Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

05.12.2023 19:00 Aleksi Herttua

Olemus ja ominaisuudet

Suunnittelussa iPhone 15 seuraa mallisarjan viitoittamaa muotoilukieltä, mutta muutamassa kohtaa huomaa ja tuntee eron. Runko on tuttuun tapaan alumiinia, mutta puhelimen reunoja on pyöristetty entisestään.

Taustalasin mattaviimeistely tuntuu jopa pehmeältä. Tähän kun yhdistetään kohtuullinen 6,1 tuuman ruutukoko, on käsituntuma todella miellyttävä. Ainoa miinus on liukas takapinta. Sormenjälkiä tausta hylkii esimerkillisesti. Valmistajan mukaan takalasin väri on saavutettu kyllästämällä se uudella tavalla. Sävyt ovat todella hillittyjä, jonkun mielestä ehkä jopa liian laimeita. Vaihtoehtoina ovat musta, sininen, vihreä, keltainen ja pinkki.

Ulkomitat, paino ja painikkeiden sijoittelu ovat käytännössä samat kuin ennen. Äänenvoimakkuuden säätimet ja mykistyksen liukukytkin löytyvät vasemmalta kyljeltä ja virtapainike oikealta. Etupuolta suojaa Ceramic Shield -näyttölasi. Upotusta puhelin kestää väitetysti makeaan veteen kuuden metrin syvyyteen puoli tuntia (IP68).

Pro-malleista lainattu Dynamic Island -ominaisuus jatkaa etupuolen kamerajärjestelmän vaatimaa näytön reikää. Näytön musta alue laajenee sivuilta esittämään hälytyksiä ja käynnissä olevia toimintoja, jotka eivät vaadi välttämättä näytöltä suurta tilaa. Tällaisia ovat muun muassa ajastin, sanelimen äänitys ja puhelun hallinta. Näin samalla voi tehdä muita juttuja ja tarvittaessa pysäyttää tai muokkaa toimintoa suoraan Dynamic Islandista.

Applen siirtyminen USB-C-liitäntään on jaksanut puhuttaa. Päätös ei suinkaan ollut täysin vapaaehtoinen, sillä EU päätti tehdä USB-C:stä yleisen latausstandardin 2024 loppuun mennessä. Lightning-liitäntä ehti olla laajalti käytössä Applen omissa laitteissa. Sovittimella voi jatkaa vanhojen laitteiden tai lisätarvikkeiden yhteensopivuutta.

Pakkoa sanoa, että muutos kyllä yksinkertaisti ainakin omaa päivittäistä käyttöä. Tähän asti kaikki aktiivisesti käytössä ja mukana kulkevat laitteet on voinut lataa yhdellä ja samalla USB-C-teholaturilla sekä sen ainoalla johdolla. Lightning-kaapelin kiikuttaminen mukana on tuntunut jokseenkin turhalta.

Tiedonsiirto rajoittuu USB 2.0 -tason siirtonopeuksiin eli 480 megabittiin sekunnissa. Moni hoitaa kuvien ja dokumenttien siirrot varmasti langattomasti, mutta puute se on siitä huolimatta. Latausteho typistyy noin 20 watin luokkaan. Onneksi PD-standardista on pidetty kiinni.

6,1-tuumaisen oled-näytön tarkkuus on 1179 x 2556 pikseliä, mikä on tiheydeltään likimain sama kuin 14-mallissa. Kirkkaudentuotto on linjassa kalliimpien Pro-mallien kanssa eli valmistajan mukaan noin 2000 nitiä ulkokäytössä ja 1000 nitiä normaalisti. Parannusta on siis melkoisesti.

Värit toistuvat uskottavasti ja sävytoisto riittää upeasti myös HDR-kuvalle. Dolby Vision -HDR-sisältöä voi katsoa muun muassa Netflixistä. Tämä kaikki kuulostaa aivan liian hyvältä ja sitten tuleekin yksi mutta.

Muuten erinomaisen näytön virkistystaajuus on kampitettu jälleen 60 hertsiin. Teknisesti ratkaisussa ei ole järkeä, vaan kyseessä lienee keinotekoinen pesäero Pro-mallien 120 hertsin ProMotion-näyttöihin. Animaatiot kuten sivun vieritykset eivät piirry yhtä sulavasti.

Sen verran Applea täytyy puolustaa, että 15:n suoritin jaksaa piirtää uusia ruutuja tasaiseen tahtiin tuohon 60 hertsiin, mitä ei voi sanoa kaikista halvoista 120 hertsin Android-näytöistä. Epätasainen ruutunopeus saa korkean virkistystaajuuden näyttämään lähinnä nykivältä, kun ruudulla tapahtuu paljon. Vilkaisunäyttö (engl. always-on display) on myös pois kuvioista, sillä se vaatisi energiatehokkaasti toimiakseen ltpo-tyyppisen oled-näytön alas mukautuvalla virkistystaajuudella.

Kun langattomia kuulokkeita ei jaksa tai pysty kytkemään, tulevat avuksi todella miellyttävät stereokaiuttimet. Äänenlaatu kuulostaa tasapainoiselta, ja varovasti uskaltaisi väittää, että parannusta on tapahtunut edellismallista. Matalien taajuuksien toisto tuo ääneen rakennetta, mihin edes harva Android-huippuluuri pystyy.

Apple ei suoranaisesti lupaa puhelimelleen päivitysten elinkaarta, mutta historian perusteella odotettavissa on vähintään viisi vuotta ohjelmistopäivityksiä ja kriittisiä tietoturvapäivityksiä pitempäänkin.

Puhelin toimitetaan viimeisimmällä iOS 17 -käyttöjärjestelmällä. Applen tavoitteena oli ehostaa kaikkein käytetyimpiä osa-alueita. Mitään ei siis muutettu radikaalisti.

Päivitys tuo mukanaan muun muassa interaktiiviset widgetit, uudistetun puhelunäkymän ja StandBy-tilan. Viimeksi mainittu muuntaa iPhonen ”kelloradioksi”. Latauksessa puhelimen kun kääntää vaaka-asentoon, saa näkyviin koko ruudun täydeltä esimerkiksi kellonajan ja kalenterin.  Jotta näkymä olisi jatkuvasti päällä, vaatii se Pro-mallin. Toki ilman MagSafe-telinettä tai vastaavaa toiminnon käyttäminen on vaivalloista.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto