Uusimmat

Käyttökokemukset ja huomiot, yhteenveto

11.01.2016 18:40 Juha Kokkonen

Käyttökokemukset ja huomiot

huaweiwatch_15

Huawei Watch saapui TaskuMuron toimistolle marraskuun lopulla ja sitä pidettiin ympärivuorokautisessa testikäytössä runsaan viikon ajan. Kellon parina käytimme Motorolan Moto X Play -puhelinta, joka on varustettu Android 5.1.1 Lollipop -käyttöjärjestelmällä. Huawei Watchin kanssa törmäsimme muutamaan hetkelliseen käyttöliittymän jäätymiseen ja yhteen itsekseen tapahtuneeseen uudelleenkäynnistymiseen, mutta kokonaisuudessaan niitä esiintyi huomattavasti vähemmän kuin viime kesänä LG Watch Urbanen kanssa.

huaweiwatch_17

Huawei Watchin käyttöä koskevat pitkälti samat huomiot kuin LG Watch Urbanea. Se kulkee ranteessa täysin tavallisen rannekellon tavoin, joka on allekirjoittaneelle tuttu juttu. Ulkonäkönsä puolesta Huawei Watch sopi hyvin käytettäväksi niin osana arkipukeutumista kuin siistimmänkin puvun kanssa. Monet erehtyivätkin luulemaan sitä aluksi tavalliseksi rannekelloksi. Liikuntakäytössä se ei sen sijaan ollut omimmillaan, etenkin kun nahkaranneke imee itseensä hanakasti hikeä. Älykellon vaikutus puhelimen käyttöön on havaittavissa selvänä puhelimen näpelöimistarpeen vähenemisenä, sillä uudet viestit ja ilmoitukset on näppärää tarkistaa nopealla vilkaisulla ranteesta.

huaweiwatch_16

Käytimme Huawei Watchin näyttöä sekä kättä nostamalla aktivoituvassa että jatkuvasti päällä olevassa Ambient-tilassa, jossa näytön sisältö muuttuu tietyn viiveen jälkeen pelkistetymmäksi ja mustavalkoiseksi. Emme kokeneet näiden tilojen välillä merkittävää eroa kellon käytettävyyden suhteen, mutta aina päällä oleva näyttö kuluttaa luonnollisesti enemmän akkua. Huomion arvoisena seikkana emme kuitenkaan havainneet näytön heräämisessä Ambient-tilasta vastaavaa tökkimistä kuin LG Watch Urbanen kohdalla. Huawei Watchin siirtymäanimaatio Ambien-tilasta perustilaan on nopea ja sujuva. Syy parannukseen saattaa liittyä rautaan tai uudempaan Android Wear -versioon.

Android Wear 1.3.0 -käyttöjärjestelmä toimii keskimäärin hyvällä nopeudella, mutta tietyissä tilanteissa saattaa edelleen törmätä pieneen jumitteluun tai hidasteluun. Kuten jo aiemmin mainitsimme, interaktiivisen Bits-kellotaulun käyttö aiheutti käyttöjärjestelmässä ajoittain jopa häiritsevää tahmaamista, johon Googlen olisi hyvä löytää ratkaisu. Monet Android Wearin vakiotoiminnoista kärsivät edelleen osittain yliyksinkertaistetuista toiminnoista. Yksi Android Wearin suurimmista puutteista on vieläkin todellista lisäarvoa tarjoavien lisäsovellusten vähäinen määrä. Etenkään suomalaisilta tahoilta, kuten VR:ltä, pankeilta, lippupalveluilta tai Finnkinolta ei löydy edelleenkään Android Wear -älykelloa hyödyntäviä palveluita.

huaweiwatch_12

Älykellojen suurimpiin heikkouksiin kuuluu akunkesto, joka harvoin yltää muutamaa päivää pidempiin aikoihin. Tällä osa-alueella Huawei Watch tarjoaa varsin yllätyksetöntä suorituskykyä. Valmistaja lupaa laitteen 300 mAh akun kestävän normaalikäytössä puolisentoista päivää ja totesimme sen pitävän myös käytännössä varsin hyvin paikkaansa. Yhden päivän (klo 8-24) jälkeen kellossa oli virtaa jäljellä keskimäärin 25-50 %. Kahta päivää emme saaneet akkua kertaakaan riittämään. Käyttöönottopäivänä akku loppui poikkeuksellisen aktiivisesta käytöstä johtuen jo ennen iltaseitsemää. Näytön ollessa Ambient-tilassa totesimme virrankulutuksen olevan noin viidenneksen suurempi. Kellon päivittäiseen käyttöön kuului ilmoitusten, viestien ja sähköpostien tarkastamista, uusien Twitter-viestien seuraamista TweetWear-sovelluksella, ajoittaista Spotifyn ohjaamista sekä satunnaista muiden sovellusten käyttöä.

Huawei Watchin laturi toimi testijaksolla ongelmitta, mutta jäimme hieman kaipaamaan mahdollisuutta asettaa kellon näyttöä pystyasentoon yön ajaksi. Muilta valmistajilta löytyy latausratkaisuja, joissa kellonaika on helposti nähtävissä kellon ollessa latauksessa. Latasimme akkua yleensä yön aikana, joka tuntui itselleni luonnollisimmalta vaihtoehdolta. Myös esimerkiksi suihkukäynnin aikana kelloon on näppärää ladata lisää potkua. Mittasimme akun latauksen tyhjästä täyteen ottavan noin tunnin ja 15 minuuttia. Pikalatauksen ansiosta 80 % varaus saavutetaan kuitenkin ”jo” kolmessa vartissa. Akun koko huomioiden latausnopeudessa on kuitenkin vielä parantamisen varaa. Reissatessa laturi kannattaa muistaa ottaa matkaan, sillä muita latausvaihtoehtoja ei käytännössä ole.

Yhteenveto

huaweiwatch_3

Huawei Watch ei tarjoillut testijaksolla ennakko-odotuksiin nähden juurikaan yllätyksiä. Se on yksi tyylikkäimmän näköisistä ja eniten tavallista kelloa muistuttavista älykelloista markkinoilla. Huawei on rakentanut kellonsa laadukkaista materiaaleista ja sen huomaa välittömästi käsituntumassa. Pölyltä ja vedeltä suojatut kuoret on kauttaaltaan ruostumatonta terästä ja näyttöä suojaa hyvin kulutusta kestävä safiirilasi. Rannehihnan vaihtamisesta on tehty helppoa, jos valmistajan tarjoamat nahka- ja metallivaihtoehdot eivät satu miellyttämään.

1,4-tuumainen näyttö edustaa tarkkuudeltaan älykellomarkkinoiden kärkeä ja toistaa tummat sävyt miellyttävän syvinä. AMOLED-paneelin avulla saadaan myös hyöty irti Android Wearin virransäästöominaisuuksista. Joitakin käyttäjiä saattaa kuitenkin häiritä Pentile-rasteri sekä kirkkauden automaattisäädön puute. Arkikäytössä Huawei Watchin akunkesto osoittautui allekirjoittaneen käyttötottumusten kannalta riittäväksi, mutta esimerkiksi viikonloppureissuilla olisi mukavaa, jos kellon laturia ei tarvitsisi kantaa mukana. Osa kuluttajista kaipaa varmasti kelloltaan vielä selvästi sitäkin pidempää akunkestoa, jota Andoroid Wear -kellot eivät ainakaan vielä hetkeen pysty tarjoamaan. Pitkä akunkesto olisi toivottava ominaisuus etenkin siinä tapauksessa, jos kelloa halutaan pitää ranteessa myös yöllä vaikkapa unitoimintojen vuoksi.

huaweiwatch_4

Peruskäyttöjärjestelmä on kaikissa Android Wear -älykelloissa sama, joten siltä osin Huawei Watch ei eroa kilpailijoiden tuotteista. Tästä syystä Huawei on pyrkinyt erottautumaan muutaman oman lisäsovelluksen avulla, mutta valitettavasti ne eivät tarjoa merkittävää lisäarvoa käyttäjälle, sillä ne sisältävät pitkälti Google Fitin kanssa päällekkäisiä ominaisuuksia ja ovat toteutukseltaan varsin suppeita. Monipuolista kuntoilusovellusta kaipaavan käyttäjän onkin tukeuduttava kolmansien osapuolien sovellustarjontaan. Lisäksi kuntoilijan kannalta on harmi, ettei Huawei Watch tue jatkuvaa sykkeen mittausta eikä sisällä GPS:ää. Googlella puolestaan on edelleen kehitettävää itse Android Wear -käyttöjärjestelmän kanssa ja lisäksi sen sovellustarjonta on edelleen vajavainen. Lisäksi käyttöliittymästä saisi jo tähän mennessä olla julkaistu suomenkielinen versio ja äänikomentojen soisi toimivan laajemmin myös Suomen markkinoilla. Plussaa tulee iOS-tuesta, vaikka siinä onkin toistaiseksi omat rajoitteensa.

Yhteenvetona Huawei Watch on yksi tämän hetken markkinoiden parhaista Android Wear -älykellosta. Se on toteutukseltaan tyylikäs ja älykelloksi siro, eikä rautapuolen toteutuksessa ole merkittäviä heikkouksia. Huawei Watchin suurin heikkous on sen korkeahko hinta, sillä kilpailevien valmistajien Andoid Wear -kelloja on saatavilla 100-200 euroa edullisemmalla hinnalla. Apple Watch on toki Huawei Watchia arvokkaampi, mutta se tarjoaa myös laajemman ominaisuuskattauksen iPhone-käyttäjille.

Hyvää

  • Älykellojen mittapuulla miellyttävän siro ja tyylikäs muotoilu
  • Kauttaaltaan teräksiset kuoret
  • Safiirilasi
  • IP67-suojaus
  • Älykellomarkkinoiden korkearesoluutioisin AMOLED-näyttö
  • Tyylikäs pakkaus
  • Helposti vaihdettava standardikokoinen 18 mm hihna
  • Tukee myös iOS-laitteita
  • Pääosin sulavasti toimiva käyttöjärjestelmä
  • Intuitiivinen käyttöliittymä
  • Android Wear 1.3.0:n mukanaan tuomat uudistukset

Huonoa

  • Korkeahko hinta
  • Ei GPS:ää
  • Ei näytön taustavalon automaattisäätöä
  • Näytön Pentile-rasteri näkyy vaaleilla taustoilla
  • Laturissa kiinteä johto
  • Liian pelkistetyt Huawein omat fitness-toiminnot
  • Sykkeen jatkuva mittaaminen ei mahdollista
  • Android Wearia ei vieläkään lokalisoitu kunnolla Suomen markkinoille
  • Puutteet Android Wearin sovellusvalikoimassa ja sovellusten ominaisuuksissa

 

 

Sisältö

  1. Esittely, pakkaus ja oheistarvikkeet
  2. Kellon fyysinen toteutus ja tekniset ominaisuudet
  3. Android Wear 1.3 ja Huawein lisäsovellukset
  4. Käyttökokemukset ja huomiot, yhteenveto