Odotettu Nokia 9 PureView -puhelin tarjoaa erikoisen ja erittäin mielenkiintoisen viiden kameran ratkaisun – Uusia malleja myös alempaan keskiluokkaan

24.02.2019 17:30 | Kai Taipale

HMD Global julkaisi jälleen MWC-tapahtumassa liudan uutuuspuhelimia. Kärkituotteena on luonnollisesti viidellä kamerayksiköllä varustettu Nokia 9 PureView, mutta myyntitilastoja yritetään valloittaa myös merkittävästi huokeammilla 3.2- ja 4.2-puhelinmalleilla.

Jo monissa vuodoissa esiintynyt, ja useampaan kertaan julkaisvaksi odotettu, Nokia 9 PureView näki vihdoin virallisesti päivänvalon. Nokia-puhelimien parhaille kameroille kumartavalle PureView-nimelle on totisesti katetta, sillä siinä toteutetaan aiemmin näkemätöntä ratkaisua. Kaikki viisi Zeiss-brändättyä kameraa ovat käyttävät samaa laajakulmaista polttoväliä, jokaisen kennon tarkkuus on 12 megapikseliä ja kaikkien aukkoarvoksi kerrotaan f1.8. Rinkulamainen sijoittelu antaa jokaisella kameralla hieman toisistaan poikkeavan kuvakulman kuvattavaan kohteeseen.

Kameraratkaisun taustalla hyödynnetään Light-yhteistyötä, ja puhelimesta löytyy kuvankäsittelylle omistettu DSP-piiri. Sen tehtävänä on ohjata kameroille toimintaa, säätää valkotasapainoa ja valotusta. Sen myötä myös esimerkiksi kohinanpoisto onnistuu tehokkaammin kuin pelkkään puhelimen Snapdragon 845 -suoritinta käyttämällä.

Kamerassa ei ole optista zoomia, sillä kaikkia viittä kameraa käytetään samanaikaisesti kuvan ottamiseen. Tilanteesta riippuen niillä otetaan kerrallan yhdestä neljään valotusta. Kameroista kaksi tallentaa RGB-värit, mutta kolme kameroista tallentaa kuvat mustavalkoisena. Tämän kerrotaan lisäävän kuviin merkittävästi tarkkuutta. Jälkimmäisessä tapauksessa kuvadataa onkin käsiteltäväksi peräti 240 megapikselin verran. Lopputuloksena on aina yksi 12 megapikselin kuva, joko jpg- tai raw-muodossa.

Viiden kameran etuna on koko kuva-alan kattava syvyyskartta, jossa voi olla jopa 1200 tallennettua tasoa. Useamman kameran avulla saadaan myös taltioitua poikkeuksellisen laaja valoitusalue, joka voi valmistajan mukaan kattaa jopa 12,4 aukkoarvon välin. Erikoisen rakenteen johdosta kamerassa ei ole käytössä optista vakautusta.

Nokia 9 PureView’ssä on käytössä nyt myös kasvojentunnistus lukituksen avaamiseen, ja sormenjälkilukija on siirretty näytön alle.

Muilta osin puhelin onkin lippulaivaksi jo hieman tavanomaisempi. Laitteessa 5,99 tuuman AMOLED ja käytössä on luonnollisesti Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä. Puhelimella on IP68-luokitus ja se tukee langatonta latausta. Etu- ja takalasi on Gorilla Glass 5 -versiota.

Nokia 9 PureView -älypuhelimen ennakkomyynti Suomessa alkaa 25.2. maanantaina. Sen perusversiossa on kuusi gigatavua käyttömuistia ja 128 gigatavua tallennustilaa. Toimitukset ja myynti alkavat 14.3. torstaina. Puhelimen suositeltu vähittäismyyntihinta on 599 euroa.

Huippumallin oheen HMD Global julkaisi myös Nokia 3.2- ja Nokia 4.2-mallit. Niissä keskitytään tuomaan mahdollisimman paljon vastinetta rahalle. Malleita suurikokoisempi on polykarbonaattirunkoinen Nokia 3.2. Siinä on 6,26-tuumainen näyttö ja sen lukitus aukeaa kasvojentunnistuksen avulla. Sormenjälkilukija sijaitsee puhelimen takana. Uutta on oma Google Assistant –painike.

Pellin alla Nokia 3.2 -puhelimessa on Snapdragon 429 -suoritin. Kamerassa saa tyytyä yhteen 13 megapikselin versioon. Android One -puhelimessa on luonnollisesti Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä. Huomio-led on nyt yhdistetty virtapainikkeeseen.

Puhelin on tulossa myyntiin huhtikuussa mustaja ja teräksen värisenä. Nokia 3.2 -puhelimen toimitukset alkavat maailmanlaajuisesti toukokuun alussa 2019, ja sen globaali  keskimääräinen myyntihinta on 2/16-muistiversiossa 139 dollaria ja 3/32-muistiversiossa 169 dollaria. Puhelimen hinnasta ja saatavuudesta Suomessa tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Nokia 4.2 -mallissa on hieman pienempi, 5,71-tuumainen, näyttö, mutta alumiinirunko.  Myös suoritin on aavistuksen tehokkaampi eli kahdeksantytiminen Snapdragon 439.  Pikkuveljen tapaan käytettävissä on Google Assistant -painike, virtanäppäimen ympäröivä led-merkkivalo ja Face Unlock -kasvojentunnistus. Tässä mallissa on myös kaksoiskamera, joka koostuu 13 megapikselin pääkamerasta ja viiden megapikselin syvyyskamerasta.

Nokia 4.2 tulee myyntiin mustana ja pinkkinä. Nokia 4.2 -puhelimen toimitukset maailmanlaajusiesti alkavat huhtikuussa ja sen suositeltu globaali keskimääräinen myyntihinta on 2/16-muistiversiossa 169 dollaria ja 3/32-muistiversiossa 199 dollaria. Nokia 4.2 -puhelimen tarkempi toimitusaika ja suositeltu Suomessa kerrotaan lähempänä myynnin aloitusta.