Pikakokeilu: 5G-puhelimet ZTE Axon 10 Pro ja OnePlus 7 Pro 5G – Puhelimet toimivat mukavasti, verkot vielä vaiheessa

01.09.2019 09:00 | Osku Kannisto

Uusi ja uljas 5G tulee viemään mobiilimaailman tiedonsiirtoa ison askeleen eteenpäin. Muropaketti otti ensituntumaa 5G-verkkoihin ensimmäiseksi myyntiin ehtineillä puhelimilla ja katsasti, miltä 5G käytännössä tuntuu.

Kesä 2019 muistetaan paitsi ennätyslämpöjen lisäksi myös 5G:n ensiaskelien ajankohtana Suomessa. Elisa avasi ensimmäiset 5G-verkot jo vuosi sitten, mutta kuluttajille suunnattuja laitteita saatiin odottaa tähän kesään asti.

Ensimmäisenä 5G-liittymämyynnin kuluttajille ehti aloittaa Elisa. Operaattori on pystyttänyt toimivat 5G-verkot Tampereen, Turun ja Jyväskylän keskustaan. Pilottivaiheessa olevia verkkoja löytyy Helsingin keskustasta ja Espoosta. Ajankohtaisen tilanteen 5G-peitosta voit tarkistaa suoraan Elisan karttasivuilta. Myös muut operaattorit ovat pystyttäneet testiverkkoja, mutta kuluttajille niitä ei vielä tarjota.

Mikään yllätys ei siis ole, että Muropaketti käytti ensimmäisissä käyttökokeissaan Elisan 5G-liittymää, jonka enimmäisnopeus on tuhat megabittiä sekunnissa.

Ensimmäiset 5G-mobiiliverkot toimivat 3,4-3,8 gigahertsin taajuudella. Tulevaisuudessa siirrytään yhä lyhyempiin radioaaltoihin 26-28 gigahertsin taajuuksilla. Tukiasemien kantama on selkeästi 4G- ja 3G-yhteyksiä heikompaa, joten verkkojen pystytys haja-asutusalueille ei ole mielekästä. Entistä lyhyemmät radioaallot eivät pysty lainkaan läpäisemään seiniä, mikä on ollut ongelma jo nykyisilläkin tiiviiksi ja energiapiheiksi tehdyillä taloilla 4G-verkon kanssa.

Ensimmäiset myyntiin tulleet 5G-puhelimet Suomessa ovat ZTE Axon 10 Pro 5G sekä OnePlus 7 Pro 5G. Pääsimme käyttämään molempia puhelimia, jotka käytännössä ovat 5G-modeemilla parannetut mallit jo aiemmin Muropaketin testeissä hyviksi todetuista ZTE Axon 10 Pro ja OnePlus 7 Pro -puhelimista.

Kummassakin puhelimessa ominaisuudet vastaavat pitkälti 4G-versioita, vaikka sisuskalut onkin jouduttu järjestämään uudelleen 5G:n vaatiman lisäantennin ehdoilla. OnePlus 7 Pro 5G muistit ja muu konfiguraatio vastaavat kotimaassa myytävää, edullisempaa 4G-versiota. ZTE Axon 10 Pro 5G:n keskusmuisti on perus 4G-versiosta poiketen isompi, sitä on käytössä kahdeksan gigatavua, ja tallennustilakin on tuplattu 256 gigatavuun. Toisesta nanoSIM-korttipaikasta on luovuttu molemmissa 5G-malleissa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. 5G käytännössä
  3. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat