Uusimmat

Kamera

12.03.2020 19:00 Kai Taipale

Kamera

Samsungin mukaan tärkein syy puhelimen päivittämiseen löytyy kamerasta. Tällä kertaa Samsung onkin pistänyt todella paljon paukkuja uudenlaisen kamerajärjestelmän kehittämiseen. Lopputulos on pääosin todella hieno ja monipuolinen yhdistelmä eri polttovälejä, tarkennusjärjestelmiä ja huiman tarkkoja kennoja.

Samsung Galaxy S20 Ultran kamerasta kielii jo ulospäin kyhmy, joka on iso, siis todella iso. Mikäli puhelimessa ei käytä mitään suojakuorta, voikin olla sula mahdottomuus pitää kamerakyhmyn reunat kolhuttomina.

Kyhmyn sisältä löytyy siis nyt Samsungin uusinta uutta sisältävä neloskamera, joka koostuu 108 megapikselin laajakulmakamerasta, 12 megapikselin ultralaajakulmasta, 48 megapikselin telekamerasta sekä tof-syvyyskamerasta.

Pääkamerassa käytetään uutta kennoa, jossa on 108 megapikseliä. Kenno on puhelimeen kookas, joten pikselikooksi ilmoitetaan edelleen 0,8 mikrometriä. Pelkkä kasvanut pikselimäärä ei käytännössäkään tee ihmeitä. Puhelimen istutettu optiikka on kelvollisesta f1.8-aukkoarvostaan huolimatta niin pienikokoista, että näin suuresta megapikselimäärästä on vaikea saada kaikkea irti. Parhaimmillaan 108 megapikselin kamera on esimerkiksi runsaassa valossa suoritetussa maisemakuvauksessa, jolloin yksityiskohtaisessa kuvassa riittää myös rajausvaraa. Toisaalta valon vähetessä kuvat häviävät yksityiskohdissa 12 megapikselin versioille.

Puhelimien kameroissa edelleen yksi lievistä kipupisteistä on hämäräkuvaus, johon on nyt haettu lisäapua. Pikselihirmun kennossa enemmän iloa onkin mahdollisuudesta yhdistää yhdeksän pikseliä yhdeksi, jolloin saadaan edelleen 12-megapikselisiä kuvia. Tällöin pikselikoko kasvaa jopa 2,4 mikrometriin. Tästä on käytännön iloa erityisesti juurikin hämäräkuvauksessa, mutta toki myös muussa kuvauksessa. Itse jättäisin kuvakoon suosiolla 12 megapikseliin.

Edelleenkään Samsungilla ei saa järkeviä kuvia pilkkopimeässä, mutta hämärässä kuvat taltioituvat aiempaa luontevammin. Erityinen yökuvaustila tekee kuvista turhan kellertäviä, joten sen käyttöä kannattaa harkita tarkkaan. Automaattitila toimii kuitenkin kohtuullisen hyvin myös erittäin hämärässä.

Merkittävä uudistus on myös Galaxy S20 Ultran zoomissa. Siinä missä on ennen tyydytty enintään kaksinkertaiseen zoomiin, nyt optista zoomia on tarjolla aina 4x-tasoon asti. Space Zoom -nimen saanut toteutus on hoidettu Huawein tapaan periskooppizoomilla.

Optista zoomia hyödyntävää hybridizoomausta löytyy 10x-lukemaan asti, siitä ylöspäin aina 100x-kertoimeen on tarjolla digitaalista versiota. 48 megapikselin kennossa käytetään vastaavaa pikselien yhdistämistä kuin pääkamerassa, tosin luonnollisesti siinä yhdistetään neljä pikseliä yhdeksän asemesta.

Käytännössä zoomi toimii oikeastaan todella hienosti. Toki 100x-ääripäässä kuvat näyttävät lähinnä sutulta, eikä niitä voi käytännössä ottaa ilman tukea. Sen sijaan vielä 30x on ihan kelvollinen kuvattava hyvässä valossa aivan käsivaralta (kuvasarjat 0,5x – 30x). Kuvat eivät tietysti ole erityisen tarkkoja, mutta dokumentaarisessa käytössä aivan toimivia.

10x-hybridizoomi toimiikin jo suorastaan hienosti. Siinä selvästi hyödynnetään optisten ominaisuuksien loputtua runsasta pikselitarjontaa. Mikäli aiemmin on kaivannut tätä luokkaa olevaa zoom-kerrointa puhelimeen, nyt sen on tarjolla riittävän laadukkaana puhelimessa. Myös ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on parantunut edellisestä mallista, erityisesti sen pimeäkuvausominaisuudet ovat nousseet pykälää parempaan luokkaan.

Valokuvausominaisuuksista löytyi paljon muutakin hyvää. Kuvien väritoisto on runsas, muttei mitenkään liioitteleva. Punaisissa ja vihreissä sävyissä on sopivasti hehkua. Automaattinen HDR-toiminto tuo reippaasti dynamiikkaa, ja useimmiten nimenomaan hyvässä mielessä.

Myös väritasapaino osui luontevasti kohdalleen. Pääkameralla saa tarkkoja kuvia, joskin 12 megapikselin kuvissa voi ajoittain bongata jälkiä terävöinnistä. Samsung on aiemmin jäänyt jälkeen parhaista kilpailijoista bokeh-tehosteen toteuttamisessa. Nyt tämäkin näyttäisi olevan kunnossa ja taustan pehmennys lähestyy edullisilla järjestelmäkameroilla saavutettavaa jälkeä.

Se missä kamera takkuaa, on tarkennus. Mikäli on tottunut esimerkiksi valmistajan Galaxy S10 -mallien nopeaan ja luotettavaan tarkennukseen, voi olla ihmeissään uuden mallin käytöksestä. Alkuperäisen ohjelmiston kanssa kameralla oli jatkuvia vaikeuksia tarkennuksessa, ja se saattoi jopa kieltäytyä tarkentamasta haluttuun kohteeseen.

Testiajan puitteissa ohjelmisto onneksi päivittyi kerran, jonka myötä tilanne parani huomattavasti. Totaalikieltäytymiset poistuivat, mutta tarkennukseen jäi edelleen ajoittaista pumppausta. Myös liikkuviin kohteisiin tarkentaminen tuntui edelleen epävarmalta. Valmistajalta on tulossa myös uusi ohjelmistopäivitys, joka saattaa auttaa näissä tilanteissa. Valitettavasti se ei ehtinyt saapua ennen laitteen laina-ajan päättymistä.

Lisäpisteitä Galaxy S20 Ultra kerää 40 megapikselin etukamerallaan, joka edustaa lajinsa ehdotonta parhaimmistoa. Se tuottaa poikkeuksellisen terävää jälkeä, jolloin jopa käytössä olevat suodattimet saattaa ottaa ihan mielellään käyttöön.

Samsung on jo pian parin vuoden ajan markkinoinut 8K-tarkkuuden televisioitaan. Näin tarkkaa liikkuvaa kuvaa ei vielä ole tarjolla kovinkaan runsaasti, joten on miellyttävä nähdä uuden Galaxy S20-mallin kykenevän nyt 8K-videokuvaukseen 24 ruudun sekuntivaudilla. Tallenteita pystyy ihastelemaan valmistajan televisioissa tai jakamaan YouTubessa.

Testin aikaan ei käytettävissä ollut 8K-tarkkuuteen kykenevää laitetta, joten tarkkuuden arvioiminen oli jätettä väliin. Testivideoita kuvattaessa oli 8K-tarkkuudella nähtävissä pienen pieniä nykäyksiä videotallenteessa. Sen sekä huimien tiedostokokojen puolesta pykälää alempaan tarkkuuteen tyytyminen on useimmiten järkivalinta.

Puhelimet kykenevät toki muuntamaan 8K-videot myös alemmille tarkkuuksille, jotta niiden jakaminen onnistuu myös muuhun käyttöön. Lisäksi videosta pystyy napsimaan täyden 8K-tarkkuuden valokuvia.

Videokuvausominaisuuksista voisi mainita myös hyvin toimivan vakautuksen, jota voi vielä tehostaa ottamalla käytään ”Erittäin vakaa” -toiminnon. Jälkimmäinen tekee käsivaralta kuvaamisesta yllättävänkin tasaista puuhaa.

Uutena ominaisuutena on tuotu kaikkiin malleihin ”Yksi Otos” -toiminto, jonka avulla puhelimen saa ottamaan kuvan kaikilla kameroilla samaan aikaan, niin valokuvana kuin videona. Tästä puhelimella saa sitten koostettua useaa näkökulmaa tarjoavan yhdistelmäotoksen. Toiminnolle ei testijakson aikana ilmennyt luontevaa käyttöä, joten palaamme siihen tulevien Samsung-testien myötä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus, näyttö ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akku
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat