Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

06.02.2022 10:00 Samuli Herttua

Olemus, näyttö ja ominaisuudet

Molemmat Sonyn puhelimet kunnioittavat jo vuosia jatkunutta Sonyn design-filosofiaa, sillä erityisesti Xperia 1 III muistuttaa lähes täydellisesti edeltäjäänsä. Vaikka niiden pitkulaista sekä hyvin yksinkertaista designia voikin pitää nykypäivänä jo hieman laimeana sekä itseääntoistavana, ovat molemmat laitteet kuitenkin kaikesta huolimatta tyylikkäitä.

Koska Xperia Pro-I hyvin pitkälti perustuu Xperia 1 III:seen, ei tule yllätyksenä että molempien puhelimien mitat ovat hyvin lähellä toisiaan.

Sony Xperia 1 III:n mitat ovat 165 x 71 x 8,2 millimetriä. Hieman paksumpien reunojen takia Xperia Pro-I on aavistuksen isompi, mittojen ollessa 166 x 72 x 8,9 millimetriä.

Painoa Pro-I:llä on myös runsaasti enemmän eli noin 211 grammaa, kun Xperia 1 III:n paino jää noin 187 grammaan. Vaikka painoero paperilla vaikuttaakin kohtuullisen suurelta, niin kädessä ero on huomattavissa mutta silti yllättävänkin pieni. Kummassakin puhelimessa runko on alumiinia, eikä puhelimien käsituntumassa ole valittamista. Molemmat tuntuvat laadukkailta sekä jämäköiltä, sekä tarjoavat IP65/IP68 -tason suojauksen pölyltä sekä vedeltä.

Edestäpäin katsottuna puhelimet ovat lähes identtiset. Kummankin puhelimen etupuolet ovat Gorilla Glass Victus -tason lasia. Molempien puhelimien näyttöjen ylä- ja alapuolella sijaitsevat pienet kaistaleet, jonne ovat sijoitettuna muun muassa kaiuttimet sekä etukamerat, sekä hieman valtavirrasta poiketen pieni led-ilmoitusvalo.

Myös puhelimien takapuolet ovat kamerakokoonpanoja lukuunottamatta hyvin samannäköiset. Isoimpana erona huomaa Sonyn logon värityksen, joka Pro-I mallissa on vaalea, kun taas Xperia 1 III -mallissa tumma.

Suurempi ero on nähtävissä ja erityisesti tunnettavissa puhelimien reunoilla. Sony Xperia 1 III:ssa ei nähdä muutosta edellismalliin vaan se jatkaa täysin tasaisilla reunoillaan. Tasaisten reunojen ansiosta puhelimesta saa hyvän otteen, vaikkakin näistä huolimatta puhelin tuntuu ajoittain olevan kädessä liukas.

Myös reunoilla sijaitsevien näppäimien paikat ovat pysyneet ennallaan: oikealla reunalla sijaitsevat äänenvoimakkuusnäppäimet, sormenjälkilukijana toimiva virtapainike sekä kameranäppäin. Näiden lisäksi hieman virtapainikkeen alapuolelle on tullut uusi pieni ääniavustinpainike. Vasempaan reunaan on sijoitettuna SIM-korttipaikka, joka aukeaa täysin ilman työkaluja. Puhelimen yläkulmassa sijaitsee myös 3,5 mm -kuulokeliitäntä, ja pohjassa USB-C -data- ja latausliitäntä.

Vaikka Xperia Pro-I:n painikkeet ovat hyvin pitkälle samoissa paikoissa, on silti pieniä eroja havaittavissa. Toisin kuin 1 III:ssä, Xperia Pro-I:n reunat eivät ole tasaiset vaan uramaiset. Kuvion ansiosta puhelimesta saa huomattavasti paremman otteen, eikä puhelin lähde liukumaan kädestä yhtä helposti.

Ääniavustinnäppäin on korvattu pienellä ympyränmuotoisella näppäimellä, jonka toiminto on valittavissa. Myös kameranäppäimen kokoa on huomattavasti kasvatettu. Pro-I -mallin vasemmassa alakulmassa sijaitsee myös rannehihnalle tarkoitettu kiinnityspaikka, joka on harvinainen mutta tervetullut uutuus. Valitettavasti hihna ei kuulu myyntipakettiin.

Sormenjälkilukijan toiminta on molemmissa kiitettävää, vaikkakin sen sijainti voi olla hieman hankala erityisesti vasenkätisille. Myös pienempikätisenä sormenjälkilukijaan osuminen voi vaatia hieman venymistä. Hieman yllätykseksi kummassakaan puhelimessa ei ole ollenkaan kasvojentunnistusta.

Sonyn lippulaivat ovat erottuneet kilpailijoista niiden näytöillään, ja erityisesti niiden resoluutiolla. Poikkeusta ei nähdä tälläkään kertaa, sillä molemmissa Xperia Pro-I- ja Sony Xperia 1 III -malleissa nähdään sama lähes 4K-resoluutioon kykenevä näyttö. Kyseessä on siis 6,5 tuuman oled-näyttö, jonka resoluutio on 3840×1644 pikseliä. Pikseleitä tuumalle kertyy molemmissa 643. Myös Sonyn tavaramerkiksi muodostunut pitkulainen 21:9 -kuvasuhde jatkaa edelleen puhelimissa.

Uutuutena puhelimissa nähdään entistä suurempi virkistystaajuus, sillä molemmat puhelimet kykenevät 120 hertsin virkistystaajuuteen. Ehkä pienenä pettymyksenä voidaan pitää sitä että kyseessä ei ole adaptiivinen virkistystaajuus. Suuri virkistystaajuus on mahdollista kytkeä pois haluttaessa.

Myöskään puhelimet eivät käytä näytön suurinta tarkkuutta jatkuvasti, vaan akunkestoa pidentäen puhelin käyttää suurimman osan ajasta pienempää 2560×1069 pikselin resoluutiota. Resoluutiota ei ole mahdollista muuttaa puhelimen asetuksista.

Molempien puhelimien asetuksista on kuitenkin mahdollista säätää näytön väritilaa. Tarjolla on kaksi erilaista tilaa: Vakiotila sekä Luontitila, jonka luvataan tarjoavan tarkka toisinto tekijän visiosta. Suurimman osan testin ajasta käytössä oli jälkimmäinen kuvatila, joka vaikutti enemmän realistisemmalta eikä ampunut näytön värejä yli. Todelliselle hifistelijälle asetuksista pääsee vielä erikseen säätämään valkotasapainoa oman makunsa mukaan.

Kummatkin puhelimista tulivat markkinoille Android 11 -versiolla, eikä toistaiseksi Pro-I ole vielä päivittynyt uudempaan. Sen sijaan aivan testin viimeisillä kalkkiviivoilla Sony Xperia 1 III sai Android 12 -päivityksensä, joka muutti käyttöliittymää kohtuullisen paljonkin, ainakin ulkonäöllisesti.

Merkittäviä eroja huomaa muun muassa ilmoitusvalikossa, jossa pikanäppäimien koko on suurentunut. Muutoksen huomaa myös asetuksissa, jossa valikoiden järjestystä on hieman muutettu sekä värikkäistä symboleista on luovuttu.

Sonyn oma käyttöliittymä muistuttaa hyvin pitkälti riisuttua ja puhdasta Android-kokemusta. Joitain omia ominaisuuksia valmistaja on kuitenkin käyttöliittymään lisännyt, kuten jo pitkään mukana roikkuneen sivutunnistuksen: Näytön reunaa kaksoisnapauttamalla aukeaa erillinen sovellusvalikko, josta omia lempisovelluksia voi avata nopeasti.

Sonyn käyttöliittymä on myös käyttäjäystävällinen erityisesti uusille puhelimien käyttäjille, sillä se neuvoo käyttäjäänsä lähes jatkuvalla syötöllä. Jossain vaiheessa jatkuvat neuvot alkavat kuitenkin vain nyppiä, eikä niistä tunnu pääsevän millään tavalla eroon.

Valitettavasti molempien puhelimien ohjelmistopäivityslupaukset jäävät kauas parhaimmista, sillä molemmille luvataan vain kaksi vuotta päivityksiä. Tässä hintaluokassa sitä voidaan pitää rimanalituksena.

Sekä Xperia 1 III:n että Pro-I:n kaiuttimet sijaitsevat puhelimen etupuolella molemmissa päissä, kohdistaen äänen juurikin katsojaa kohti. Äänenlaatu puhelimissa on kohdillaan, vaikkakin onkin ehkä aavistuksen ohut. Molemmissa puhelimissa on Dolby Atmos -tilaäänituki.

Jo edellisistä malleista tuttu Dynaaminen värinä on myös saatavilla molempiin malleihin. Kyseessä on ominaisuus, joka värisyttää puhelimen värinämoottoria toistettavan median tahdissa. Värinän voimakkuutta on mahdollista säätää kolmen eri voimakkuuden välillä. Ominaisuus ei kuitenkaan tuo oikein mitään lisäarvoa, vaan lähinnä häiritsee erityisesti musiikkia kuunnellessa. Onneksi ominaisuus on kytkettävissä kokonaan pois päältä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera ja suorituskyky
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat