Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

19.10.2023 10:00 Samuli Herttua

Olemus ja ominaisuudet

Xiaomi 13T:n design noudattelee hyvin pitkälti keväällä julkaistun Xiaomi 13 -sarjan muotokieltä. Tällä kertaa kuitenkin puhelimen reunat ovat täysin tasaiset, ja ainoastaan puhelimen takakuori kaartuu hieman reunoja kohti. Puhelimen muotoilua vaivaa ehkä pieni yllätyksettömyys, sillä laite on hyvin geneerisen näköinen, eikä oikein erotu edukseen.

Puhelimen käsituntumakaan ei nosta fiiliksiä, sillä puhelimen on yllättävän kolkon tuntuinen kädessä. Kuitenkaan laaduttomuudesta ei voida puhua, sillä puhelin on todella jämäkän tuntuinen muovirungostaan huolimatta.

Puhelimen takapuolella hallitsevana elementtinä on suuri kamerakyhmy, joka sekin noudattelee yleisilmeeltään hyvin pitkälti kevään mallien muotoilua. Tällä kertaa kyhmy ei ole kokonaan kulmistaan pyöristetty, vaan kyhmyn vasen ja oikea reuna ovat poikkeuksellisesti hieman tasaisemmat, joka luo pienen pesäeron kevään malleihin.

Pääkameran ja telekameran linssit ulkonevat aavistuksen kamerakyhmystä. Tämän takia kamerakyhmyn oikealle reunalle sijoitettu ultralaajakulmakamera voi ensivilkaisulla jäädä noteeraamatta. Suuri kamerakyhmy aiheuttaa myös sen, että pöydälle asetettuna puhelin keikkuu jonkun verran käytettäessä. Kyhmy on kuitenkin sen verran leveä, ettei keikkuminen ole pahimmasta päästä.

Värivaihtoehtoja puhelimeen on siis kaksi: Black eli musta ja Alpine Blue eli sininen. Näiden kahden erona ei ole pelkästään väri, sillä sinisessä värissä takakuoren materiaali korvataan niin sanotulla vegaaninahalla. Kädessä materiaali tuntuu laadukkaalta, eikä ole yhtä liukas kuin perinteinen lasinen takakuori. Mustan version lasinen takakuori kerää myös todella herkästi sormenjälkiä.

Värivalinta vaikuttaa hyvin pienesti myös puhelimen mittoihin ja painoihin. Mustan version mitat ovat 162,2 x 75,7 x 8,49 millimetriä, mutta vegaaninahkainen versio on aavistuksen paksumpi: 8,62 millimetriä. Painoa mustalla mallilla on 197 grammaa, kun taas sininen malli on aavistuksen kevyempi 193 gramman painollaan.

Niin virta- kuin äänenvoimakkuusnäppäimet ovat sijoitettuna puhelimen oikeaan sivuun. Ne ovat sijainniltaan hyvin optimissa kohdissa, eikä edes pienikätisen tarvitse hirveästi kurkotella näppäimiin. Puhelimen pohjassa sijaitsevat USB-C -liitäntä sekä SIM-korttipaikka. Puhelimen yläkulmaan on sijoitettu infrapunalähetin, jonka avulla puhelinta voi käyttää vaikka television kaukosäätimenä.

Nopeasti toimiva sormenjälkilukija on upotettuna näytön alle. Sen sijainti aivan puhelimen alakulmassa ei ole kuitenkaan aivan paras mahdollinen. Näytön lukitus on mahdollista avata myös etukameraa hyödyntävän kasvojentunnistuksen avulla, joka toimii todella jouhevasti.

Näytön koko on pysynyt täsmälleen samana viime vuoden Xiaomi 12T -mallin kanssa, mutta muut näytön ominaisuudet ovat kehittyneet. Kyseessä on tasainen 6,67 tuumainen AMOLED -näyttö, jonka kuvasuhde on 20:9. Näytön tarkkuus on 2712 x 1220 pikseliä, joka tekee 446 pikseliä tuumalle. Näyttö yltää jopa 144 hertsin virkistystaajuuteen. Näyttö on kestävää Gorilla Glass 5 -lasia, jonka päällä on vielä esiasennettu suojakalvo.

Näyttöä voi pitää todella erinomaisena, erityisesti ottaen huomioon puhelimen hintapisteen. Puhelimelle luvataan uskomattoman kova 2600 nitin maksimikirkkaus HDR-kuvalla, mutta yleiseksi maksimirkkaudeksi annetaan 1200 nitin lukema, joka sekin riittää hyvin peruskäyttöön kirkkaassa auringonpaisteessa. Näyttö tukee HDR10+ ja Dolby Vision -laajasävykuvaa, joista jälkimmäistä puhelin toistaa esimerkiksi Netflixistä Full HD -tarkkuudella.

Ainoastaan näytöstä jää uupumaan LTPO -teknologia, jonka avulla virkistystaajuutta voitaisiin laskea entistä alemmas, ja täten parantaa vielä puhelimen akunkestoa. Virkistystaajuuden saa pudotettua asetuksista 60 hertsiin halutessaan.

Xiaomi 13T:n stereokaiuttimien ääni jää älypuhelimille tyypillisesti erittäin ohueksi, mutta ääni ei ala särkymään pahasti edes suuremmilla äänenvoimakkuuksilla. Puhelin tukee Dolby Atmos -tilaääntä.

Kiitettävänä ominaisuutena voi pitää puhelimen IP68 -suojaluokitusta, jota ei voi pitää itsestäänselvyytenä tässä hintaluokassa. Tämän suojaluokituksen pitäisi takaa puhelimen kestävän pölyä ja pienen pulahduksen makeaan veteen.

Xiaomi 13T tulee Xiaomin omalla MIUI 14 -käyttöliittymällä, joka pohjautuu Android 13 -käyttöjärjestelmään. Tämän vuoden aikana käyttöliittymään ei ole tullut merkittäviä uudistuksia, joten kokemus myötäileekin jo keväällä julkaistun Xiaomi 13 Pro:n käyttökokemuksia.

Vaikka käyttöliittymän osalta kaikki toimii eikä todellisia suuria vikoja tai puutteita siinä ei ole, vaatii sen käyttö hieman ylimääräistä totuttelua ja sulattelemista. Se ei tunnu yhtä valmiiksi hiotulta kuin muiden valmistajien käyttöliittymät.

MIUI tarjoaa lähes loputtomat mahdollisuudet säätämiseen ja ulkoasun muokkaamiseen, jonka takia yksinkertaiseen käyttöliittymään tottuneelle valintojen runsaus voi kääntyä häiriötekijäksi. Nämä ovat kuitenkin aina mielipideasioita, mutta suosittelen mahdollisuuksien mukaan päästä ensin kokeilemaan MIUI:ta ennen ostopäätöksen tekemistä. Mukana tulee edelleen jonkun verran esiasennettuna sovelluksia kuten TikTok, mutta ne on onneksi poistettavissa.

Merkittävämpi uudistus koskee puhelimen päivityslupausta.

Xiaomi on viime vuosina parantanut päivityslupaustaan hitaasti mutta varmasti, mutta jäänyt silti pahimmille kilpailijoilleen. Nyt Xiaomi vihdoin nousee lupauksien osalta kärkikastiin, sillä Xiaomi 13T saa jopa neljä isoa Android-käyttöjärjestelmäpäivitystä ja viisi vuotta tietoturvapäivityksiä. Erityisesti tässä hintaluokassa tämänkaltainen päivityslupaus on edelleen harvinaisuus.

Sisältö

  1. Johdanta
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto