Uusimmat

Testi Nokia T20 on hyvä ja kohtuuhintainen Android-tabletti peruskäyttöön ja kodin medialaitteeksi

22.12.2021 10:00 Ilari Hauhia

HMD Global hyppäsi taannoin mukaan Android-tablettien markkinoille uudella Nokia T20 -mallilla. Testin perusteella Nokia T20 on pätevä tabletti esimerkiksi videoiden katseluun ja muuhun peruskäyttöön, jossa suorituskyvylle ei ole erityistä tarvetta.

Nokia T20 -mallista on tarjolla kaksi versiota. WiFi-yhteyksiä tukevassa 229 euron laitteessa on 3 / 32 gigatavua muistia, kun taas 269 euron malli tarjoaa 4 / 64 gigatavua muistia ja tuen 4G-yhteyksille. Muropaketin testiin päätyi kalliimpi 4G-versio.

Kilpailijoita tabletilla on kohtuullisen vähän. Läheltä liippaavat esimerkiksi Muropaketin viime vuonna testaama Lenovo Tab M10 FHD Plus (noin 170 euroa) sekä Samsungin edulliset tabletit, kuten Galaxy Tab A7 4G (n. 200 euroa). Tänä syksynä ilmestynyt Xiaomi Mi Pad 5 tarjoaa jo enemmän tehoa, joskin kalliimmalla 389 euron hinnalla.

LUE MYÖS: Testissä Xiaomi Pad 5 -tabletti – Laatuluokan laite erityisesti mediakäyttöön

HMD Globalin uudesta laitteesta löytyy 10,36-tuumainen LCD-näyttö, jonka tarkkuus on 2000 x 1200 pikseliä (225 PPI). Suurikokoinen ja hintaluokan huomioiden laadukkaan näytön vuoksi Nokia T20 soveltuu parhaiten esimerkiksi videoiden katseluun, e-kirjojen lukemiseen, netin selaamiseen ja kevyeen pelaamiseen.

Nokia T20:n järjestelmäpiiriksi on valittu Unisoc T610 -järjestelmäpiiri. Sen suorituskyky ei ole mainittavan korkea, jonka vuoksi kyseessä on lähinnä kohtuullisesti hinnoiteltu viihdelaite kevyeen käyttöön.

Nokia T20:n myyntipakkaus sisältää itse tabletin lisäksi latauslaitteen ja USB-C-johdon sekä ohjekirjan.

Alumiinirunkoinen Nokia T20 tuntuu kädessä jämäkältä, eikä se väänny tai natise käsissä. 465 tai 470 gramman painoisena (WiFi / LTE -malli) laitteena Nokia T20 tuntuu kädessä myös kohtuullisen keveältä. Nokia T20:n ulkomitat ovat 247,6 x 157,5 x 7,8 millimetriä.

Laitteen näyttöä kiertävät jokseenkin paksut reunat, jotka tosin helpottavat omalta osaltaan laitteen käsittelyä kahdella kädellä, kun peukalon voi asettaa näytön reunan päälle. Myös Nokia T20:n etukamera on asetettu näytön reunaan, eikä näytössä ole näin ylimääräistä lovea.

Tabletin käsiteltävyyden kannalta on positiivista, ettei laite ole kädessä kovin liukas. Sormenjälkiä taustaan tarttuu kuitenkin runsaasti. Mikäli tabletin ”yläreunaksi” valitaan etukameran sisältävä pitkä sivu, on äänenvoimakkuuden säätämiseen tarkoitetut näppäimet sijoitettu laitteen yläreunaan, ja virtanäppäin vasempaan reunaan. Näppäinten tuntuma on hyvä.

Tabletin näytön katselukulmat ovat riittävät siihen, että tarvittaessa kaksi vierekkäin istuvaa ihmistä voi katsoa samaa sisältöä tabletin ruudulta. Myös ilmoitettu 400 nitin enimmäiskirkkaus on riittävä tavalliseen käyttöön.

Näyttö toki häviää selvästi kalliimmille kilpailijoilleen, eikä LCD-paneeli saavuta esimerkiksi AMOLED-paneelin täydellisen tummaa mustan sävyä. Siitä huolimatta Nokia T20:n näytöltä on mukava katsella videoita, vaikkapa lentokoneessa tai sängyssä makoillessa.

Puutteena kannattaa kuitenkin huomioida, ettei laitteessa ole Widewine L1 -tukea. Näin HD-tasoisen videosisällön katselu ei ole mahdollista, vaan korkein toistotarkkuus esimerkiksi Netflixissä on vaatimatonta 480p-tasoa.

Sormenjälkitunnistinta tabletissa ei ole, vaan käyttäjän täytyy turvautua salasanaan, PIN-koodiin, kuvioon tai etukameran kautta toimivaan kasvojentunnistukseen.

Kasvojentunnistuksen toimivuus oli vaihtelevaa, eikä se aina onnistunut tunnistamaan kasvoja, varsinkaan hämärässä. Etukameraan perustuva kasvojentunnistus ei toki muutenkaan ole yhtä turvallinen keino lukita puhelinta tai tablettia kuin muut menetelmät.

Tabletin takapuolelta löytyy kahdeksan megapikselin kamera, joka on sijoitettu vasemmassa ylänurkassa hieman muusta rungosta kohoavaan moduuliin.

Mediakäytön kannalta iloisena asiana Nokia T20:n on Ozo-brändätyt stereokaiuttimet, joiden lisäksi oikealla alanurkassa on 3,5 millimetrin audioliitäntä.

Kaiuttimien tuottama ääni on kohtuullisen hyvä ja niiden äänentoisto riittänee videoiden katseluun ja musiikin kuunteluun – jos siis laadusta suostuu tinkimään, eikä korkeintaan keskinkertainen matalien äänien toisto haittaa. Tietenkään ulkoisten kaiuttimien tai kuulokkeiden tasolle tabletin omat kaiuttimet eivät yllä.

Tabletista löytyy myös muistikorttipaikka, jolloin rajallista tallennustilaa voi jatkaa microSD-muistikorttien avulla.

Laitteen takaa löytyy kahdeksan megapikselin pääkamera. Kamera ei ole tabletissa aivan yhtä tärkeä ominaisuus kuin puhelimissa, eikä Nokia T20:n kamera ole erityisen tasokas. Kameralla voi kyllä ottaa tarpeen tullen kuvia esimerkiksi dokumenteista, jotka haluaa tallentaa sähköiseen muotoon, mutta tavallisessa käytössä se jää lähestulkoon kaikkien vähänkään modernien puhelinkameroiden jalkoihin.

Kameraohjelmisto on pelkistetty. Tarjolla olevia kuvaustiloja ovat tavallinen valokuvatila, muotokuvatila ja videokuvaustila. Tabletin ottamat kuvat ovat rakeisia ja kahdeksan megapikselin tarkkuus on varsin alhainen. Myöskään värit tai kontrastit eivät tallennu kuviin kovinkaan tarkasti. Toisaalta, todennäköisesti varsin harva ottaisi tabletilla muutenkaan kovin paljoa kuvia, joten on ymmärrettävää, että kameraan ei ole upotettu kovinkaan paljoa resursseja.

Viiden megapikselin etukameraa voi käyttää esimerkiksi videopuheluissa, mutta huonona puolena sen tarkennus on kiinteä. Näin ollen kuvat ja video jäävät helposti epätarkoiksi.

Ohjelmiston puolella Nokia T20 tarjoaa käyttäjälle puhtaan Android 11 -käyttöjärjestelmän, joskin mukana on muutama esiasennettu sovellus, kuten ExpressVPN, joka kuitenkin vaatii käyttäjältä erillistä maksua. Laitteelle on luvattu kaksi Android-versiopäivitystä, eli Android 13 -versioon saakka. Tietoturvapäivityksiä on luvassa kuukausittain kolmeksi vuodeksi.

Kuten mainittua, Nokia T20:n suorituskyky ei huimaa päätä. 12 nanometrin prosessilla valmistettu Unisoc T610 koostuu kahdesta 1,8 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A75-ytimestä ja kuudesta 1,8 gigahetsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A55:stä. Keskusmuistia testilaitteessa oli neljä gigatavua ja tallennustilaa 64 gigatavua. Laitteesta on myynnissä myös 3 gigatavun keskusmuistilla ja 32 gigatavun tallennustilalla varustettu versio.

Takelteleva suorituskyky näkyy jo arkikäytössä. Valikoiden animaatiot eivät ole sulavia usein ja sovelluksien käynnistymistä voi joutua odottelemaan varsin pitkään. Silti tavanomainen käyttö, kuten netin selaaminen ja viestien lähettäminen, ei pääosin aiheuta ongelmia jos sietää pientä tökkimistä.

Kevyt pelaaminen, kuten vaikkapa Candy Crush, onnistuu vielä kohtuullisesti, mutta graafisemmissa ja enemmän suorituskykyä vaativissa peleissä Nokia T20 hidastelee jo huomattavasti enemmän.

Vertasimme laitteen suorituskykyä kalliimpaan Xiaomi Pad 5:een. Ero laitteiden suorituskyvyssä on havaittavissa arjen kokemusten ohella myös PCMark- ja Geekbench 5 -suorituskykymittauksissa.

PCMark Work 3.0

  • Nokia T20: 7558
  • Xiaomi Pad 5: 11277

Geekbench 5 (single / multi core)

  • Nokia T20: 348 / 1261
  • Xiaomi Pad 5: 715 / 2756

Varsinkin kohtuuhintaisten Android-tablettien kohdalla kilpailu on edelleen melko pientä. Rajallisilla markkinoilla Nokia T20 on vahvoilla.

Siinä missä Nokia T20:n suorituskyky ei ole parhaimmillaan, onnistuu laite huomattavasti paremmin akkukeston puolella. Tablettiin on mahdutettu suurikokoinen 8200 milliampeeritunnin akku. Akkua riittää jopa useamman vuorokauden tarpeisiin, mikäli käyttöä on rajallisesti. Yhdellä latauksella katsoo myös useamman elokuvan vaikkapa lentokoneessa.

Nurjana puolena 15 watin latausnopeus on nykystandardeilla matala, ja lisäharmia tuottaa se, että myyntipakkauksen mukana toimitetaan vain kymmenen watin laturi. Kun sen avulla yrittää täyttää suurikokoista akkua, tulee lataukseen tyhjästä täyteen varata yli neljä tuntia. Näin akun täyttämistä ennen reissua ei kannata jättää viimetippaan.

Nokia T20 on hintaluokkaan nähden laadukkaan näyttönsä myötä parhaimmillaan kodin edullisena multimediatablettina. Kun käyttöön kuuluvat vaikkapa striimauspalveluiden katselu, e-kirjat tai verkon selailu, onnistuu Nokia T20 tehtävässään hyvin. Widewine L1 -tuen puute kuitenkin häiritsee esimerkiksi Netflixiä katsottaessa.

Tabletti istuu käteen fyysisesti hyvin, ja sen metallinen runko on miellyttävä käsitellä. Laitteen design on hyvin perinteinen, eikä se juuri herätä suuria tunteita suuntaan tai toiseen.

Varsinaiseksi tietokoneen tai kannettavan korvaajaksi Nokia T20:stä ei kuitenkaan oikein ole, sillä kehno suorituskyky ja esimerkiksi virallisten näppäimistökuorien puute rajoittavat hyötykäyttökokemusta liiaksi. Lisäksi hidas latausnopeus on selvä puute. Toisaalta esimerkiksi lasten tai nuorison käyttöön fyysisesti tukeva, edullinen ja tietoturvapäivityksiä saava tabletti voi olla mainio valinta.

Hyvää

  • Kohtuullinen hinta
  • Näyttö hintaluokka huomioiden
  • Stereokaiuttimet ja 3,5 millimetrin liitäntä
  • Akkukesto

Huonoa

  • Suorituskyky
  • Hidas pikalataus
  • Kameroiden laatu
  • Ei Widewine L1 -tukea

Tekniset tiedot Nokia T20

  • Hinta: 229 € (2 / 32 Gt:n versio), 269 € (4 / 64 Gt:n versio)
  • Prosessori: Unisoc T610, kahdeksan ydintä, 2 x A75 @ 1,8 GHz, 6 x A55 @ 1,8 GHz
  • Näyttö: 10,36″ (LCD, 2000 x 1 200, 225 PPI)
  • Kamera: Takana: 8 megapikseliä, automaattitarkennus
  • Etukamera: 5 megapikseliä, kiinteä tarkennus
  • Yhteydet: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 (2G / 3G / 4G / 4G LTE erillisessä mallissa)
  • Akku: 8200 mAh (Li-Ion), 15 watin lataus
  • Käyttöjärjestelmä: Android 11
  • Mitat, paino: koko 247,6 x 157,5 x 7,8 mm, 460 / 465 g
  • Muuta: Kaksi kaiutinta ja 3,5 millimetrin audioliitäntä, microSD-muistikorttipaikka

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat