Uusimmat

Ensituntumat Uusimmat Nokia-puhelimet yllättävät ainakin yhdessä kohdassa

01.09.2022 13:00 Kai Taipale

HMD Global julkaisi tänään uusimmat puhelinmallinsa. Nokia X30 5G osuu yli 500 euron hintaluokkaan, mutta on myös selvästi laadukkain olemukseltaan. Nokia G60 5G on puolestaan selvästi edullisempi malli, mutta suorituskyky on hyvin lähellä X-sarjalaista. Myös Nokian tablettimalli päivittyi T21-versioon.

Uutuusmallit kertovat HMD Globalin painopisteestä, joka on laitteiden kestävässä kehityksessä. Tämä näkyy materiaalivalinnoissa, esimerkiksi G60 5G -mallin takakuoressa on käytetty jopa 60 prosenttia kierrätysmuovia, kun taas X30 5G -mallin alumiinirunko on valmistettu vain kierrätetystä alumiinista. Valmistaja itse kertoo kuuluvansa toimitusketjujen parhaaseen prosenttiin kestävässä kehityksessä (sustainability).

Pidempään elinkaareen pyritään myös pidempien takuiden myötä, sillä X- ja G-malleissa tämä on nyt kolme vuotta. Saman mittaisia ovat myös käyttöjärjestelmän ja tietoturvapäivitysten lupaukset. Laitteiden suunnittelussa luvataan kestävyyden olevan muutenkin tärkeässä roolissa.

HMD Global julkaisi Saksan ja Iso-Britannian markkinoille lisäksi Cicular-palveluksen, jonka myötä käyttäjä käytännössä liisaa puhelimen valmistajalta. Myös tällä pyritään pidempään elinkaareen ja kierrätettävyyteen. Käyttäjiä palkitaan siitä, mitä pidempää he yhtä laitetta käyttävät.

Uutuusmallien ykkönen on Nokia X30 5G, näyttää ja tuntuu kädessä suorastaan hyvältä. Toki laitteen hintaluokan asettuessa 599 euroon 8 + 256 gigatavun muistilla, eikä tallennustilan puolittaminenkaan niistä hinnasta kuin 50 euroa (549 €, 8 + 128 Gt).

Puhelimen kestävyydestä kielii siinä käytetty, himmeäpintainen Gorilla Victus -materiaali, joka kuuluu kästävimpiin tarjolla oleviin vaihtoehtoihin.

Puhelimessa on alumiinirunko. Tämä luo laadukkaan käsituntuman. Myös näyttö osoittautui ensivilkaisun perusteella miellyttäväksi, kuten OLED-näytöltä sopii olettaakin.

Kameraan on luotu ihan järkevän oloinen jippo. Kuten tuttua, pääkamera on tässäkin mallissa se laadukkain. Siinä käytetään Samsungin Isocell GN5 -kennoa. Se missä HMD Global on tuonut tähän luokkaan jotain uutta, on pääkameran käyttäminen ultralaajakulman tukena. Käytännössä kamera ottaakin kuvan molemmilla yksiköillä, ja lopullisen kuvan tarkennuspisteessä käytetään pääkameran tuottamaa kuvadataa suuremman tarkkuuden tavoittamiseksi. Ihan ensimmäisten otosten perusteella tämä näyttäisin myös toimivan, eikä merkittävästi hidasta kuvan ottamista.

Riittävän kompaktin rungon sisään on saatu 4200 milliampeeritunnin akku, jolla luvataan 800 lataussyklin kesto. Se mikä puhelimessa yllätti eniten, on sen käytössä oleva Snapdragon 695 -mobiilialusta. Vaikka tämä arkisista askareista suoriutuukin, tässä hintaluokassa odottaisin jo pykälää tehokkaampaa järjestelmäpiiriä. Erityisesti pitkäksi ajateltu käyttöikä luo tähän paineita.

Toinen keskiluokan uutuus on G60 5G. Sen hinta on 349 euroa. Puhelimessa on 64 gigatavua tallennustilaa ja vähän niukasti neljä gigatavua RAM-muistia. Suoritin on tässäkin Snapdragon 695, joten tehoissa ollaan tältä osin tasoissa huomattavasti hintavamman X-sarjalaisen kanssa. Tässä hintaluokassa tämä valinta onkin oikein pätevä. Tallennustilaa on esimerkiksi aktiivikuvaajan käyttöön niukanlaisesti, tätä tosin avittaa se, ettei millään uutuusmalleista pysty esimerkiksi kuvaamaan tilasyöppöä 4K-videota.

Se mitä G60 5G -mallissa ehdottomasti miellyttää, on sen keveys kädessä. Tätä täydentää vielä muovipinnan tarjoama hyvä ote, niin puhelinta on sen isokokoisuudesta huolimatta kiva käsitellä. Laatutuntumassa ja näytössä ero X30 5G-malliin on kuitenkin aivan selvä.

Kummassakin uutuusmallissa käyttöjärjestelmä on julkaisuvaiheessa Android 12. Sekä X30 5G- että G60 5G -mallien ennakkomyynti käynnistyy heti. X-sarjalainen on kaupoissa 9. päivä syyskuuta, mutta G-sarjan mallia saa odottaa vielä 7. päivä lokakuuta asti.

Nokia T21 -tabletti muistuttaa pitkälti valmistajan T20-edeltäjämallia. Käytössä on kuitenkin Unisoc T612 -järjestelmäpiiri, mutta mitään suurta suorituskykyloikkaa ei ole luvassa. Android 12 -käyttöjärjestelmää käyttävä laite on kuitenkin nyt Activity pen -yhteensopiva. Toinen selkeä, ja varsinkin kaivattu, uudistus on Netflixin ja Amazon Primen teräväpiirtovideoiden tuki, joka edeltäjästä puuttui. Saataville tulevat WiFi- (4/64 Gt) ja LTE (4/128 Gt) -malliversiot, mutta hinnat ja myyntiintuloajat vahvistuvat vasta myöhemmin.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat