UUSIMMAT

Kamera ja suorituskyky

28.08.2021 19:00 | Ilari Hauhia

Kamera ja suorituskyky

Moto g100 tarjoaa 64 megapikselin pääkameran (1/2″, 0,7 µm), jonka aukkoarvo on f1.7. Pääkameraa täydentävät 16 megapikselin ultralaajakulmakamera f2.2-aukkoarvolla (1,0 µm, 117 astetta) sekä kahden megapikselin syvyyskamera. Ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokamerana. Kameraa ympäröi LED-valo, jota voi käyttää makrokuvien ottamisessa.

Monien muiden puhelinkameroiden tavoin Moto g100:n pääkamera yhdistää tavallisilla asetuksilla neljä pikseliä yhdeksi ja ottaa näin 16 megapikselin kuvia. Asetuksista voi kuitenkin halutessaan kääntää päälle aidon 64 megapikselin kuvaustilan, jolloin kuvat tallentuvat täydellä tarkkuudella.

Pääkameran laatu on varsinkin päivänvalossa hyvä. Kuvien värit näyttävät luonnollisilta, yksityiskohdat erottuvat selvästi ja kontrasti on kohdallaan. Kamera ottaa hyviä kuvia vielä syysillan hämärtyessäkin, mutta pimeässä käyttöön kannattaa ottaa erillinen yötila.

Yötilan avulla otetut pimeäkuvat ovat edelleen kohtalaisen hyviä, joskin kuvissa alkaa esiintyä hieman häiritsevää kohinaa.

117 asteen ultralaajakulmakameran ottamat kuvat ovat yhtä lailla hyviä päivänvalossa. Myös ultralaajakulmakameran kuvien vääristymä on korjattu laadukkaasti. Ultralaajakulmakameran dynaaminen alue ei kuitenkaan ole erityisen laaja, jolloin esimerkiksi taivas palaa herkästi puhki.

Hämärässä ultralaajakulmakameran ottamien kuvien laatu laskee kuitenkin selvästi, ja erityisesti pimeässä kannattaa turvautua pääkameraan ja yötilaan. Ultralaajakulmakamera ei tue erillistä yötilaa.

Ultralaajakulmakameran ottamat makrokuvat ovat yllättävän laadukkaita. Kameraa ympäröivästä valosta on hyötyä erityisesti silloin, kun makrokuvia otetaan hieman hämärissä olosuhteissa.

Moto g100 pystyy parhaimmillaan videokuvaamaan 6K-tarkkuudella 30 kuvan sekuntinopeudella ja 4K-tarkkuudella 60 kuvan sekuntinopeudella . Tuettuja koodekkeja ovat h.265 ja h.264. Moto g100:n pääkamera ja ultralaajakulmakamera ottavat laadukkaita still-kuvia, ja myös puhelimen tuottama videokuva pysyy laadukkaana, erityisesti päivänvalossa. Videokuvauksen asetuksista voi valita päälle joko vakautetun tai vakauttamattoman videon, esimerkissä vakautus oli päällä.

Moto g100:n kamerasovellus on selkeä käyttää. Still-kuvien ja videoiden sekä pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä vaihtelu on helppoa ja eri kuvaustilat löytyvät kätevästi yhden valikon takaa.

Moto g100 tarjoaa kaksi etukameraa, jotka ovat 16 megapikselin pääetukamera (f2.2) sekä kahdeksan megapikselin ultralaajakulmaetukamera (118 astetta, f2.4). Erikoisena yksityiskohtana etukamera yhdistelee pääkameran tavoin pikseleitä ja ottaa oletusasetuksilla neljän megapikselin kuvia. Asetuksista voi kuitenkin kääntää päälle täyden tarkkuuden kuvaustilan.

Pääetukameran laatu riittää joka tapauksessa hyvin tavanomaiseen käyttöön, kuten videopuheluihin tai sosiaalisessa mediassa julkaistaviin selfieihin. Ultralaajakulmaetukameran ottamat kuvat ovat välillä yksityiskohdiltaan hieman pehmeitä, mutta edelleen tarpeeksi laadukkaita.

Suorituskyvystä vastaa Moto g100 -mallin kohdalla seitsemän nanometrin prosessilla tuotettu Qualcomm Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri. Se muodostuu yhdestä 3,2 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Kryo 585 -ytimestä, kolmesta 2,42 gigahertsin Kryo 585 -ytimestä sekä neljästä 1,8 gigahertsin Kryo 585 -ytimestä. Graafisesta suorituskyvystä vastaa Adreno 650 ja keskusmuistia Moto g100 tarjoaa kahdeksan gigatavun edestä.

Käytännön arjessa Moto g100:n tarjoama suorituskyky riittää kaikkiin tarpeisiin. Puhelimella sujuvat mainiosti esimerkiksi viestittely, internetin selaaminen, sosiaalisen median käyttäminen, soittaminen ja muut päivittäiset toiminnot. Myös pelaaminen sujuu laitteella hyvin, ja esimerkiksi Call of Duty: Mobile sekä Legends of Runeterra pyörivät laitteella ongelmitta.

Suorituskykytesteissä Moto g100 sai vastaansa OnePlus Nord 2 5G:n (399 €), Samsung Galaxy A52 5G:n (429 €) sekä Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n (399 €). Kokonaisuudessaan testinelikko osoittautui testeissä kohtalaisen tasaväkiseksi, joskin Galaxy A52 5G jäi hieman muista laitteista jälkeen.

Geekbench 5:ssä Xiaomi Mi 11 Lite 5G voitti niukasti useampaa ydintä hyödyntävässä testissä, mutta Moto g100 veti pidemmän korren yhdellä ytimellä. Galaxy A52 5G jäi pitämään perää selvällä erolla muihin laitteisiin.

PCMarkissa Moto g100 otti testin kärkipaikan, OnePlus Nord 2 5G:n jäädessä kolmanneksi. Galaxy A52 5G:stä ei vertailukelpoista testitulosta ollut saatavilla.

Moto g100 hallitsi Antutu-testiä selvällä erolla muihin testilaitteisiin. Galaxy A52 5G jäi jälleen testinelikon viimeiseksi.

3D Markin Wild Life Extreme -testissä OnePlus Nord 2 5G vei voiton, Moto g100:n seuratessa hieman perässä. Xiaomi Mi 11 Lite 5G jäi jälleen viimeiseksi. Galaxy A52 5G:stä tulosta ei ollut saatavilla.

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä Moto g100 päihitti kaikki kilpakumppaninsa. Galaxy A52 5G jäi jälleen testinelikon viimeiseksi.

Muistien nopeutta testaavassa Androbench 5:ssä Moto g100 ja OnePlus Nord 2 5G menestyivät parhaiten, muiden laitteiden seuratessa perässä.

Geekbenchin akkutestissä Moto g100 ylsi jälleen parhaaseen tulokseen näytön ollessa 90 hertsin kuvatilassa.

Arjessa Moto g100:n 5000 milliampeeritunnin akku selviää helposti yhdestä käyttöpäivästä. Vähäisemmällä käytöllä akusta voi tiristää virtaa kahdeksikin päiväksi. Nykystandardeilla akun pikalataus on kuitenkin hitaammasta päästä, sillä akkua voi ladata vain 20 watin teholla. Akku latautui tyhjästä täyteen noin tunnissa ja 20 minuutissa,

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja telakka
  3. Kamera ja suorituskyky
  4. Yhteenveto