Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

15.12.2021 20:00 Samuli Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Lähes poikkeuksetta suurin mielenkiinnon kohde uusimmissa iPhoneissa kohdistuu aina kameroihin, eikä suotta. Vaikka moni puhelin voikin suoriutua teknisesti iPhoneja paremmin, on niiden kuvanlaatu ollut kautta aikojen alan huippua, tehden tasalaatuista sekä silmiä miellyttävää jälkeä.

Vaikka niin sanottu peruskolmikko on pysynyt samana, on teknisesti menty edellisvuoden mallista taas roimasti eteenpäin. Suuri muutos on tapahtunut nyt siinä, että myös pienempi iPhone 13 Pro saa täsmälleen saman kamerajärjestelmän kuin 13 Pro Maxissa, toisin kuin viime vuoden malleissa. Nyt kompromissia ei tarvitse tehdä paremman kuvanlaadun tai pienemmän puhelimen välillä.

Vaikka kaikkien kolmen kameran megapikselimäärät ovat pysyneet samassa 12 megapikselissä, on kennoissa tapahtunut suuria muutoksia. Pääkameran kenno on nyt suurempi, jonka ansiosta pikselikoko on kasvanut 1,9 mikroniin. Se on myös säilyttänyt edellismallissa esitellyn koko kennoa liikuttavan optisen kuvanvakaajan. Myös aukkoarvo on kasvanut edellismallin f1,6-arvosta f1,5-arvoon.

Ultralaajakulman kenno on myös tällä kertaa uusittu, ja kykeneekin muutoksen myötä myös automaattitarkennukseen. Myös ultralaajakulman aukko on kasvanut f1,8 -aukkoarvoon.

Telekamerassa optinen polttoväli on kasvanut kolminkertaiseksi, mutta samalla aukko on pienentynyt aukkoarvoon f2,8. Kameroiden tarkennuksesta sekä muotokuvien taustan sumentamisesta vastaa erillinen LiDAR -sensori.

Etukamerassa ei ole tapahtunut muutoksia, sillä selfiet otetaan edelleen 12 megapikselin ja f2,2 -aukon omaavalla etukameralla.

Ehkä hieman yllättäen kuvanlaadussa ei ole todella merkittävää eroa edellismalliin nähden. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö se olisi kohdallaan. Kuvanlaatu on kohteesta ja tilanteesta riippumatta tasaisen varmaa. Kuvaaminen iPhonella on ajoittain yllätyksetöntä, sillä se tuntuu suoriutuvan tilanteesta kuin tilanteesta tasaisen varmasti. Tämän takia se onkin erinomainen tilanteiden tallentaja.

Ajoittain pientä kritiikkiä voi antaa HDR:n aggressiivisesta käyttäytymisestä. Aiemmin HDR:n pystyi kytkemään pois päältä, mutta nykyään asetusta ei valitettavasti enää ole. Myöskään kokeneemmalle hifistelijälle voi tulla pettymyksenä ettei Applen vakiosovelluksesta löydy manuaalitilaa. Sen sijaan jälkikäsittelyä harrastaville kuvien tallentaminen Apple ProRAW -formaatissa onnistuu.

Myös hämäräkuvauksesta on vaikea keksiä suurta moitittavaa. Entistä suurempi pääkameran kenno sekä suurempi aukkoarvo keräävät entistä enemmän valoa ja tekevät hämäräkuvista tarkempia. Pientä haparointia hämärässä voi havaita telekameralla. Oma hämäräkuvaustila napsahtaa automaattisesti päälle kun puhelin kokee sen tarpeelliseksi, ja se toimii kaikilla kolmella kameralla. Jos kuitenkin hämäräkuvaustilan kuvat ei jostain syystä miellytä, on se kytkettävissä pois päältä.

Telekameran noin kolminkertainen polttoväli, joka vastaa kinokoon kennolla noin 77 millimetriä, on juurikin se oikea polttoväli telekameralle. Se tarjoaakin juuri sopivaa etäisyyttä esimerkiksi ihmiskuvaamiseen. Valitettavasti zoomikilpailussa se jää huomattavasti jälkeen Android-kilpailijoitaan jotka tarjoavat parhaimmillaan jopa 120-kertaista digitaalista zoomia, kun taas iPhone 13 Pro Max kykenee vain 15-kertaiseen digitaaliseen zoomiin.

Ultralaajakulma toimii automaattitarkennuksen ansiosta nykyään myös makrokamerana. Kamerasovelluksessa ei ole erillistä makrotilaa, vaan lähikuvaaminen aktivoituu kun kamera havaitsee kohteen tarpeeksi lähellä ja tällöin vaihtaa automaattisesti ultralaajakuvakameraan. Välillä tila tulee turhankin aggressiivisesti päälle, joten Apple antaa nykyään puhelimen asetuksista kytkeä automaattinen makrotila myös pois päältä.

Uutuutena puhelimen kamerasovellukseen on tullut nyt uudet valokuvatyylit, joilla voidaan muokata valokuvan värisävyjä ennen kuvaa otettaessa. Tarjolla ovat vakiotila ”Normaali”:n lisäksi ”Täyteläinen lämmin”, ”Kirkas”, ”Lämmin” ja ”Viileä”. Näiden neljän esiasetuksen sävyä ja lämpöä on vielä mahdollista muuttaa oman maun mukaan.

Videokuvauksen saralla iPhone jatkaa edelleen älypuhelinten kärjessä. Normaali videokuvaus tapahtuu edelleen parhaimmillaan 4K 60fps -laadulla ja hidastettu video 1080p 240fps -laadulla. Tallennus onnistuu myös jopa Dolby Vision HDR -laajasävyillä. Kokonaisuudessaan kuvanlaatu on erinomaista, niin kuvanlaadun kuin vakautuksenkin suhteen.

Tänä vuonna Pro -malleihin on tullut mahdollisuus kuvata myös Apple ProRes -formaateilla, joka mahdollistaa entistä monipuolisemman videomateriaalin käsittelyn. Tämä kuitenkin vie huomattavasti enemmän tallennustilaa kuin perinteinen videomateriaali. Apple itse kertoo noin minuutin HD-laatusta 10-bittistä HDR ProRes -videota vievän tilaa noin 1,7 gigatavua, ja 4K-laatuisena noin 6 gigatavua. Apple on jopa itse rajoittanut pienemmän 128 gigatavun tallennustilalla varustetun puhelimen laadun vain Full HD -tasolle. Tämä on siis syytä ottaa huomioon, jos tarkoituksena on käyttää puhelinta ammattitason videokuvauksessa.

Uutuutena on tullut myös uusi Elokuvallinen -kuvaustila, joka käytännössä on muotokuvatila videokuvaukseen. Tilaa käytettäessä tarkennuksen ympärillä olevat asiat sumenevat. Puhelin osaa kuitenkin järkevästi ennakoida tilanteet käyttäen ultralaajakulmakameraa, kohdistaen tarkennuksen esimerkiksi kuvaan saapuvaan ihmiseen. Tarkennuspisteitä sekä sumennusefektin voimakkuutta on mahdollista muokata jälkikäteen. Videot tallentuvat pelkästään Full HD -laadulla, ja kuvaamiseen voi käyttää pelkästään pääkameraa sekä telekameraa.

Apple iPhone 13 Pro ja Pro Max käyttävät periaatteessa samaa A15 Bionic -järjestelmäpiiriä kuin ns. ”normaalit” iPhone 13 -mallit, vaikkakin pienen pieni erokin löytyy. Se koostuu kahdesta tehoytimestä ja neljästä energiatehokkaammasta ytimestä. Grafiikkasuorittimia Pro-malleissa on viisi, kun perinteisemmät iPhone 13 -mallit joutuvat tyytymään neljään.

Kumpikaan iPhone 13 -malliversioista ei jätä pahemmin sijaa tulkinnoille: Jo perusmallin suorituskyky pieksee huippumalleja, ja iPhone 13 Pro Max tekee saman vielä hienoisella erolla pikkuveljeensä. Myös ero edelliseen iPhoneen on lukujen valossa maltillinen, eli käytännössä pieni. Vaikka kehitys vie kilpailua eteenpäin, on Applen oma piiri edelleen omassa luokassaan.

Yksi suurikokoisen Pro Max -mallin valttikorteista on sen suurempi akkukapasiteetti ja sen ansiosta myös malliston paras akunkesto. Jo edellismallit ovat helposti jaksaneet päivän jos toisenkin.

Tällä kertaa akunkesto ottaa suuren loikan eteenpäin, sillä suurentuneen akkukapasiteetin, virtapihimmän suorittimen sekä näytön adaptiivisen virkistystaajuuden ansiosta uusi iPhone 13 Pro Max jaksaa porskuttaa käsittämättömän pitkään. Ensimmäistä kertaa olen päässyt yhdellä puhelimella lähes kolmannen päivän puolelle. Kevyellä käytöllä yhden päivän aikana virtaa kuluu noin 30-40 prosenttia, aktiivisemmalla käytöllä noin 50-60 prosenttia. Puhelimeen oli samalla kytkettynä Apple Watch -älykello, joka vie myös oman osansa akusta.

Valitettavasti puhelimen latausteho ei ole sen sijaan parantunut, vaan puhelin pystyy ottamaan virtaa maksimissaan noin 20 watin teholla. Myöskään laturia ei tule paketissa mukana, vaan se on ostettava erikseen. Kyseisellä Applen omalla laturilla testattuna puhelin latautui tyhjästä 80 prosenttiin noin tunnissa, ja täyteen akku latautui noin tunnissa ja 50 minuutissa. Vaikka tulos ei ole huono, on silti lippulaiva-Androidien latausnopeudet omissa luokissaan.

Puhelin tukee edelleen Qi-standardin langatonta latausta 7,5 watin teholla, sekä omaa MagSafe -langatonta latausta 15 watin teholla. Minkäänlaista käänteistä latausta ei vieläkään iPhoneissa ole.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja käyttö
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto