Uusimmat

Olemus ja käyttöjärjestelmä

23.11.2020 20:00 Ilari Hauhia

Olemus ja käyttöjärjestelmä

Poco X3 NFC -puhelimen takakuori on hintaluokalle tyypilliseen tapaan valmistettu muovista. Käsituntuma on materiaalille tyypillinen – ihan hyvä, mutta ei lasin tai metallin veroinen. Hyvänä puolena laitteen runko on kuitenkin valmistettu alumiinista, mikä tekee laitteesta jämäkämmän oloisen.

Poco X3 NFC:n mukana toimitetaan silikoniset suojakuoret. Jos laitteen sulkee mukana tuleviin suojakuoriin, ei takapuolen muovisuutta pääse edes tuntemaan käsissä. Tällöin myöskään muovista takakuorta ei enää tunne käsissä.

Puhelin pysyy hyvin kädessä, olipa suojakuori sitten käytössä tai ei, sillä puhelimen pinnoite ei ole erityisen liukas. Sen sijaan sormenjälkiä se vetää puoleensa innokkaasti, varsinkin ilman suojakuoria.

Xiaomi-perheen uutuusmallin ulkonäkö jakaa varmasti mielipiteitä. Sinällään sinihohtoinen takapuoli on ihan tyylikäs, mutta omaan mieleeni POCO-logo on liian iso ja huomiota herättävä. Myös kameramoduuli nousee puhelimen pinnasta varsin merkittävästi.

Fyysisiä näppäimiä on kolme, ja ne kaikki on asetettu puhelimen oikealle reunalle. Niistä kaksi säätää äänenvoimakkuutta, kun taas kolmas on virtapainike.

Virtapainikkeeseen on yhdistetty sormenjälkitunnistin. Itse en ole tämän ratkaisun suurin ystävä, sillä mielestäni tällöin sormenjälkitunnistimeen on hankalampi osua verrattuna siihen, että sormenjälkitunnistin olisi asetettu puhelimen takapuolelle tai näytön alle. Sormenjälkitunnistin ei myöskään aina onnistu lukemaan sormenjälkeä ensimmäisellä yrityksellä Muuten näppäimien tuntuma on ihan hyvä.

Poco X3 NFC -mallin takapuolelta löytyvät neljä kameraa ja salama on sijoiteltu moduuliin, joka on asetettu symmetrisesti puhelimen yläreunan keskelle. Kuten mainittua, on puhelimen takareunan ja kameramoduulin välillä varsin selvä korkeusero.

Hintaluokassaan Poxo X3 NFC:n 2400 x 1080 pikselin tarkkuudella toimiva näyttö on hyvinkin toimiva tapaus, varsinkin kun ottaa huomioon 120 hertsin virkistystaajuuden. Korkea virkistystaajuus tekee erityisesti selaavan liikkeen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai uutissivustoilla tavallista sulavammaksi.

LCD-näytön laatu ei silti tietenkään yllä kalleimpien lippulaivojen OLED-näyttöjen tasolle, mutta omassa hintaluokassaan sen tarjoamat kontrasti ja väritoiston tarkkuus ovat hyviä.

Näytön maksimikirkkaus on kiitettävän korkea, mutta automaattinen kirkkaudensäätö säätää näytön kirkkauden usein hieman alakanttiin. Myös näytön reunat on saatu pidettyä mukavan pieninä. Widewine L1 -sertifikaatin avulla esimerkiksi Netflix-sisällön katsominen Full HD -laadulla onnistuu ongelmitta.

Kaiuttimia Poco X3 NFC:ssä on kaksi. Toinen niistä sijaitsee puhelimen yläreunassa ja toinen alareunassa. Tavallisesti puhelimien kaiuttimien äänenlaatu on parhaimmillaankin kohtalainen, mutta Poco X3 NFC:n äänenlaatu oli yllättävänkin hyvä.

Äänenlaatu ei tietenkään voita erillistä kaiutinta tai kuulokkeita, mutta moniin muihin puhelimien kaiuttimiin verrattuna Poco X3 NFC:n stereokaiuttimet kestävät hienosti vertailua. Myös korkein mahdollinen äänenvoimakkuus on kiitettävän luja, eikä ääni ala särkeä kovin pahasti edes korkeimmilla tasoilla.

Kiitettävän hyvien kaiuttimien lisäksi laitteeseen voi aina kytkeä kiinni kuulokkeet joko Bluetoothin tai 3,5 millimetrin audioliitännän kautta. Myöskään puheluäänissä ei ole valittamista ja ääni kuuluu hyvin molempiin suuntiin.

Kuten puhelimen nimestä voi päätellä, kuuluu Poco X3 NFC:n ominaisuuksiin myös tuki NFC:lle. Laitteeseen mahtuu kaksi nano-SIM-korttia, joskin toisen SIM-kortin paikka on jaettu microSD-muistikortin kanssa (enintään 512 gigatavua).

Ohjelmiston puolesta Poco X3 NFC tarjoaa Android 10 -käyttöjärjestelmän höystettynä MIUI 12 -käyttöliittymällä. Androidin tietoturvapaketin suhteen laitteeseen sai päivitettyä syyskuun päivityksen. Puhelin pyytää käyttäjää tekemään Google-tilin lisäksi erillisen Xiaomi-tilin, jolla käyttöön saa esimerkiksi vaihtoehtoisen tavan paikantaa kadonnut puhelin.

Käyttöliittymän animaatiot toimivat pääosin ilman hidastelua ja navigointi on nopeaa. Puhelimen asetuksista alapalkkiin voi asettaa koti- ja takaisinpainikkeet. Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi luottaa pelkkiin kosketuseleisiin.

Oletusasetuksilla puhelimeen asennetut sovellukset asentuvat Huawein käyttämän EMUI-käyttöliittymän tavoin aloitusnäytölle ja sitä seuraaville sivuille. Muina hyvinä puolina MIUI 12:n oletusteema näyttää hyvältä ja sen muokkaaminen on helppoa.

Myös asetusvalikon ryhmittely tuntuu selkeältä. Käyttöliittymän mielekkyys on silti toki aina henkilökohtainen mielipide, joten mikäli mahdollista, kannattaa käyttöliittymää testata etukäteen esimerkiksi myymälöiden esittelylaitteilla.

Huonona puolena MIUI 12 sisältää käyttöliittymään sekä Xiaomin omiin sovelluksiin upotettuja mainoksia. Suurin osa mainoksista on otettavissa pois käytöstä puhelimen asetuksista, mutta se on varsin työlästä. Myös esiasennettujen sovellusten määrä on huomattava, eivätkä ne kaikki tunnu järin tarpeellisilta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat