Uusimmat

Testi Sony Xperia 1 III- ja Sony Xperia Pro-I -puhelimet – Hieman erilaiset kaksoset

06.02.2022 10:00 Samuli Herttua

Kaksi samanoloista puhelinta, mutta silti hyvin erilaiset lähestymistavat aiheeseen. Sonyn huippumallit on suunnattu erilaisiin käyttötarkoituksiin, mutta ne ovat silti monilta osin lähes toistensa kopioita. Muropaketti testasikin, saako ammattilaiskäyttöön suunnatun version reilulle lisähinnalle vastinetta.

Vuonna 2020 Sony esitteli ensimmäisen kerran hieman erikoisempaa Sony Xperia Pro -puhelinta, joka oli perinteisen älypuhelimen lisäksi avustava työkalu erityisesti sisällöntuottajille. Puhelin perustui Sonyn sen Sony Xperia 1 II -lippulaivaan. 2500 euron hintalappu takasi sen, että laite oli suunnattu vain tosikäyttäjille. Lopulta puhelin myöhästyi lähes vuodella, ja tuli markkinoille vasta keväällä 2021.

Jo viime vuoden loppupuolella markkinoille saapui seuraava Pro -malli, nimeltään Pro-I. Tämä perustuu samana vuonna julkaistuun Sonyn lippulaivamalliin Xperia 1 III:n. Myös Pro -mallin fokus siirtyi avustavasta työkalusta olemalla se tarvittava työkalu sisällöntuottajille, sillä tällä kertaa kaikki osaaminen laitettiin kameroihin ja niillä kuvaamiseen. Tähän viittaa myös kirjain I (imaging) nimen perässä. Puhelimen kohokohtana onkin sen 1.0-tyypin kuvakenno.

Myöskään Sony Xperia Pro-I ei ole halpa 1799 euron lähtöhinnallaan, vaikka alkuperäisestä Pro -mallista onkin tultu jo roimasti alaspäin. Hintaeroa kuitenkin jää 500 euron verran puhelimeen, johon Pro-I -malli suurimmalta osalta perustuu. Tämä asettaakin mielenkiintoisen kysymyksen, kuinka paljon eroa sitten Xperia 1 III:lla ja Pro-I:lla oikeastaan onkaan? Onko Pro-I -malli korkeammasta hinnasta huolimatta parempi ostos vai onko parempi tyytyä hieman perinteisempään malliin?

Sony Xperia 1 III:n kilpailijoita tällä hetkellä ovat noin reilun tuhannen euron lippulaivapuhelimet, joita ovat muun muassa Samsung Galaxy S21 Ultra sekä OnePlus 9 Pro. Suoraa kilpailijaa Pro-I:lle on vaikea keksiä, sillä puhelin on kameransa sekä hintansa osalta pitkälti omassa luokassaan. Hieman rajoja venyttämällä kilpailijaksi voisi laskea ehkä Apple iPhone 13 Pro Maxin, joka tarjoaa erinomaisella kamerallaan haastetta Sonylle.

Puhelimien myyntipakkauksessa tulee mukana itse puhelimien lisäksi 30 watin tehoinen laturi. Pro-I:n tapauksessa ympäristöystävällisyyteen on kiinnitetty valmistajan mukaan huomiota, sillä paketissa ei ole käytetty muovia ollenkaan.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera ja suorituskyky
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat