Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

04.04.2024 19:00 Samuli Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Jo viime vuoden malli ansaitsi runsaasti suitsutusta kameroidensa osalta, sillä Honor Magic5 Pro -puhelimen 50 megapikselin takakamerat tuottivat erinomaista jälkeä. Uutuudessa ei kuitenkaan nojata vanhoihin hyviksi todettuihin kameroihin, vaan koko kolmikko on laitettu uusiksi. Siinä, missä moni älypuhelinvalmistaja on tehnyt yhteistyötä jo tunnettujen kamerabrändien kanssa, ei Honor ole tähän toistaiseksi ryhtynyt.

Pääkamerana on 50 megapikselin kenno, joka on kooltaan 1/1,3 tuumaa. Erikoisuutena pääkamerassa on vaihtuva aukkoarvo, joka vaihtuu f1.4 ja f2.0 välillä. Kamera tallentaa kuvat vakiona noin 12,5 megapikselin tarkkuudella, ja suuri tarkkuus -tilassa 50,3 megapikselin tarkkuudella.

Myös ultralaajakulmakameran kuvakennon tarkkuus on 50 megapikseliä. Vakiona puhelin tallentaa kuvat 12,2 megapikselin tarkkuudella, ja suuri tarkkuus -tilassa 48,7 megapikselin tarkkuudella. Kuvat tallentuvat 122 asteen kulmalla, ja kamerassa on automaattitarkennus. Aukkoarvo on f2.0.

Telekamera lyö kamerakolmikon isoimmat megapikselilukemat, sillä tarkkuutta on valmistajan mukaan jopa 180 megapikseliä. Vakiona puhelin tallentaa kuvat 12,5 megapikselin tarkkuudella, mutta mielenkiintoisesti suurella tarkkuudella kuvat tallentuvat jopa 201 megapikselin tarkkuudella. Kokoa kennolla on 1/1,49 tuumaa. Aukkoarvo on f2.6. Kamera kykenee ainoastaan 2,5-kertaiseen optiseen polttoväliin, ja parhaimmillaan digitaalisesti päästään 100-kertaiseen zoomiin. Telekamera on optisesti vakautettu.

Etukameran tarkkuus on 50 megapikseliä, ja sen aukkoarvo on f2,0. Etukamerassa on automaattitarkennus, ja etukameraa avustaa sen vieressä oleva 3D-syvyyskamera. Etukamera tallentaa parhaimmillaan 4K-tason videokuvaa 30 kuvaa sekunnissa.

Vaikka kennon kokoa on pääkamerassa aavistuksen pienennetty edellismalliin nähden, on kuvanlaatu saatu pidettyä erittäin hyvänä. Kuvissa on terävyyttä ja luonnollisuutta niin valoisassa kuin hämärässä. Valitettavasti pääkameran säätyvää aukkoarvoa ei itse pääse päättämään automaattitilassa, vaan valitseminen toimii ainoastaan Pro -tilassa.

Samat kehut ansaitsee ultralaajakulmakamera, joka suoriutuu tehtävästään todella kiitettävästi. Hämärässä se kärsii kamerakolmikosta eniten, joka on ehkä jopa odotettavaakin. Mistään pohjanoteerauksesta ei ole kuitenkaan kyse, sillä väritoisto pysyy kohtalaisena. Ultralaajakulmakameran automaattitarkennus mahdollistaa sen käyttämistä myös makrokamerana.

Omalla tavalla positiivisin yllättäjä on telekamera, jonka kuvanlaatu on hyvin linjassa pääkameran kanssa. Vaikka telekameran optinen polttoväli on pienentynyt edellismallin 3,5-kertaisesta vain 2,5-kertaiseen, onnistuu puhelimen digitaalinen rajaus pitämään yksityiskohdat silti tarkkoina hyvässä valaistuksessa vielä viisinkertaisessa tai jopa kymmenkertaisessa zoomauksessa.

Valitettavasti kun kameroiden kuvia arvioidaan ja tutkitaan tarkemmin, on osissa kuvissa havaittavissa todella rankkaa prosessointia. Erityisesti omaan silmään osui useaan kertaan sisävalaistuksessa otetuissa kuvissa taustalla näkyvien kasvojen prosessointi, jossa laatu muistutti enemmän maalausta kuin valokuvaa. Tämä korostui erityisesti hämärässä tai heikossa valossa otetuissa valokuvissa.

Puhelimen kameran yksi ominaisuuksista on liiketunnistuskuvaus, jonka tarkoituksena on auttaa kuvaamaan liikkuvia kohteita. Mahdollisuutena on myös kytkeä päälle automaattinen kuvaus, jolloin puhelin itse tallentaa kuvia sopivina hetkinä. Kyseistä ominaisuutta kokeiltiin pikaisesti salibandyottelussa. Vaikka puhelinta ei ole koulutettu tunnistamaan kyseistä urheilulajia, taltioi puhelin silti noin 4-5 kuvaa yhden erän aikana. Eikä tekoälyn taiteellista näkemystä voi moittia, sillä taltioidut kuvat ovat julkaisukelpoisia sosiaaliseen mediaan. Osaa kuvista vaivasi jo edellä mainittu rankka prosessointi, jonka takia kuvien taustalla näkyvät ihmiset muistuttivat enemmänkin Nintendo Wii -hahmoja.

Videokuvaa puhelin tallentaa takakameroilla parhaimmillaan 4K-laadulla 60 kuvaa sekunnissa. Jo muissa huippupuhelimissa oleva 8K-videokuvaus loistaa poissaolollaan, mutta todellista käyttöä tälle laadulle tuskin monella on. Lohduttavaa on, että kaikki kamerat kykenevät tähän laatuun, sekä kameroiden vaihtaminen kesken videokuvauksen onnistuu. Kameroiden vaihtaminen ei ole täysin saumatonta, vaan selvä hyppy kuvanlaadussa tallentuu helposti videokuvaan erityisesti hämärässä. HDR-videon tallentaminen onnistuu täydellä 4K 60fps -laadulla.

Honor Magic6 Pro’n suorituskyvystä vastaa totuttuun tapaan huippujärjestelmäpiiri, joka on Qualcommin Snapdragon 8 Gen 3. Se koostuu yhdestä 3,3 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta ARM Cortex-X4 -ytimestä, kolmesta 3,2 gigahertsin ja kahdesta 3,0 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A720 -ytimestä sekä kahdesta 2,3 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A520 -ytimestä. Grafiikkapuolesta vastaa Adreno 750 -grafiikkasuoritin.

Edellismallin nähden muistivariaatioita ei ole lähdetty muuttamaan eikä laajentamaan. Tarjolla on siis ainoastaan yksi variaatio, jossa on 12 gigatavua LPDDR5X RAM-muistia ja 512 gigatavua UFS 4.0 -tason tallennusmuistia. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole.

Suorituskyvyn puute ei todellakaan jää puhelimen pullonkaulaksi, sillä potkua riittää yllin kyllin. Arkikäytössä seinää ei käytännössä tule vastaan, sillä puhelimen suoriutuu somepyörittelystä ja muista arjen askareista naurettavan helposti. Minkäänlaista nykimistä, ylikuumenemista tai muuta yllätyksellistä odottelua ei tullut testikäytössä vastaan.

Suorituskykymittaukset tehtiin perusasetuksilla sekä erillisellä suorituskykytilalla. Näytön virkistystaajuus oli asetettu dynaamiselle, sekä näytön tarkkuus oli asetettu ”Älykäs” -tilalle, joka säätelee tarkkuutta automaattisesti.

Suorituskykymittauksissa Honor Magic6 Pro saa vastaansa tämän vuoden lippulaivoista Samsung Galaxy S24 Ultran sekä OnePlus 12:n, jotka käyttävät samaa Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiriä. Samsung käyttää S24 Ultrassa piirun verran tehokkaampaa Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -järjestelmäpiiriä. Mukana vertailussa on myös viime vuoden lippulaiva Xiaomi 13 Pro, joka käyttää edellisvuoden Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiriä.

AnTuTu-testissä Honor Magic6 Pro jää perustilassa yllättäen joukon hännille, sillä tulos on jopa edellisvuoden Xiaomi 13 Pro’ta täpärästi huonompi. Suorituskykytilassa mielenkiintoisesti Honor kuitenkin lyö tauluun joukon parhaimman tuloksen.

PCMarkissa perustilassa Honor pieksee sekä Xiaomi 13 Pro:n että OnePlus 12:n suorituskykytilassa. Honorin suorituskykytilan tulos hätyyttelee Samsung Galaxy S24 Ultran tulosta, mutta jäänee silti aavistuksen jälkeen.

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä Honor Magic6 Pro pärjää erinomaisesti, sillä lähes joka testissä se pärjäsi joukon parhaiten.

Ytimien suorituskykyä mittaavassa Geekbench-testissä Honor Magic6 Pro jää perustilassa aivan aavistuksen verran tämän vuoden kilpakumppaneistaan, mutta edellisvuoden Xiaomi 13 Pro jää merkittävästi jälkeen. Suorituskykytilan ollessa päällä tilanne tasoittuu todella tasaiseksi usean ytimen mittaustuloksissa, mutta yhden ytimen tulos ei parane merkittävästi. Erityisesti monen ytimen mittaustulokset ovat sen verran tasoissa, että yhtä selvää voittajaa on aiheetonta hehkuttaa.

Puhelimen yksi ehdottomista valttikorteista on sen akunkesto. Honor Magic6 Pro on varustettu järjettömällä 5600 milliampeeritunnin kapasiteetin akulla, joten kasvua edellismallista on tullut 500 milliampeeritunnin verran. Puhelimen uusi suurempi akku on toteutettu pii-hiili-teknologialla, joka nähtiin jo ensimmäisen kerran Honorin omassa Magic V2 -taittuvassa puhelimessa. Uuden järjestelmäpiirin ja suuren akkukapasiteetin yhdistelmä pyörittää puhelinta helposti päivän.

 

Geekbenchin akkutesti vahvistaa Honor Magic6 Pro:n todella pitkän akunkeston, sillä lähes 22,5 tunnin tulos päihittää kovimmatkin kilpailijat. Tulos on yli kaksinkertainen verrattuna viime vuoden lippulaivaan Xiaomi 13 Pro’hon kyseisessä testissä ja yli puolitoistakertainen verrattuna tämän vuoden lippulaivaan OnePlus 12:een.

Honor Magic6 Pro’n lataustehoa on kasvatettu 80 wattiin edellisen 66 watin sijasta. Sinänsä uudistus on tervetullut, mutta valitettavasti näihin tehoihin tarvitaan Honorin oma laturi, jota ei tule enää mukana myyntipaketissa. Hintaa tuolla teholaturilla on lähes 60 euroa. Lataustesti tehtiin Honorin vanhalla 100 watin tehoisella laturilla, joka antoi puhelimeen tehoa 80 watilla. Tällöin 15 minuutissa virtaa tuli tyhjään akkuun 46 prosenttia, ja täyteen puhelin latautui kiitettävässä 42 minuutissa. Vaikka aivan huippulukemiin ei päästäkään, voi suoritusta pitää enemmän kuin riittävänä.

Puhelin tukee myös langatonta latausta jopa 66 watilla, mutta tällöinkin on hankittava Honorin oma teholatausalusta. Langaton lataus onnistuu kuitenkin pienemmillä tehoilla Qi-standardin latureilla. Puhelin tukee myös käänteistä langatonta latausta, jonka avulla puhelin voi luovuttaa virtaa esimerkiksi nappikuulokkeisiin tai älykelloon asettamalla ne takakuoren päälle.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat