Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

05.12.2023 19:00 Aleksi Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Perusmallin kameroiden asettelu ja määrä ovat ennallaan. Linssin takana on tapahtunut edistystä. Pääkamerassa on siirrytty käyttämään 48 megapikselin kuvakennoa Quad-Bayer -suodattimella (f1.6, 1.0 mikronia). Vakautus hoidetaan kennoa liikuttamalla.

Apple on totutusti vaitonainen teknisistä yksityiskohdista, mutta viitteitä on, ettei kenno olisi sama kuin Pro-malleissa. Oletuksena pääkamera taltioi 24 megapikselin otoksia. Esimerkiksi yötilassa tiedostojen nimellinen tarkkuus tipahtaa 12 megapikseliin. Täyden 48 megapikselin kuvaustila täytyy erikseen kytkeä asetuksista päälle. Tästä eteenpäin etsinnäkymässä on oma painike, jolla vaihto käy näppärästi.

2x-zoomaus tuottaa nyt hyvää jälkeä, sillä se rajataan suoraan 48 megapikselin kennolta (lopputulos 12 Mp), eikä alkuperäistä otosta digitaalisesti zoomaamalla. Tempulla voidaan hyödyntää valovoimaisempaa pääkameraa verrattuna tavanomaiseen telekameraan. Pitemmän polttovälin telekameralle keksisi käyttöä, mutta 2x-zoomaus osoittautui silti hyödylliseksi.

Kuvalaadultaan pääkamera suoriutuu päivänvalossa jopa erittäin hyvin. Kuvissa on runsaasti yksityiskohtia, vakuuttava dynaaminen alue ja väritoisto ei kärsi liiallisesta korostuksesta. Otoksesta toiseen kuvaaminen luonnistuu tasavarmasti. Hämärässä kuvanlaatu ei kärsi liikaa. Kohinaa näkyy jonkin verran, mutta yleisilmeen kannalta valinta on parempi, kuin luonnottoman näköisiksi putsatut kuvat.

Ultralaajakulmakamera on edelleen kiinteätarkenteinen. Sovitus pääkameran kanssa osuu värilämpötilan puolesta yhteen, mutta hämärässä jälki pehmenee selvästi ja dynamiikan puute kostautuu. Muutos edellismalliin on vähäinen. Samoin etukamera vaikuttaa pitkälti samalta kuin ennen, mutta kuvalaadussa ei juuri moittimista olekaan.

Elektronisesti vakautettu pääkameran videokuvaus on edelleen loistavalla tasolla. Kuvalaatu myötäilee valokuvia eli se on miellyttävän tasapainoinen esitys. Vakautuksessa ei havaitse häiritseviä lieveilmiöitä useimmissa käyttötilanteissa ja ääni tallentuu hyvin videoihin. Videokuvaus onnistuu 4k-tarkkuudella 60 ruutua sekunnissa ja Dolby Vision -laajasävykuvalla kaikilla kameroilla. Vaihto laajasta ultralaajaan toimii tallennuksen aikana.

Kameraohjelmisto itsessään on onneksi pysynyt käytettävyydeltään hyvänä. Joidenkin asetusten hakeminen sovelluksen ulkopuolelta ja todellisen manuaalikuvaustilan puutteen lisäksi juuri valittamisen aihetta ei löydy. Muotokuvatila on päivitetty käyttökelpoisemmaksi, sillä sitä ei tarvitse muistaa edes käyttää. Kamera nappaa oleelliset syvyystiedot tavallisten kuvien oheen, jolloin taustaa voi sumentaa jälkikäteen.

Puhelimen järjestelmäpiiri on lainattu viime vuoden 14 Pro-mallista. A16 Bionic koostuu kahdesta suorituskyky-ytimestä ja neljästä energiatehokkaasta ytimestä. Grafiikasta vastaa viisiytiminen näytönohjain. Päivittäisessä käytössä ei törmää tilanteeseen, missä vääntöä jäisi erityisesti kaipaamaan lisää. Hyötysovellukset pyörivät sujuvasti ja vaativat pelit tasaisella ruutunopeudella.

Toki puhelimen yläpuolelle asettuvat uudet Pro-mallit A17 Pro -piireillä, mutta absoluuttisella asteikolla perusmalli majailee listan kärkisijoilla. Puhelin kyllä lämpenee jatkuvassa rasituksessa, mutta ei epämiellyttävän kuumaksi. Lämmöstä johtuva throttlaus ei näy selvästi esimerkiksi pelatessa.

Geekbench mittaa suorittimen laskentakykyä erikseen yhtä ja useata ydintä kuormittamalla. Ero Applen piirin eduksi on selvä, mutta käytännön vaikutus riippuu paljolti ohjelmistosta. Pelivarasta ei ole ainakaan haittaa puhelimen pitkäikäisyyden kannalta.

Näytönohjaimen graafista suorituskykyä mittaavaan testiin otettiin mukaan myös edellismalli iPhone 14. Listan järjestys muuttuu. Snapdragon 8 Gen 2 -piirilliset Samsung Galaxy S23 ja OnePlus 11 kiilaavat kärkeen. Testin iPhone 15 taistelee samoissa pistelukemissa hieman halvemman Xiaomi 13T Pron (Dimensity 9200+) kanssa. Parannusta edellismallista on kuitenkin havaittavissa.

Antutu testaa puhelimen komponentteja kokonaisvaltaisesti. Tässä huomaa, että erot typistyvät pienemmiksi, kun myös näytönohjain on mukana pisteytyksessä. Moniosainen testirupeama koettelee niin ikään jäähdytystä eri lailla kuin esimerkiksi Geekbench.

Akun kapasiteetti ei ole juuri edellismallista kasvanut (3349 vs. 3240 mAh). Testijakson aikana akkukesto oli kautta linjan parempi kuin 14:ssa – niin videotoistossa kuin sekalaisessa käytössä.

Videotoistoa iPhone 15 jaksoi sisäkäyttöön sopivalla näytön kirkkaudella 18 tuntia, kun iPhone 14 riitti 16 tuntia. Ero ei ole järisyttävä mutta huomattava silti. Latauksella oli melko vaivatonta pärjätä toisen päivän puolelle ja säästellen jopa toisen päivän iltaan asti. Aktiivinen käyttö ei vaikuttanut syövän akkua yhtä ripeästi kuin aiemmissa malleissa. Lataus täyteen kestää tunnin ja 40 minuuttia. Puhelin tukee langatonta MagSafe-latausta 15 watin teholla. USB-C-liitännän myötä puhelimella voi lataa käänteisesti pienlaitteita 4,5 watin teholla.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto