UUSIMMAT

Testi | DJI OM 5 -gimbaali tasoittaa töyssyt ja auttaa videokuvauksessa puhelimella

28.12.2021 19:00 | Ilari Hauhia

Käsivaralta kuvattujen videoiden laatu kärsii usein tärinästä. DJI on pyrkinyt korjaamaan ongelman OM 5 -nimisellä gimbaalilla, joka tasoittaa pahimmat töyssyt ja auttaa nostamaan puhelimella kuvattujen videoiden laatua.

DJI OM 5 on käytännössä kädessä pidettävä selfietikun ja gimbaalin yhdistelmä. Gimbaali taas on käytännössä mekaaninen kuvanvakain, jonka on tarkoituksena minimoida kameraan – tai DJI OM 5:n tapauksessa puhelimeen – kohdistuva ulkoinen tärinä ja liike. Näin puhelimella pysyy DJI OM 5:n avulla ottamaan tasaisempaa videokuvaa.

159 euroa maksava DJI OM 5 toimii vähintään iOS 12 -päivityksen saaneiden iPhonejen sekä Android 8 -päivityksen tai sitä uudempien Android-laitteiden kanssa. Tässä testissä DJI OM 5:ttä testattiin pääsääntöisesti iPhone 12 mini -puhelimen kanssa. Käytössä olevan puhelimen kameran laatu vaikuttaa tietysti paljolti siihen, kuinka hyvää videomateriaalia laitteen avulla voi kuvata.

Gimbaali on säilytystilassa taitettuna pieneen kokoon, ja varsinkin ensimmäisillä kerroilla gimbaalin avaaminen käyttökuntoon vaatii hieman rohkeutta, sillä sen avaaminen vaatii yllättävän paljon voimaa ja vääntämistä. Gimbaalin teleskooppivartta voi halutessaan pidentää selfietikun lailla pidemmäksi.

Puhelin kiinnitetään erilliseen pidikkeeseen, joka puolestaan napsahtaa kiinni gimbaalliin magneetin avulla. Mikäli puhelimen haluaa ottaa välillä käteen, voi sen magneettitelineen vuoksi ottaa irti gimbaalista helposti ja kiinnittää sitten takaisin paikalleen.

Gimbaalin ja puhelinpidikkeen lisäksi DJI OM 5:n myyntipakkauksesta löytyvät myös ohjevihkoja, rannenauha, latauskaapeli, säilytyspussi sekä auki taittuvaa tukijalka, jolla gimbaalin saa pysymään pystyssä itsenäisesti.

Puhelin yhdistetään gimbaaliin Bluetoothin ja DJI:n oman MIMO-sovelluksen avulla. Kun yhteys on luotu, sovellus kertoo käyttäjälle gimbaalin toiminnoista. Ensinnäkin kameran voi asettaa kuvaamaan joko horisontaalisesti tai vertikaalisesti, ja kuvaussuuntaa voi vaihtaa lennosta painamalla gimbaalin käsiosasta löytyvää nappia.

Fyysisten painikkeiden avulla voi myös aloittaa ja lopettaa kuvauksen, vaihtaa etu- ja pääkameran välillä, säätää äänenvoimakkuutta sekä kääntää gimbaalia vasemmalle, oikealle, ylös tai alas. Lisäksi käsiosan takaa löytyy vielä liipaisin, jolla puhelimen voi vakauttaa kuvaamaan suoraan eteenpäin, olipa itse kahva missä tahansa asennossa.

DJI OM 5 napit

Puhelimen näytöltä löytyy vielä lisäominaisuuksia sekä oppaita, jotka perehdyttävät käyttäjän siihen, kuinka ominaisuudet toimivat. DJI MIMO on ensinäkemältä aavistuksen monimutkaiselta vaikuttava sovellus, mutta opastusten avulla ominaisuudet tulevat lopulta tutuiksi nopeasti.

Käyttäjä voi esimerkiksi maalata tietyn kohteen kuvasta, jolloin gimbaali pyrkii seuraamaan kohdetta automaattisesti. Tämä ominaisuus vaikutti toimivan kohtuullisen hyvin, mikäli kohteeksi valitsi esimerkiksi ihmisen kasvot.

Lisäksi gimbaalin avulla voi ottaa yhdeksästä kuvasta muodostuvia panoraamakuvia (esimerkki yllä), joissa gimbaali ottaa yhdeksän kuvaa eri suuntiin ja ohjelma yhdistää kuvat automaattisesti yhdeksi kokonaisuudeksi. Myös tämä ominaisuus toimi hienosti, ja kuviin saa enemmän ulottuvuutta ylä- ja alasuuntaan kuin puhelimen tavallisella panoraamakuvatoiminnolla.

Harmillisesti DJI MIMO:n Android-sovellus ei ole yhtä hyvä kuin iOS-sovellus. Android-käyttäjien saatavilla on esimerkiksi rajallisempi määrä kuvaustarkkuuksia ja -nopeuksia, eikä esimerkiksi iOS-versiosta löytyvä hidastuskuvaus ole saatavilla lainkaan Androidilla.

Sovelluksesta löytyy myös mahdollisuus kuvata automaattisesti timelapse-videoita, joissa puhelin joko pysyy paikallaan tai kuvakulma liikkuu haluttuun suuntaan. Timelapse-videoiden kuvaamisessa DJI OM 5:n tukijalasta on suuresti hyötyä.

Vaikka DJI OM 5 on täynnä erilaisia erikoisominaisuuksia, on gimbaalin tärkein ja yleisin tehtävä tietysti tehdä tavallisesta videosta mahdollisimman tasaista ja tärinätöntä. Siinä DJI OM 5 onnistuu hyvin.

Kun videoita kuvaa DJI OM 5:n kanssa, ei pientä tärinää näy videoissa oikeastaan lainkaan verrattuna suoraan käsivaralta kuvattuihin videoihin. Kovin nopeisiin tai suuriin liikkeisiin DJI OM 5 ei aina ehdi reagoida kokonaan, mutta silloinkin video pysyy tasaisempana kuin suoraan laitetta kädessä pitämällä kuvattu video.

Gimbaalin käsittely on helppoa, sillä laite on kevyt ja istuu käteen hyvin. Pitkällä teleskooppivarrella voi päästä käsiksi erikoisiin kuvakulmiin, mutta pitkän varren kanssa kameran käsittely muuttuu samalla hankalammaksi. Gimbaalin jalka on tukeva, eikä laite heilu edes kovassa tuulessa käytännössä lainkaan.

Laitteen akku kestää yhdellä latauksella noin kuusi tuntia ja se latautuu tyhjästä täyteen noin 1,5 tunnissa. Koska laitteella kuvataan harvoin yhtäjaksoisesti tuntien ajan, riittää akkukesto helposti yhdellä latauksella useammaksi päiväksi.

DJI OM 5:ttä voi suositella esimerkiksi TikTok-, Instagram-, tai YouTube -videoiden tekemisestä kiinnostuneelle sisällöntuottajalle, joka haluaa parantaa videoidensa laatua, mutta jolle kokonaisen kamerajärjestelmän kantaminen mukana ei ole mahdollista tai mielekästä. Myös esimerkiksi laadukkaampien lomavideoiden kuvaaminen onnistuu DJI OM 5:n kanssa paremmin kuin pelkällä puhelimella.

Usein sanotaan, että paras kamera on sellainen, mikä on mukana. Järjestelmäkameralla ja DJI Roninin kaltaisella täysiverisellä gimbaalilla ottaa tietysti vielä parempaa jälkeä kuin DJI OM 5:llä ja puhelimella, mutta toisaalta järjestelmäkamera ja sen vaatima suurempi gimbaali ovat huomattavasti suurempia – ja useimmiten kalliimpia. Lisäksi erillisen kameran ja suuremman gimbaalin kuljettaminen mukana on hankalampaa verrattuna puhelimeen ja kompaktiin DJI OM 5:een.

Hyvää:

 • Kevyt ja helppo käsitellä
 • Nostaa puhelimella kuvattujen videoiden laatua sopivissa olosuhteissa huomattavasti
 • Kattavat lisätoiminnot

Huonoa

 • DJI MIMO -sovellus on rajoitetumpi Androidilla
 • Gimbaalin avaaminen tuntuu ensimmäisillä kerroilla hankalalta

Tekniset tiedot DJI OM 5

 • Hinta: 159 €
 • Yhteensopivien puhelimien leveys, paksuus ja paino: 67 – 84 mm, 6,9 – 10 mm, 230 +/- 60 g
 • Akku, akkukesto: 1000 mAh, jopa 6,4 tuntia
 • Latausaika: 1,5 tuntia (10 W laturilla)
 • Mitat käyttökunnossa: 264,5 x 111,1 x 92,3 mm
 • Mitat taitettuna: 174,7 x 74,6 x 37 mm
 • Paino: 290 g
 • Käyttölämpötila: 0 – 40 °C
 • 1/4″ kameraruuvikierre tukijalkaa varten