ei ole kuitenkaan lähdetty suurentamaan, vaan näytön kaareutuvuudesta on luovuttu.

Puhelimen mattapintainen takakuori on yllättävän liukas kädessä, joten suojakuoren hankintaa on syytä harkita. Takakuori kuitenkin onnistuu pitämään rasvaiset sormenjäljet todella hyvin loitolla.

Pienen loven laatutuntumaan tekee puhelimen värinämoottori, joka tuntuu hintaluokkaansa nähden halvalta. Värinä on sen verran ontto, että ajoittain se on helpompi kuulla kuin tuntea.

Puhelimen etupuolella muutokset ovat vähäisempiä. Sen AMOLED-näyttö on edelleen kooltaan 6,7 tuumaa, ja sen tarkkuus on 2664 x 1200 pikseliä. Tämä tekee 435 pikseliä tuumalle. Näytön virkistystaajuus ylettyy jopa 120 hertsiin asti. Näkyvä muutos koskee näytön kirkkautta, sillä valmistaja lupaa näytön maksimikirkkaudeksi jopa 4000 nittiä.

Toinen merkittävä muutos koskee jo aiemmin mainittua kaarevuutta, sillä näyttö ei enää kaarru puhelimen reunoilta selvästi ylitse. Vaikka kaarevuus loikin tiettyä arvokkuutta, söi se usean mielestä puhelimen käytettävyyttä. Viime aikoina useampi valmistaja on luopunut kaarevista näytöistään, joten siitä luopumista ei voi enää pitää hirveänä yllätyksenä.

Puhelimen suorituskyvystä vastaa Qualcommin järjestelmäpiiri Snapdragon 7 Gen 3. Mistään tehohirmusta ei ole kyse, vaan keskihintaluokkaan sopiva järjestelmäpiiri jaksaa pyörittää puhelimen perusaskareita suurimmalta osin kiitettävästi. Ensituntumien aikana muutamaan otteeseen törmättiin kamerasovelluksen yllättäviin kaatumisiin ja muihin outoihin töksähtelyihin. Syynä on hyvin voinut olla vielä puhelimen taustalla rullaavat käyttöönottoprosessit. Suomeen puhelin tulee ainoastaan yhtenä muistivariaationa, jossa on kahdeksan gigatavua RAM-muistia ja 256 gigatavua tallennustilaa. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole.

Honor 200:n akun kapasiteetti on aavistuksen kasvanut edellismallista, ja onkin nyt 5 200 milliampeerituntia. Samalla lataustehoa on kasvatettu 66 watista jopa 100 wattiin, jolla puhelin latautuu tyhjästä täyteen valmistajan mukaan noin reilussa 41 minuutissa. Laturi ei tule kuitenkaan mukana myyntipaketissa, joten se on ostettava erikseen. Honor 200 ei myöskään tue langatonta latausta.

Kamerakyhmyn lisäksi muutoksen tuulet ovat puhaltaneet lähes koko kamerakokoonpanoon. Pääkameran osalta luotetaan hieman yllättävästi aavistuksen pienempään kennoon ja kennon tarkkuuteen, sillä uusi 50 megapikselin pääkamera korvaa edellismallin 200 megapikselin pääkameran. Aukkoarvo on vaihtunut f1.9:stä f1.95:n. Keskeisenä parannuksena voi pitää optista kuvanvakautusta, joka vielä edellismallin pääkamerasta puuttui.

Vielä isompana muutoksena voi pitää syvyyskameran vaihtumista telekameraan. Kyseessä on 50 megapikselin kamera, jonka aukkoarvo on f2.4. Sen optinen polttoväli on 2,5-kertainen pääkameraan verrattuna, ja telekamera on myös optisesti vakautettu.

Kolmas kamera on jo tutumpi edellismallista, sillä 12 megapikselin ultralaajakulma on säilynyt päällisin puolin ennallaan. Sen aukkoarvo on f2,2, ja sen kuvakulma on 112 astetta. Ultralaajakulmakamera toimii myös samalla makrokamerana.

Etukameran tarkkuus on säilynyt 50 megapikselissä, mutta aukkoarvo on vaihtunut f2.4:stä f2.1:n.

Oman panoksensa kameroihin tuo pariisilainen valokuvausstudio Harcourt, joka tunnetaan klassisista muotokuvistaan. Puhelimen muotokuvaominaisuuksia on kehitetty yhteistyössä kyseisen studion kanssa.

Kaikki kamerat suoriutuvat ensituntumiltaan kiitettävästi tehtävistään. Kuvanlaatu ei missään kamerassa nouse luokkaansa korkeammalle, mutta erityisesti hyvässä valaistuksessa mitään suuria pettymyksiä ei nähdä. Eniten huomiota herätti eri kameroiden kuvien värilämpötila, joka saattoi helposti vaihdella kylmästä lämpimään.

Honor 200 tulee Honorin omalla MagicOS 8.0 -käyttöliittymällä, joka perustuu Android 14 -käyttöjärjestelmään. Päivityslupaus Honor 200:n osalta on kolme isoa järjestelmäpäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Lupaus on keskikastia omassa hintaluokassaan, joten ehkä pientä parannusta tähän olisi toivonut.

Sen sijaan parannusta on tapahtunut puhelimen äänentoistossa, sillä puhelimessa on nyt stereokaiuttimet pelkän monokaiuttimen sijaan. Puhelimen sormenjälkilukija toimii kiitettävästi, joskin sen sijainti aivan puhelimen alakulmassa ei ole optimaalisin. Kasvojentunnistus ei ole ripein mahdollinen, mutta hoitaa silti tehtävänsä. IP-luokitusta Honor 200:lla ei ole.

Ensituntumien perusteella Honor 200 onnistuu nostamaan panoksia keskihintaluokassa, erityisesti niiden silmissä, joille kamerat ovat ykkösprioriteetti.

Tärkeimmät tekniset tiedot Honor 200

  • Hinta: 599 € (8+256 Gt)
  • Suoritin, grafiikkapiiri: Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3, Adreno 720
  • Käyttöjärjestelmä: Android 14, MagicOS 8.0
  • Näyttö: 6,7” amoled, 1200 x 2664, 435 ppi, 120 Hz, kirkkaus enintään 4000 nitiä
  • Kamerat: 50 Mp pääkamera (Sony IMX906, 1/1.56″, f/1.95, OIS) + 50 Mp telekamera (Sony IMX856, f/2.4, OIS, 2,5x optinen polttoväli) + 12 Mp ultralaajakulma (f/2.2, 112 astetta, AF), 50 Mp etukamera (f/2.1, kiinteä tarkennus), videokuvaus pääkameralla max 4K@30fps
  • Yhteydet: Dual SIM (nano), LTE, 5G, WiFi 6, Bluetooth 5.3
  • Liitännät: USB Type C
  • Akku: 5 200 mAh, 100W HONOR SuperCharge -lataus
  • Mitat: 161.5 x 74.6 x 7.7 mm, 187 g
  • Muuta: Sormenjälkilukija näytön alla, stereokaiuttimet, IR-lähetin