Uusimmat

Ulkoinen olemus, näyttö ja käyttöjärjestelmä

12.03.2020 19:00 Kai Taipale

Ulkoinen olemus, näyttö ja käyttöjärjestelmä

Ensimmäinen kosketus Samsung Galaxy S20 Ultraan tekee heti selväksi, ettei nyt olla tekemisissä minkään pikkupuhelimen kanssa. Laite on suuri kaikilta mitoiltaan. Puhelimen ulkomitat nimittäin ovat peräti 166,9 x 76 x 8,8 millimetriä.

Isokokoinen laite jakaa taatusti mielipiteitä siitä, voiko puhelinta enää pitää erityisen käytännöllisenä.

Omassa käytössä puhelin mahtuu juuri ja juuri taskuun, mutta on jo niin pitkä, että pilkistää ulos farkkujen etutaskusta. Puhelinta on myös vaikea olla havaitsematta taskusta istuutuessa. Nämä havainnot tehtiin kaikki ilman erillistä suojakuorta. Sellaisen lisääminen alkaa tehdä puhelimesta hiljalleen taskukelvottoman.

Kädessä koko ei tunnu aivan yhtä pahalta. Ainakin itse sain vielä hyvän otteen pitkulaisenmallisesta puhelimesta. Yhden käden käytössä ei tosin ole mitään toivoa kurotella ylälaitaan, joten kannattaa suosiolla ottaa käyttöön mahdollisuus pyyhkäistä alaspäin missä tahansa kotiruudulla ilmoitusten katsomiseksi.

Puhelimen painon kanssa on helpompi elää, vaikka sitä on kertynyt peräti 220 grammaa. Puhelin ei kuitenkaan tunnu kädessä niin raskaalta kuin lukema antaisi ymmärtää.

Paino jakautuu tasapainoisesti, eikä Samsung Galaxy S20 Ultra keiku kädessä. Myöskään melkoisiin mittoihin kasvanut kamerakyhmy ei yllättäen saa laitetta keikkumaan pöydälläkään pystykäytössä. Vaakakäytössä puhelin on syytä asemoida pöydälle kamerat alalaitaan, mikäli laitetta haluaa näpytellä.

Isokokoiseen puhelimeen mahtuu kuitenkin kelvollisen kapasiteetin akku, nimittäin Ultrassa sille ilmoitetaan lukemaksi 5000 milliampeerituntia.

Uuden malliversion 6,9-tuumainen amoled-näyttö kaartaa nyt reunoille aiempaa maltillisemmin. Tämä ei kuitenkaan ole huononnus, vaan päinvastoin. Ulkoreunoille kaartuva näyttö ei oikeastaan ole tuonut käytettävyyteen mitään lisää, vaan on voinut aiheuttaa lähinnä virhepainalluksia.

Siinä missä esimerkiksi Galaxy S10+ -mallissa kaartuminen oli ilmiselvää, Galaxy S20 Ultrassa kulma tuntuu luontevammalle. Tämä tekee ulkonäöstä kieltämättä tavanomaisen, mutta auttaa käytettävyydessä. Nyt eleohjauskin toimii aavistuksen luontevammin. Näytön reunat ovat kiitettävän kapeat.

Ainoa rutisemisen aihe tältä osin liittyy esiasennettuun suojalasiin. Sen selkeästi tuntuva reuna tuntuu nyt pyyhkäisyissä, mikä ei sovi premium-luokan puhelimen tuntumaan. Itse suojan tuntuma on kylläkin erittäin miellyttävä. Lasin alle sijoitettu sormenjälkilukijakin toimii, muttei edelleenkään yhtä luontevan luotettavasti kuin erilliset lukijat. Tässä kohdassa kehitys ei ole mennyt juurikaan eteenpäin viimeisen vuoden aikana.

Se näyttääkö puhelin hyvältä on taatusti makuasia. Nykyinen muotoilu on lähes mitäänsanomatonta, mitä korostaa testilaitteen harmaa väri. Olemuksessa mikään ei paljasta puhelimen hintaluokkaa, mikä voi toki olla tarkoituskin, mutta omaan silmääni laite on lähestulkoon tylsä.

Laatuvaikutelma on silti pääosin erinomainen, puhelimesta välittyy ”yhtä puuta”-fiilis, mikä luo uskoa sen käyttökestävyyteen.

Näytön sisuksissa on tapahtunut sitäkin enemmän kehitystä. Yksi Samsung Galaxy S20 -malliston aidosti käyttöön vaikuttavista ominaisuuksista on näytön päivittäminen nopeammaksi. Aiemman 60 hertsin päivitysnopeuden nostaminen uusien mallien 120 hertsiin sulavoittaa liiketoistoa miellyttävästi.

Tämä näkyy myös käytännössä, erityisesti sivuja nopeasti vierittäessä teksti pysyy käytännössä luettavissa kun hitaammalla päivitysnopeudella tämä ei onnistu. Pelien luojat eivät vielä tunnu tälle täysin lämmenneen, joten natiivia päivitysnopeutta eivät vielä järin monet pelit hyödynnä. Missään kohdassa ei nopeammasta päivityksestä havaittu syntyvän ongelmia.

Mikäli nopeampaa ruudunpäivitystä haluaa käyttää, joutuu kuitenkin tinkimään kahdessa asiassa: tarkkuudessa ja akunkestossa. Nimittäin 120 hertsin kuvatila on käytössä enintään FHD+ -tarkkuudella (2400 x 1080 pikseliä). Näytön suurin tarkkuus eli 3200 x 1440 pikseliä jää näin hyödyntämättä. Akkukestokin tipahtaa jonkin verran, kuten myöhemmät akkumittaukset osoittavat.

Uutuusmallin 20,5:9-kuvasuhteen 6,9-tuumainen näyttö on erinomainen. Siinä riittää tarkkuutta ja amoled-paneeleista tutut ominaisuudet ovat tallella: hieno kontrasti, riittävä kirkkaus ja hyvät värit. Samsungille tuttuun tapaan näyttö tukee myös HDR10+ -laajasävytoistoa.

Samsung Galaxy S20 Ultra on kuin luotu mediakäyttöön sen loistavan näytön ansiosta. Esimerkiksi Netflixin HDR-sisällöt näyttävät erinomaisilta. Näyttöreikäkin on nyt kohtuullisen pieni, ja pitkulaisen näytön ansiosta se rajautuu useimmiten ulos, ellei kuvaa venytä väkisin koko ruudulle.

Näytön nopeuttamisen lisäksi myös sen käyttämiseen vaikuttavan kosketusanturin päivitysnopeus on nyt 240 hertsiä. Näytön näppäily onkin nyt erittäin herkkää, ajoittain tuntui kuin ei olisi vielä edes ehtinyt koskettaa näyttöä, kun kosketus oli jo rekisteröity.

Painikkeet on nyt sijoitettu kaikki puhelimen oikeaan kylkeen, vasen on siis täysin tyhjä. Puhelimen alaosasta löytyy kaiuttimen lisäksi USB-C-liitin, joka tukee nyt USB-standardia 3.1.

Ylempänä on äänenvoimakkuuden säädin, alempi on virtapainike, johon saa määritettyä muitakin toimintoja. Järjestely poikkeaa S10-mallistosta, jossa oikealla oli vain virtapainike ja muut painikkeet sijaitsivat juuri vasemmalla puolella.

Mennyttä on uuden mallin myötä 3,5 millimetrin kuulokeliitin, jota joku jää varmasti edelleen kaipaamaan. Puhelimelle on myönnetty IP68-luokitus, joten se ei hätkähdä vettä tai pölyä.

Puhelinominaisuudet ovat kaikkiaan hyvällä tolalla. Puheluäänet toistuvat selkeinä, eikä kuuluvuudessa törmätty ongelmiin. Samsung Galaxy S20 Ultra tukee myös eSIM-liittymiä, jolloin perinteistä fyysistä SIM-korttia ei tarvita. Tämä mahdollistaakin useamman liittymän ja muistikortin samanaikaisen käytön.

Käytössä olleella Elisan liittymällä puhelin saavutti erinomaisia nopeuksia 5G-verkossa. Testiohjelmilla päästiin useaan otteen hieman alle ja tasan yhden gigabitin sekuntinopeuksiin Helsingin keskusta-alueella.

Samsungin nykyinen käyttöliittymäversio on One UI 2.1, ja se perustuu luonnollisesti Android 10 -käyttöjärjestelmään. Mikäli on ehdoton perus-Androidin fani, ei Samsungin näyttävämpi toteutus ole ehkä ykkösparasta.

Mutta nykymuodossaan Samsungin toteutus on looginen, toimiva ja miellyttävän näköinen. Mukana ei myöskään ole liikaan pakkosyötettyjä ohjelmia.

Säädettävää löytyy runsaiden ominaisuuksien myötä todella paljon, mutta ne on ryhmitelty kohtuullisen loogisesti, ja jos jotain ei heti löydy, hakutoiminto auttaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus, näyttö ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akku
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat