Uusimmat

Kokeilu Bose Soundlink Flex -mobiilikaiutin – Matkaradiomainen olemus ja ääni miellyttävät

12.06.2022 19:00 Kai Taipale

Mobiilikaiuttimien laatuluokka on saanut uuden edustajan. Bose Soundlink Flex osuu helposti tähän luokkaan, sillä se on olemukseltaan hillitty, eikä ominaisuuksia ole ahdettu pienehköön laitteeseen liikaa.

Bosen mallistoon kuuluu monenlaisia kaiuttimia. Järeimmät vaihtoehdot koostuvat monikanavaratkaisuista, mutta toisesta ääripäästä löytyvät kannettavat Bluetooth-kaiuttimet. Niitäkin Bosella on useampia suuremmista pienempiin malleihin. Näistä kokeiluun otettiin pienempää, mutta hintavampaa päätä edustava Soundlink Flex -malli.

Viime vuoden puolella julkaistun Soundlink Flexin katuhinta on kirjoitushetkellä 170 euroa. Se ei siis kuulu läheskään matka- eli mobiilikaiuttimien halvimpiin malleihin. Lähimmät kilpailijat löytyvät esimerkiksi JBL:n mallistosta, jossa Flip- ja Charge-mallit osuvat samaan hinta ja kokoluokkaan. Kilpailua löytyy myös vaikkapa Marshall Emberton- tai Sony SRS-XB43 -malleista. Vastaavassa kokoluokassa on lisäksi esimerkiksi Muropaketinkin kokeilema Sonos Roam.

Myyntipakkauksessa on kaiuttimen lisäksi USB-A – USB-C -kaapeli ja pikaohjeet. Värivaihtoehtoja on kolme: musta, valkoinen ja sininen.

Bose Soundlink Flex -kaiutin on kooltaan vähän kuin maitopurkki, joskin vähän hieman litteämpi ja lyhyempi. Kaiuttimen mitat ovat tarkalleen 9 x 20,1 x 5,2 senttimetriä – mistään isokokoisesta ämyristä ei ole kyse. Kaiutin onkin selvästi siis tehty kulkemaan mukana.

Painoa on kertynyt 0,6 kilogrammaa. Mitenkään erityisen kevyeltä laite ei kädessä tunnu, mikä tosin näkyy myös tukevassa rakenteessa. Varsinaista kädestä roikottamiseen soveltuvaa rannehihnaa ei ole, mutta erittäin tukeva, kankainen sormilenkki kuitenkin. Siitä kaiutinta on jopa yllättävän mukava kuljettaa, sillä leveämpi lenkki ei pureudu sormeen samaan tapaan kuin rannelenkki voi painautua ihoon.

Rei’itetty etupinta on jauhemaalattua terästä, mutta laitteen takaosa ja sivut ovat pääosin silikonipintaiset. Laitteesta on helppo saada ote. Bosen logo on selkeästi esillä etupinnassa. Kaiuttimella on haettu IP67-luokitus, joten se on suojattu niin pölyltä kuin vedeltä. Soundlink Flex kestää jopa pikaisen upotuksen matalaan veteen, ja se myös kelluu vedessä.

Yhteys muodostuu Bluetoothin yli, ja käytössä on jo hieman vanhahtava 4.2-versio. Eikä koodekkituessakaan ole hurraamista, testeissä saatiin käyttöön vain SBC. Mobiilikaiuttimessa tämän voi vielä sulattaa, mutta tässä hintaluokassa odotukset kohdistuvat ovat jo modernimpiin vaihtoehtoihin.

Pystyasennossa hallintapainikkeet ovat laitteen päällä. Laitimmaisena on virtapainike, keskellä monitoimipainike, sen vieressä äänenvoimakkuuden säätimet ja laitimmaisena oikealla Bluetooth-painike. USB-C-latausliitäntä löytyy toisesta päädystä. Virtapainikkeen ohessa on myös led-valo, josta selviää karkeasti myös akun tila.

Monitoimipainikkeella ohjataan toistoa: yksi painallus aloittaa toiston tai keskeyttää sen, tuplapainallus vaihtaa seuraavaan kappaleeseen, ja edelliseen kappaleeseen pääsee kolmella painalluksella. Ääniohjaustoiminnot saa käyttöön pitämällä monitoimipainiketta painettuna pidempään. Millään painikkeella ei kuitenkaan pysty hyppäämään kappaleen alkuun. Painikkeiden erottaminen toisistaan vain tunnustelemalla on sekin hankalaa.

Painikkeiden käyttäminen vaatii määrätietoisuutta, sillä liikerata on pitkähkö. Tämä estää hyvin vahinkopainallukset, mutta etätasaisella alustalla käyttö vaatii melkein kaiuttimen ottamisen käteen, jotta homma hoituu virheittä.

Kaiutinta voi käyttää myös lappeellaan, mikä onkin luontevampi vaihtoehto epätasaisella pinnalla. Kaiutin myös tunnistaa missä asennossa se on, ja optimoi äänen tämän perusteella. Käytännössä vaakatasoon käännettynä äänimaailmaan säädetäänkin kirkkaammaksi kuin laitteen ollessa pystyssä.

Kaiuttimen sisälle on rakennettu yhteen elementtiin ja kahteen passiivisäteilijään perustuva rakenne. Jälkimmäisistä toinen on suunnattu kaiuttimen taakse, joten vaakatasossa sitä ei ole suositeltavaa laittaa pehmeälle alustalle.

Kun kaiuttimen saa ensimmäisen kerran käyttöönsä, ääni ei ainakaan pahemmin häiritse. Vokaaleista, ja ylä-äänistä ylipäätään, saa hyvin selvää. Ääni ei pahemmin puuroudu, mutta ei toisaalta kuulosta erityisen dynaamiselta tai musikaaliselta. Kokonaisuus on myös alempia ääniä painottava – ominaisuus joko miellyttää ulkona, muttei ihan yhtä paljon sisällä – väärin sijoitettuna sillä on taipumus kumisemiseen. Varsinaisia alabassoja ei kaiuttimesta kuitenkaan irtoa. Ääni ei toisaalta ole liian pistemäinenkään.

Mikäli ääntä voisi säätää (hyvin epävakaaksi osoittautuneen) Bose Connect -sovelluksen kautta taajuuskorjaimella, kaiuttimen soundin saisi todennäköisesti muokattua kohtuullisen hyvin omaan makuun soveltuvaksi. Nytkin ääntä voi kuitenkin silti pitää harmittomana.

Äänenvoimakkuuden liiallinen nostaminen saa äänen vääristymään, siihen tulee raakuutta ja epätarkkuutta. Äänenvoimakkuutta riittää silti hyvin ulkokäyttöön, muttei kuitenkaan varsinaiseen puistobilettämiseen. Siihen auttaa, mikäli käytössä on toinen Bose-kaiutin kytkettäväksi saman musiikin toistoon. Tämä onnistuu Bose Connect -sovelluksella, jonka myötä kaiuttimet voi kytkeä stereopariksi tai juhlatilaan, mutta testikäytössä oli vain yksi laite, joten tätä ei kokeiltu.

Joitain mobiilikaiuttimia vaivaava turhan kova alin äänenvoimakkuuden taso ei tätä laitetta kiusaa, vaan äänen saa halutessaan kiitettävän hiljaiselle ilman sen täydellistä vaimentumista.

Akun kapasiteettia ei ilmoiteta, mutta tärkeämpää onkin sen kesto käytössä. Valmistaja ilmoittaa akkukestoksi 12 tuntia. Kokeilun perusteella tuohon lukemaan kaiutinta saa soittaa jo melkoisen kovaa. Nimittäin testikäytössä kaiutinta soitettiin noin kolmanneksen äänenvoimakkuudella yhdellä latauksella peräti 17 tuntia.  Materiaali ei ollut pitkässä soitossa eniten matalia ääniä sisältävää mahdollista, joten EDM:n kaltaisella materiaalilla ajasta voisi niistää useampiakin tunteja, mutta joka tapauksessa akku kestää käytössä pitkään.

Kun akku tyhjenee, sen täyttäminen onnistuu USB-C-liitännän kautta. Latautuminen tyhjästä täydeksi tehokkaalla USB-C-latauslaitteella vei aikaa noin tunnin ja kolme varttia.

Käytettävissä on myös mikrofoni. Sitä voi hyödyntää joko ääniavustajan kanssa, mutta myös puhelukäytössä. Siinä ääni osoittautui ainakin sisäkäytössä aivan kelvolliseksi.

Bose Soundlink Flex -kaiutin on selvästi suunnattu Bose-laitteisiin tottuneelle. Valmistajan Connect-Sovellus ei ole erityisen monipuolinen, mutta sen käyttöön tottuu tarvittaessa helposti. Parhaimmillaan kaiutin onkin ulkokäytössä, jota tukee niin IP67-luokitus kuin kaiuttimen peruskäyttöön riittävä potku. Liikkuvassa käytössä ihastuttaa myös akkukesto.

Äänenlaatu on aivan käyttökelpoinen, mutta siitä on helppo löytää myös puutteita. Tässä hintaluokassa vaatimustaso on jo melko korkealla, mutta ääni on täysin kelvollinen, vaikkakin painopiste on matalien äänien runsaassa toistossa. Hienostuneempaa ääntä kaipaavat voivat kääntyä esimerkiksi hieman hinnakkaamman Sonos Roamin suuntaan, mutta ulkokäytössä sen kyvyt loppuvat, joten kesän ulkorientoihin Bose Soundlink Flex on kelpo valinta.

Yleiskäyttöisyys, vankkuus ja hieman korkean puoleinen hinta leimaavat lopulta tätä kokoluokkansa valioihin kuuluvaa mobiilikaiutinta.

Hyvää

  • Tukeva rakenne
  • Akkukesto
  • Käyttömukava sormilenkki
  • Äänenvoimakkuutta irtoaa tarvittaessa runsaasti

Huonoa

  • Vain Bluetooth 4.2 -tuki
  • Painikkeiden hankala käyttö
  • Sovelluksen toiminta ja niukat ominaisuudet

Tärkeimmät tekniset tiedot Bose Soundlink Flex

  • Hintaluokka: 170 €
  • Yhteydet: Bluetooth 4.2
  • Ilmoitettu taajuusvaste: Ei ilmoiteta
  • Vahvistinteho: Ei ilmoiteta
  • Akku: Ei ilmoiteta (Litiumpolymeeri)
  • Akkukesto (ilmoitettu): jopa 12 tuntia
  • Mitat, paino: 9 x 20,1 x 5,2 cm, 0,6 kg
  • Muuta: Bose Connect, sovellus, Simplesync-toiminto, IP67-vesitiiveys

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat