Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

06.10.2019 11:00 Ilari Hauhia

Suorituskyky ja akkukesto

Suorituskyvyn puolesta molemmat puhelimet selviävät peruskäytöstä, mutta kaksikosta varsinkin Samsung Galaxy A40 tuntuu tahmaavan myös arjen sovelluksia pyörittäessä ja valikoissa liikkuessa. Varsinkin lippulaivatason puhelimen nopeuteen tottuneelle esimerkiksi sovellusten aukeamisen odottelu tuntuu välillä hyvinkin pitkältä. Käyttöliittymän valikoiden väliset animaatiot toimivat kuitenkin kohtuullisen sulavasti.

Huawei P Smart Z on kaksikosta hieman tehokkaampi. Tehoero ei ole valtava, mutta sen huomaa jo arkikäytössä. Vaikka myös P Smart Z pitää välillä niin sanottuja mietintätaukoja, tuntuu sovellusten käyttäminen ja valikoiden selaaminen huomattavasti Galaxy A40:ntä sulavammalta.

Molempien puhelimien tapauksessa varsinkin kevyempien mobiilipelien tapauksessa pelaaminen on varsin sulavaa, vaikka raskaat 3D-pelit eivät aina pyörikään ilman ongelmia.

Samsung Galaxy A40:n Exynos 7904 muodostuu kahdesta 1,77 gigahertsin Cortex-A73 -ytimestä ja kuudesta 1,59 gigahertsin Cortex-A53 -ytimestä. Suorittimen teho ei testitulosten perusteella yllä Huawei P Smart Z:n Kirin 710F:n tasolle, joka muodostuu neljästä 2,2 gigahertsin Cortex-A73 -ytimestä ja neljästä 1,7 gigahertsin Cortex-A53-ytimestä. Tämä ei ole ihme, sillä Kirin 710F:ssä on enemmän tehokkaampia Cortex-A73-ytimiä ja kaikki ytimet toimivat korkeammalla kellotaajuudella.

Suorituskykymittauksissa P Smart Z:n haastavat Muropaketin testeissä aiemmin tänä vuonna nähdyt Nokia 4.2, joka maksaa nykyään noin 200 euroa, ja P Smart 2019, jonka voi napata alennusmyynnistä noin 150 euron hinnalla. Testeissä Huawein mallit pärjäävät keskimäärin parhaiten, mutta erot P Smart 2019 ja P Smart Z -mallien välillä ovat pieniä.

Muistien nopeudessa keskimäärin parhaiten pärjäävät P Smart Z sekä edullisempi pikkuveli P Smart 2019. Galaxy A40 on testijoukon nopein satunnaisessa lukunopeudessa, mutta hitain satunnaisessa kirjoitusnopeudessa.

P Smart Z on testijoukon nopein graafista suorituskykyä mittaavassa Antutu-testissä. Lähellä perässä tulee P Smart 2019, kun taas Galaxy A40 ja Nokia 4.2 jäävät Huawein laitteiden taakse.

Niin ikään graafista suorituskykyä mittaavissa GFXBench-mittauksissa P Smart Z on yhden FPS:n verran hitaampi verrattuna aiempaan ja reilusti edullisempaan P Smart 2019 -malliin. Erot mallien välillä eivät ole suuria, paitsi Galaxy A40:n kohdalla, joka jää selvästi verrokkilaitteiden jalkoihin.

Geekbench-testissä Huaweit ovat hyvin tasaväkiset, ja selvästi edellä Nokia 4.2 -verrokkia. Tässäkin testissä Samsung on hitaampi erityisesti useamman ytimen rasituksessa.

Aiemmista testeistä tutulla tavalla yleistä suorituskykyä mittaavassa PCMarkissa Huawein P Smartit johtavat ja Galaxy A40 sekä Nokia 4.2 tulevat perässä. P Smart -mallien välillä oleva ero on pieni.

Akkukestossa Huawei P Smart Z:n 4000 milliampeeritunnin akku kestää peruskäytössä helposti yhden päivän ajan aktiivista käyttöä. Puhelimen suurikokoinen akku erottuu edukseen myös Geekbenchin akkutestissä. Akun lataaminen täyteen onnistuu noin kahdessa tunnissa.

Galaxy A40:n 3100 milliampeeritunnin akkukin riittää päiväksi vähäisemmällä ruutuajalla. Galaxy A40:ntä voi ladata 15 watin pikalatauksella, joka täyttää akun niin ikään noin kahdessa tunnissa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemukset ja ominaisuudet
  3. Kamerat
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat