Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

04.04.2024 19:00 Samuli Herttua

Olemus ja ominaisuudet

Honor Magic6 Pro jatkaa uutuutensa kohdalla merkiltä tutulla, omalla muotoilulinjallaan, joka erottuu sopivasti massasta.

Puhelimen perusolemusta ei ole lähdetty radikaalisesti uusimaan, vaan esimerkiksi pienillä pikanteilla kamerakyhmyn yksityiskohtien viilauksilla puhelimen designia on viilattu futuristisempaan suuntaan. On tietenkin makuasia, kokeeko uutuuden ulkonäön mieluisaksi vaiko ei.

Kooltaan puhelin on lippulaivaluokalle tyypillisesti todella jykevä ja kookas. Puhelimen tarkat mitat ovat 162,5 x 75,8 x 8,9 millimetriä, joten edelliseen malliin verrattuna pituutta ja leveyttä ollaan aavistuksen saatu nipistettyä pois, mutta paksuutta puhelin on kasvanut millimetrin osan. Kilpakumppaneista OnePlus 12 osuu aika lähelle samaa kokoluokkaa. Mistään yhden käden kapulasta ei ole siis kyse, erityisesti pienikätisillä.

Puhelimen jykevyys ei jää pelkästään puhelimen fyysiseen kokoon, sillä se tuntuu myös painossa. Painoa puhelimella on 225 grammaa tai 229 grammaa, riippuen värivaihtoehdosta ja täten takakuoren materiaalista.

Pidempään puhelinta käytettäessä suuri massa voi alkaa puuduttamaan käsiä. Massaa tuntuu olevan aavistuksen enemmän puhelimen yläpäässä.

Jo aiemmin mainittu puhelimen pyöreä kamerakyhmy on käytännössä pysynyt kohtuullisen saman näköisenä ja -kokoisena kuin edellismallissa. Selvästi erottava tekijä on nyt kamerakyhmyn ympärille asetettu erillinen kiiltävä kehys, joka rikkoo aavistuksen kamerakyhmyn pyöreyttä.

Toinen silmiinpistävä ero on huomattavasti isompi telekameran linssi. Kamerakyhmyssä on edelleen maininta 100-kertaisesta zoomista sekä kameroiden aukkoarvoista.

Puhelimen etupuolella muutosta on tapahtunut etukameroiden sijainnissa, joka on vaihtanut paikkaa näytön vasemmasta ylälaidasta keskelle näytön yläkulmaa. Honor Magic6 Pro:n pillerinmuotoinen etukameroiden alue sisältää perinteisen etukameran lisäksi 3D-syvyyskameran, jota voi käyttää muun muassa turvallisempaan kasvojentunnistukseen.

Vaikka maailmalla on nähty useita värivaihtoehtoja Honor Magic6 Pro -puhelimesta, tulee Suomeen virallisesti vain kaksi eri värivaihtoehtoa: testiyksilömme musta (Black) ja vihreä (Epi Green). Värivaihtoehto vaikuttaa myös takakuoren materiaaliin, sillä vihreässä mallissa takakuori on keinonahkaa, kun taas mustassa värivaihtoehdossa se on perinteistä lasia.

Nopean käsikokeilun perusteella vihreän tekonahkan tuntuma ei ollut parasta mihin puhelimissa on tottunut, mutta se tarjoaa huomattavasti paremman pidon kuin mustan version liukas lasinen pinta. Mustan version mattapinta onnistuu kuitenkin kiitettävästi hylkimään ja peittämään rasvaisia sormenjälkiä. Takakuori kaartuu aavistuksen näyttöä kohti reunoilta.

Puhelimen näppäimien sijainnit ovat pysyneet täysin ennallaan. Sekä virtanäppäin että äänenvoimakkuusnäppäimet sijaitsevat puhelimen oikealla sivulla. Niiden sijaintia voi pitää pienikätiselle suhteellisen optimaalisena, sillä hirveää sormiakrobatiaa ei tarvitse suorittaa niiden käyttöön. Myöskään niiden laatutuntumassa ei ole valitettavaa.

Puhelimen pohjassa sijaitsevat kaiutin, USB-C -liitäntä sekä SIM-korttikelkka. Perinteisen SIM -kortin lisäksi puhelin tukee eSIMiä. Yläkulmassa sijaitsee toinen kaiutinritilä sekä infrapunalähetin.

Suitsutusta ansaitsee Honor Magic6 Pro -puhelimen näyttö. Kyseessä on 6,8-tuumainen AMOLED-näyttö, jonka kuvasuhde on 19,7:9. Näytön tarkkuus on 2800 x 1280 pikseliä, joka tekee noin 453 pikseliä tuumalle. LTPO -tekniikalla varustettu näyttö osaa säätää virkistystaajuuttaan yhden ja 120 hertsin välillä. Huippukirkkautta HDR-sisällöllä Honor lupaa jopa 5000 nitiä, kun perusmateriaalilla maksimikirkkaus jäänee noin 1600 nitiin. Lasin päällä on esiasennettuna suojakalvo, joka on pysynyt yllättävän hyvin näytössä kiinni, vaikkakin se otti osumaa jo heti testien alussa.

Näyttö on puhelimessa erinomainen. Näytön värien räikeyttä voi lieventää valitsemalla näyttöasetuksista väritilaksi Normaalin vakiona olevan Eloisan sijaan. Näytössä on 4320 hertsin PWM-himmennys, jonka luvataan olevan silmäystävällisempi heikossa valaistuksessa vähäisemmän näytön välkynnän ansiosta. Mukana ovat myös HDR10+ sekä Dolby Vision -laajasävykuvatuet.

Ainoastaan mielipiteitä jakava asia näytössä on sen kaartuvuus. Puhelimen näyttö kaartuu aivan pienesti ylä- ja alakulmasta, mutta kaartuvuus on huomattavampi vasemmalla ja oikealla reunalla.

Omalla kohdalla näytön kaartuvuus ei aiheuttanut merkittäviä ongelmia käytettävyydessä, muutamaa vahinkokosketusta lukuunottamatta. Mistään massiivisesta kaartuvuudesta ei kuitenkaan ole kysymys, mutta sen olemassaolo on hyvä tiedostaa ennen ostopäätöstä.

Puhelimen näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija toimii täsmällisesti ja ripeästi, vaikkakin sen sijainti aivan näytön alakulman tuntumassa ei ole optimaalisin. Useimmiten näytön lukituksen avaamiseen käytettiin kuitenkin kasvojentunnistusta, joka perustuu erilliseen 3D-syvyyskameraan etukameran vieressä. Kasvojentunnistus toimii todella ripeästi ja säntillisesti jopa heikossa valaistuksessa, jonka takia sitä on miellyttävä käyttää.

Honor Magic6 Pro’n stereokaiuttimien äänenlaatu on todella miellyttävä älypuhelimeksi. Mielenkiintoisesti suurin osa puhelimen yläkulman äänestä ei tule kaiutinritilän läpi, vaan etupuolen näytön ja rungon välisestä kolosta. Dolby Atmos -tilaäänitukea puhelimessa ei ole, mutta puhelin tukee DTS:X Ultra -tilaäänitukea kuulokkeilla.

Honor Magic6 Pro’n kohdalla suojaluokituksista ei ole tingitty, vaan edeltäjästäkin tuttu IP68 -suojaluokitus koskee myös tätä puhelinta. Käytännössä puhelimen pitäisi siis kestää 1,5 metrin upotusta makeaan veteen 30 minuutin ajan.

Valmistaja kuitenkin varoittaa itse omilla sivuillaan, että veden- ja pölynkestävyys voi heikentyä ajan kuluessa normaalissa käytössä, eivätkä veteen upotus tai sen aiheuttamat vahingot kuulu rajoitetun takuun piiriin.

Honor Magic6 Pro tulee valmistajan uusimmalla MagicOS 8.0 -käyttöliittymällä, joka perustuu Android 14 -käyttöjärjestelmään. Pientä parannusta koetaan päivityslupauksen osalta, sillä se kattaa nyt neljä isoa käyttöjärjestelmäpäivitystä ja viisi vuotta tietoturvapäivityksiä, edellismallin 4+5 -päivityslupauksen sijaan. Käytännössä lupaus on nyt samalla tasolla kuin esimerkiksi OnePlussalla, mutta Samsungin ja Googlen 7+7 -päivityslupauksen tasolle ei vielä päästä.

Uusi MagicOS 8.0 versio tuo tullessaan muutamia täysin uusia ominaisuuksia. Näistä esimerkkinä on uusi Magic Capsule, joka muistuttaa hyvin pitkälti Applen Dynamic Island -toteutusta. Käytännössä se mahdollistaa tiettyjen sovelluksien nopean interaktiivisen käytön etukamerareiän ympärille muodostuvasta pikavalikosta. Esimerkiksi musiikkia kuunneltaessa Magic Capsulea painamalla saadaan esille musiikin hallintapainikkeet, tai ajastimen kytkeytessä päälle jäljellä oleva aika näkyy etukamerareiän ympärillä.

Uusista ominaisuuksistaan huolimatta MagicOS:ää ja sen ulkoasua ei ole lähdetty rankalla kädellä muokkaamaan, joten käyttöliittymä on edelleen hyvin samannäköinen kuin aikoina, jolloin Honor oli vielä osa Huaweita. Käyttöliittymä on kaikesta huolimatta kohtuullisen monipuolinen ja kivuton käyttää.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat