Samsung työstää 7 ja 11 nanometrin piirejä ensi vuodelle

14.09.2017 09:18 | Muropaketin toimitus

Samsung on yksi harvoista puhelinvalmistajista, joka käyttää myös omia järjestelmäpiirejään. Jättiyritys on nyt paljastanut tietoja ensi vuoden suunnitelmistaan omien piirien suhteen.

Osassa Galaxy S8- ja Note 8 -puhelimissa on käytössä Samsungin oma Exynos 8895 -järjestelmäpiiri Snapdragon 835:n sijasta. Viimeisin Exynos on valmistettu kymmenen nanometrin valmistusprosessilla. Ensi vuonna Samsung pyrkii  omissa piireissään peräti seitsemään nanometriin. Tosin niitä saadaan tuotantolinjoilta ulos luultavasti vasta vuoden loppupuolella, joten lopullisissa laitteissa niitä nähtäneen vasta 2019.

Qualcommin Snapdragon 845 -piiri hyödyntää myös seitsemän nanometrin viivanleveyttä. Samsung yritti saada Qualcommin valitsemaan sen tehtaat piirin valmistukseen, mutta valinta osui TSMC:hen, jonka AndroidHeadlines kertoo olevan Samsungia pidemmällä seitsemän nanometrin piirien valmistuksen suhteen.

Myös keskiluokkaisemmat puhelimet saavat sisuksiinsa uutuuspiirejä. A-sarjalaisten sisällä on tällä hetkellä 14 nanometrin viivanleveydellä valmistettuja siruja, mutta niiden kohdalla tekniikka päivittyy 11 nanometriin jo ensi vuoden alkupuoliskolla. Viivanleveyden kaventaminen tuo Samsungin mukaan muassaan kymmenen prosenttia pienemmät piirit ja 15 prosentin tehonkasvun ilman että sähkönkulutus kasvaisi samalla. A-sarjan lisäksi myös jotkin ensi vuoden J- ja C-sarjalaiset saattavat hyödyntää uutuuspiirejä.

Kehitys ei kuitenkaan pysähdy tähän, Samsung on jo  julkistanut tähyävänsä kuuden ja neljän nanometrin suuntaan. Yritys on luvannut tiedottaa lisää sirusuunnitelmistaan Samsung Foundry Forum -tapahtumassa Japanissa syyskuun 15. päivänä.