Uusimmat

Testi Honor Watch GS Pro -älykello – Tehty kestämään kolhuja ja kovaa käyttöä

19.01.2021 09:00 Ilari Hauhia

Honor Watch GS Pro on älykello, jonka luvataan kestävän aktiivisen elämän aiheuttamia kolhuja ja kolauksia. Älykello on suojattu MIL-STD-810G-standardin mukaisesti iskuja vastaan, ja se kestää 5ATM-standardin mukaisesti upotuksen 50 metrin syvyyteen. Muropaketin testissä ei kello ihan näin rajua kohtelua saanut, mutta peruskäyttö sujui ja akku kesti. 

Kohtuullisella 249 euron suositushinnalla myytävän Honor Watch GS Pron mukanaan tuomat uudistukset ja parannukset aiempiin Honorin ja Huawein älykelloihin verrattuna ovat kuitenkin lähinnä ulkoisia ja kosmeettisia. Älykello hyödyntää aiemmistakin älykelloista tuttua LiteOS-käyttöjärjestelmää. Näin ollen varsinaiset älykellon ominaisuudet vastaavat pitkälti muiden Huawein ja Honorin älykellojen ominaisuuksia. Vanhempia malleja voi löytää varsinkin alennusmyynneistä huomattavasti Honor Watch GS Pro -mallia edullisemmin.

Lisäksi Honor Watch GS Pro kilpailee tietysti myös Apple Watcheja sekä Samsungin Tizen- ja Google WearOS -käyttöjärjestelmällä varustettuja älykelloja vastaan. Merkittävimpänä erona watchOS-, Tizen- ja Wear OS -käyttöjärjestelmiin Huawein ja Honorin käyttämästä LiteOS-käyttöjärjestelmän tuki kolmansien osapuolien sovelluksille on hyvin rajallinen.

Honor aloitti kyllä joulukuun lopulla päivityksen jakelun älykelloon ja Huawei Health -sovellukseen, joka mahdollistaa kolmansien osapuolten sovellusten lataamisen älykelloon. Testissä päivityksen asentaminen ei kuitenkaan ainakaan vielä onnistunut Play Storen tai App Storen kautta. Android-laitteille päivityksen sai ladattua Huawein AppGallerysta. Vaikka päivityksen saisikin ladattua, on kolmansien osapuolien sovellusten tuki hyvin rajattua ja valikoimasta löytyy vain laskimen kaltaisia pikkusovelluksia.

Mukana ovat kuitenkin perustoiminnot, kuten ajastin, herätyskello, näytön kirkkaan valkoiseksi muuttava ”taskulamppu”, kompassi, barometri sekä toiminto, jolla kadonneen puhelimen voi löytää äänimerkin avulla.

Puheluita voi soittaa Bluetoothin välityksellä suoraan älykellosta, ja kello osaa opastaa käyttäjälle rentouttavan hengitysharjoituksen. Myös puhelimessa vaikkapa Spotifyn kautta kuuluvaa musiikkia voi lisäksi hallita älykellon välityksellä ja puhelimeen saapuvat viestit näkyvät luonnollisesti ruudulla. Viesteihin ei voi kuitenkaan vastata kellon kautta, eikä ilmoituksien kuittaaminen älykellosta kuittaa niitä puhelimesta.

Minimalistisella otteella on myös positiivinen kääntöpuolensa. Suuren akun, virtapihin Kirin A1 -järjestelmäpiirin sekä LiteOS:n avulla on nimittäin saavutettu loistava akkukesto.

Honor lupaa Watch GS Pron jaksavan yhdellä latauksella jopa 25 päivän edestä arkikäyttöä, mikä osoittautui testissä ihan saavutettavaksi tulokseksi. Akkukesto riippuu paljolti siitä, kuinka paljon älykelloa käyttää päivittäin, mutta aktiivistenkin käyttäjien kohdalla älykellon 790 milliampeeritunnin akun pitäisi kestää ainakin noin kaksi viikkoa.

Mikäli akkukestoa haluaa parantaa entisestään, voi sykemittauksen ja aina päällä olevan kellotaulun sammuttaa ja GPS:n käytön jättää minimiin. Silloin noin kuukauden akkukesto on helposti todellisuutta.

Akkua ladataan mukana tulevalla langattomalla lataustelakalla, jossa on USB-C-liitin. Ikävä kyllä Watch GT 2:ta ei voi ladata langattomasti tavallisilla Qi-standardiin perustuvilla latureilla.

Honor Watch GS Pro saapuu käyttäjälle tyylikkäässä mustassa laatikossa. Laatikon sisältä löytyy varsinaisen älykellon lisäksi lataustelakka, USB-C-kaapeli ja ohjekirja, mutta ei lainkaan USB-seinäadapteria.

Ulkoisesti urheilukellomainen Honor Watch GS Pro on jykevän oloinen älykello. Kellotaulu on huomattavan suurikokoinen ja jyhkeä.

Muotoilunsa sekä iskunkestävyytensä puolesta Watch GS Pro on kuin kotonaan juoksulenkillä, kuntosalilla tai luonnossa liikuttaessa. Koska kello on vesitiivis, uskaltaa sen ottaa mukaan myös uimareissulle.

Molemmat fyysisest painikkeet tuntuvat jämäköiltä ja muutenkin kello vaikuttaa laadukkaasti valmistetulta. Suurikokoinen 48 millimetrin kellotaulu tarjoaa 1,39-tuumaisen, 454 x 454 pikselin resoluutiolla toimivan AMOLED-näyttöpaneelin. Näytön kuva on kirkas ja sitä on helppo lukea myös ulkona.

Vaikka Honor Watch GS Pro on suunnattu aktiivisille liikkujille, on se silti lähempänä tavallisia älykelloja kuin varsinaisia urheilukelloja. Vaikka erilaisia urheilutiloja on tarjolla runsaasti, tarjoavat urheilukellot usein lisäksi esimerkiksi harjoitteluvinkkejä ja muita ominaisuuksia, joita Honor Watch GS Pro’sta ei löydy.

Älykello toimii Bluetoothin välityksellä kaikkien valmistajien Android-älypuhelimien kanssa sekä myös iOS 9.0 tai sitä uudemmalla käyttöjärjestelmällä varustettujen iPhonejen kanssa. Urheilijoiden kannalta Honor Watch GS Prossa on myös se huono puoli, että älykello on naitettu hyvin tiukasti Huawein omaan Health-sovellukseen. Sovellus on sinällään kohtalaisen toimiva, mutta esimerkiksi GPS-dataa ei ole mahdollista siirtää Stravan kaltaiseen kolmannen osapuolen sovellukseen. Google Fitiin tiedot voi kuitenkin siirtää.

Vaikka Honor Watch GS Pron sovellustuessa ei ole kehumista, tukee se silti runsaasti erilaisia liikuntatiloja. Yhteensä älykello osaa seurata yli sataa erilaista liikuntasuoritetta, jotka vaihtelevat aina juoksusta saliharjoitteluun, laskettelusta pyöräilyyn ja triathlonista tikanheittoon. Käytännössä eri liikuntamuodot määrittelevät esimerkiksi sen, mitä sensoreita älykellosta aktivoidaan. Salitreenin yhteydessä esimerkiksi GPS-seurannasta kun ei ole juuri hyötyä.

GPS lukittautuu yleensä noin reilussa kymmenessä sekunnissa harjoituksen alkamisesta. GPS mittaa matkaa sangen tarkasti ja mitattu matka oli hyvin lähellä Apple iPhone 12 mini -puhelimen GPS:n antamaa tulosta.

GPS:n tavoin myös Watch GS Prosta optinen sykemittaus toimii pääpiirteittäin hyvin ja tulos oli linjassa verrokkilaitteiden kanssa. Erot laitteiden välillä olivat yleensä korkeintaan noin viisi lyöntiä minuutissa.

Honor Watch GS Pro’sta löytyvä optinen sykemittaus ei kuitenkaan koskaan yllä samaan tarkkuuteen kuin varsinainen sykevyö, joten mikäli haluaa hyvin luotettavia syketuloksia kannattaa jatkossakin turvautua sykevyöhön sekä sitä tukeviin urheilukelloihin.

Ranteesta tapahtuvan sykemittauksen sekä sp02-mittauksen lisäksi Honor Watch GS Pro osaa seurata myös käyttäjänsä unen laatua. TruSleep 2.0 -toiminto seuraa käyttäjän unitottumuksia ja lupaa varoittaa, mikäli havaitsee esimerkiksi merkkejä uneen liittyvistä ongelmista. Unenseurannan antamat raportit unenlaadusta tutuvat kuitenkin jokseenkin tuulesta temmatuilta, eivätkä ne aina heijastaneet sitä olotilaa mikä sängystä noustessa oli.

Urheilusuoritusten aikana alanapin avulla voi selata sivuja jotka näyttävät muun muassa sykkeen ja juostun matkan, jolloin kellon käyttö sujuu myös hanskat kädessä. Ylänappi puolestaan laittaa harjoituksen tauolle. Nappien painaminen saa älykellon kaiuttimen tiedottamaan esimerkiksi harjoituksen pysäytyksestä varsin kovaäänisesti, mikä saattaa kerätä katseita esimerkiksi salilla. Äänihälytykset voi kuitenkin halutessaan hiljentää.

Älypuhelimessa toimiva Huawei Health -sovellus osaa piirtää juostut lenkit karttapohjalle. Tarjolla on myös sykekäyrä sekä taulukko, joka kertoo jokaisen juostun kilometrin keskinopeuden. Yhteenvedosta voi löytää suoritusta koskevia yksityiskohtia, kuten käytettyjen kaloreiden määrän sekä reitin korkeusvaihtelut. Kuten mainittua, ei dataa voi kuitenkaan siirtää kolmansien osapuolien sovelluksiin.

Huawei Health palkitsee käyttäjän liikuntasuorituksista mitaleilla, kuten ”juokse viisi kilometriä” tai ”pyöräile 50 kilometriä” ja laskee kuinka paljon käyttäjä on liikkunut tietyn ajan sisällä. Sovellus tarjoaa myös erilaisia harjoitusohjelmia, kuten juoksun vasta aloittaneille tarkoitetun viiden kilometrin harjoitusohjelman tai aktiiviliikkujille kohdistetun intervalliohjelman.

Kokonaisuudessaan Honor Watch GS Pro on välimuoto urheilukellojen, aktiivisuusrannekkeiden ja varsinaisten älykellojen välillä. Kolhuja kestävä ulkokuori kätkee alleen perustoimivan älykellon, jossa on loistava akkukesto. Kolmansien osapuolien sovellusten rajallisuus rajaa kuitenkin älykellon käyttökohteita verrattuna Apple Watcheihin tai WearOS-käyttöjärjestelmällä varustettuihin älykelloihin.

On vahvasti käyttäjäkohtaista, vastaako Honor Watch GS Pro omiin tarpeisiin. Mikäli älykellolta toivoo perusominaisuuksia ja hyvällä akkukestolla varustettua kaveria lenkkipolulle, on se varmasti hyvä valinta. Toisaalta 249 eurolla voi hankkia jo täysiverisen Wear OS -älykellon tai urheilukellon, jotka tarjoavat todennäköisesti enemmän toimintoja. Myös jykevä ulkomuoto saattaa jakaa mielipiteitä. Mikäli kotoa löytyy jo jokin muu Huawein tai Honorin älykello, ei Honor Watch GS Pro tarjoa kovin paljoa uutta.

Hyvää

  • Akkukesto
  • Kestävyys

Huonoa

  • Rajallinen tuki kolmansien osapuolien sovelluksille
  • Varsin vähän uutta verrattuna muihin Honorin ja Huawein älykelloihin
  • Ei tukea Qi-lataukselle

Honor Watch GS Pro tekniset tiedot:

  • Hinta: 249 €
  • Mitat: 48 x 48 x 13,6 millimetriä
  • Paino: noin 45,5 g (ilman ranneketta)
  • Näyttö: 1,39” AMOLED-värinäyttö, 3D-lasia, resoluutio: 454 x 454, PPI 326
  • Muisti: 32 Mt RAM + 4 Gt ROM
  • Akku: 790 mAh (akunkesto noin 25 päivää)
  • Paikannus: GPS / GLONASS / Galileo
  • Käyttöjärjestelmän yhteensopivuus: Android 5.0 tai uudempi, iOS 9.0 tai uudempi
  • Sykkeenmittaus: optinen sykesensori
  • Veden- ja iskunkestävyys: 5ATM (jopa 50 metriin asti), IP68, MIL-STD-810G
  • Lataus: Magneettinen latausalusta
  • Sensorit: kiihtyvyys, gyroskooppi, geomagneettinen sensori, optinen sykesensori, ympäristön valontunnistin, ilmanpaine, kapasitiivinen sensori
  • Materiaalit: metalli + muovi (runko), silikoni (ranneke)
  • Yhteydet: Bluetooth: 5.1, 2.4GHz, tukee BLE, BR, EDR, kantavuus enintään 150 metriä ilman esteitä

Muokattu 19.1.2021 klo 18.02: Korjattu oikea tuotenimi tuotteen laatikkoa sisältävään kohtaan.
Muokattu 26.1.2020 klo 12.52: Lisätty tieto rajallisesta kolmansien osapuolien sovellustuesta.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat