Uusimmat

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet & kamera

28.02.2014 13:31 Juha Kokkonen

 

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

Jolla toimitetaan vaaleassa pahvirasiassa, jonka pintakuviointina on käytetty hauskasti Sailfish-käyttöjärjestelmän koodia, joka kaartuu kehämäisesti toisessa päädyssä olevan sinisen pyöreän Sailfish-logon ympärille. Pakkauksen toimitussisältöön lukeutuu itse puhelimen ohella aloitusopas, takuuehdot, kaksi pyöreää Jolla-tarraa, micro-USB-kaapeli, USB-seinälaturi, akku sekä valkoinen The Other Half -älykuori.

Muotoilultaan Jolla on varsin mielenkiintoinen ja massasta erottuva puhelin, etenkin kun rakenteeseen tutustuu hieman lähemmin. Yleisilme on kulmikas, mutta yksityiskohdissa myös pyöreät muodot ovat tärkeässä roolissa. Suoraan edestä katsottuna laite on yksinkertaisen pelkistetty.

Jolla-puhelin koostuu käytännössä kahdesta suunnilleen yhtä paksusta puoliskosta. Etuosan kehysrakenne on tukevaa metallia ja se on reunoilta grafiitin harmaa. Etupuolisko on pyöristetty pitkiltä sivuiltaan ja täysin suora päädyistä. The Other Halfiksi nimetty takapuolisko on puolestaan muovia ja tuntumaltaan sekä muotoilultaan päinvastainen etupuoliskoon nähden. Se on pitkiltä sivuiltaan suora ja päädyistä pyöristetty ja sen tuntuma on hieman onton natiseva ja muovinen.

Ajatus kahden puoliskon rakenteesta on hauska, mutta sen toteutus niin muotoilun kuin materiaalienkin osalta jättää hieman parantamisen varaa. Ero puoliskojen välillä on kouriintuntuvan räikeä ja takaosa olisi saanut olla etuosan sijaan pitkiltä reunoiltaan pyöristetty. Viimeistelyssä tai komponenttien sovituksessa ei kuitenkaan ole valittamista. Puhelinta väännellessä pieniä natinoita on havaittavissa ainoastaan takakuoren puolelta.

Valmistajan ilmoituksen mukaan Jollan ulkomitat ovat 131 x 68 x 9,9 mm, joka ei ole tämän näyttökokoluokan puhelimelle erityisen vähän, mutta ei myöskään häiritsevän paljon. Laitteen paino on 141 grammaa, joka on kokoluokan ja tekniset ominaisuudet huomioiden korkeahko, mutta käytännössä varsin miellyttävä. Jollan etupuolisko on aina väriltään musta-harmaa ja The Other Halfin vakioväri on valkoinen. 100 euron ennakkomaksun suorittaneet ennakkotilaajat saivat lisäksi Poppy Red -värisen punaisen takakuoren ja helmikuun alussa saataville tulivat myös musta Keira Black- sekä turkoosi Aloe-värivaihtoehto 29 euron hintaan.

Jollan sisällä on varsin keskitasoista rautaa, sillä järjestelmäpiiriksi on valittu Qualcommin Snapdragon 400 (MSM8930AA), joka koostuu kahdesta 1,4 GHz:n Krait 300 -prosessoriytimestä sekä Adreno 305 -grafiikkaohjaimesta. RAM-muistia on yksi gigatavu ja sisäistä tallennustilaa 16 gigatavua (käytössä 13,7 Gt). Lisäksi tallennustilaa voi lisätä micro-SD-muistikortin avulla (maks. 64 Gt). Datasiirto on tuettu mobiiliverkossa 3G- ja LTE-yhteyksien avulla, joskin LTE-yhteyttä ei ole toistaiseksi kytketty ohjelmistopuolella käyttöön.

Etupuolta peittävän mustareunaisen Gorilla Glass 2 -lasin alla on IPS LCD -tekniikkaan perustuva 4,5-tuumainen viiden kosketuspisteen näyttö, jonka tarkkuus on 540×960 pikseliä (qHD). Näytön pikselitiheydeksi muodostuu täten 245 PPI, joka ei ole nykypäivänä kovinkaan kummoinen tämän hintaluokan puhelimelle. Siitä huolimatta tarkkuutta voi kuitenkin pitää vielä ”riittävänä”, eikä siitä ole ainakaan haittaa puhelimen käytön kannalta. Näytön reunat ovat nykymittapuulla melko leveät, joka vaikuttaa negatiivisesti puhelimen käsiteltävyyteen.

Kuvanlaadultaan Jollan IPS-paneeli on kokoluokassaan keskitasoa heikompi ja jättää parantamisen varaa useimmilla osa-alueilla. Ainoastaan värintoisto on hyvää luokkaa ja tarkkuus kohtalainen. Katselukulmissa on puutteita erityisesti sivusuunnassa, jolloin kuva alkaa sinertää tai kellertää ja värit vääristyvät. Tummien värien toisto on puutteellista ja kontrasti jättää varaa paremmalle. Myöskään kirkkaus ei ole nykymittapuulla erityisen suuri, vaikkakin totesimme sen riittäväksi useimmissa tilanteissa. Viistosta katsoessa näytön ja lasin välissä on havaittavissa pieni rako.

Näytön alapuolelle puhelimen alareunaan on jätetty 18 mm korkea kaistale, jossa Windows Phone- ja Android-puhelimissa sijaitsisi toimintonäppäimet. Jollan tapauksessa kaistale on kuitenkin täysin tyhjä, lukuun ottamatta keskelle alareunaa sijoitettua pientä viirumaista merkkivaloa, joka ilmoittaa eri väreillä mm. saapuneista puheluista ja viesteistä. Puhelimen etupuoliskon alapääty on mustaa mattapintaista muovia ja siihen on sijoitettu ritilät, joista vasemmanpuoleisen takana on kaiutin ja oikeanpuoleisen takaa löytyy mikrofoni. Kaiuttimien tuottama äänenvoimakkuus on keskiluokkaa ja tyyliltään diskanttipainotteista. Maksimivoimakkuudella havaittavissa on pientä särkemistä.

Näytön yläpuolella on 14,5 mm korkea kaistale, jonka keskellä on näyttölasiin muotoiltu kuulokeaukko. Kuulokkeen vasemmalla puolella on kahden megapikselin etukamera ja oikealla puolella hyvin naamioidut valoisuus- ja etäisyyssensorit. Etukamera kykenee taltioimaan 720p-videokuvaa 15 FPS:n päivitysnopeudella. Näyttölasia kiertää kapea kiiltävän musta muovikehys.

Jollan etupuoliskon yläpääty on alumiinia ja siihen on sijoitettu 3,5 mm ääniliitäntä, micro-USB-liitäntä, toinen mikrofoni sekä tyylikkäänä yksityiskohtana pieni kaiverrettu Jolla-logo.

Jollan takakuori on valmistettu mattapintaisesta polykarbonaattimuovista ja sen vakioväri on valkoinen. Vaikka se ei olekaan suoranaisesti halvan tuntuinen, antaa se alumiiniseen etupuoliskoon verrattuna varsin ristiriitaisen vaikutelman. Takakuori, eli Jollan kielellä The Other Half, on täysin tasainen sekä umpinainen kameran ja LED-salaman aukkoja lukuun ottamatta. Kuoren alaosaan on toteutettu kuultopinnoitteela Jolla-logo, joka näkyy vain tietyssä valaistuksessa.

Laitteen ainoat fyysiset näppäimet löytyvät puoliskojen välisestä saumasta vasemman kyljen yläosasta. Ylimpänä sijaitsee virta-/lukitusnäppäin ja sen alla äänenvoimakkuuden säätöpainike. Näppäimet ovat metallia ja niiden tuntuma on kohtalaisen mukavan napakka, mutta jostain syystä ne pääsevät helisemään hieman puhelinta heiluttaessa.

Takakuori irtoaa puhelimen rungosta yksinkertaisesti alakulman saumasta vääntämällä, sillä kuori on alaosastaan jopa yllättävän löysästi kiinni. The Other Half ei ole aivan tavallinen takakuori, vaan Jolla kutsuu sitä älykuorikonseptiksi ja avoimeksi innovaatioalustaksi. Jokainen The Other Half -kuori sisältää NFC-sirun, jonka avulla puhelin tunnistaa sen liitettäessä. Kuoren NFC-sirun tunnistenumeron avulla puhelin osaa ladata Jolla-kaupasta uuden käyttöliittymäteeman sekä äänimaailman, jotka ovat räätälöity kuoren väriin sopiviksi.

Jollan The Other Half -konsepti mahdollistaa myös muiden ominaisuuksien liittämisen kuoreen, mutta toistaiseksi sellaisia ei ole saatavilla kaupallisina tuotteina. Harrastajat ovat kuitenkin jo toteuttaneen omia takakuoriaan, joihin on liitetty mm. langaton latausmahdollisuus, aurinkokennolataus ja fyysinen näppäimistö. Jolla on jopa julkaissut kehityspaketin, joka toimii apuna uusien The Other Half -kuorien suunnittelussa.

The Other Halfin irrottaminen paljastaa, että todellisuudessa kaikki rauta sijaitsee puhelimen etuosassa ja puhelimen runko on mattamustaa muovia. Akku on sijoitettu puhelimen alapuoliskoon ja korttipaikat sijaitsevat kameran alapuolella. Sekä micro-SIM- että micro-SD-kortin vaihtaminen onnistuu akkua irrottamatta. SIM-korttipaikan edessä musta kuminen läppä, joka estää kortin liikkumisen paikassaan. Puhelimen antennit ovat sijoitettu alaosaan sekä yläosan reunoille. The Other Half -kuoren käyttämä NFC-tunnistus tapahtuu muistikorttipaikan vasemmalla puolella sijaitsevan NFC-lukijan avulla.

The Other Half -takakuorien ominaisuuksia varten puhelimen rungosta löytyy yhteensä kuusi jousitettua kontaktipinniä, joista neljä sijaitsee SIM-korttipaikan oikealla puolella ja kaksi vasemmassa reunassa akun yläpuolella. SIM-paikan vieressä olevat kontaktit ovat mahdollisesti kuoressa käytettävää I2C-tiedonsiirtoyhteyttä sekä 3,3 V (maks. 300 mA) virransyöttöä varten. Esimerkiksi mahdollinen näppäimistötakakuori käyttäisi näytä kontakteja hyväkseen. Vasemmassa reunassa sijaitsevat kontaktit ovat puolestaan maa sekä viiden voltin lataussyöttövirta (maks. 1000 mA) puhelimeen. Niitä voidaan puolestaan hyödyntää esimerkiksi langattoman latauksen tai aurinkopaneelin kanssa.

Puhelimen akku on koristeltu valkoisella Jolla-logolla ja se irtoaa alareunasta sormella kampeamalla. Akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 2100 mAh (7,98 Wh) ja se perustuu Li-ion-tekniikkaan. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella jopa 500 tuntia valmiusaikaa tai 10 tuntia puheaikaa 3G-verkossa.

 

Kamera

Jollan automaattitarkenteinen kamera sijaitsee keskellä takakuoren yläosaa ja se ei aiheuta lisäpaksuutta puhelimen rakenteeseen. Kameran uloin linssi on joitain millin kymmenyksiä kuoren pintaa alempana ja sen vieressä on pieni pyöreä LED-salama. Kamera käyttää kahdeksan megapikselin (3264×2448) kuvakennoa, mutta Jolla ei ole paljastanut tarkempia tietoja sen teknisistä ominaisuuksista. Videokuvaa kamera pystyy taltioimaan 1080p-tarkkuudella 30 FPS:n päivitysnopeudella.

Jollan kamerasovellus on nykymittapuulla hyvin pelkistetty. Kuvausnäkymässä asetusikonit sijaitsevat ruudun ylälaidassa ja kuvauspainike oikealla (tai alhaalla puhelimen ollessa pystyssä). Kuvan tarkentaminen tapahtuu etsintä koskettamalla, mutta tarkennuspistettä ei voi valita manuaalisesti, vaan se sijaitsee aina kuvan keskellä.

Asetusikoneiden kautta voi valita kuvaustilan (still/video), salamatilan, valkotasapainon sekä tarkennustavan (kosketus, ääretön, automaatti). Viimeisimpiä otettuja kuvia pääsee katselemaan pyyhkäisemällä ruudun keskeltä oikealle ja digitaalinen zoomaus tapahtuu ruutua nipistämällä. Kuvan kokoasetusta ei pääse muuttamaan kamerasovelluksen kautta, vaan se on tehtävä hankalasti laitteen pääasetusvalikon kautta (asetukset->sovellukset->kamera). Erillisiä kuvaustiloja (esim. panoraama, sarjakuvaus) ei kamerasovelluksesta löydy.

Kamerasovellukseen on luvassa lisää ominaisuuksia ja asetuksia seuraavan Sailfish-päivityksen yhteydessä.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Jollan kamera käynnistyy hieman verkkaisesti, joten nopeissa tilanteissa kuva saattaa jäädä ottamatta. Etsimen kuva on jostain syystä hieman epätarkka ja rakeinen, joka haittaa vähän kuvan ottamista tietyissä tilanteissa. Tarkennus sen sijaan tapahtuu melko ripeästi, joskin tarkennuspiste pystyy kiinteästi kuvan keskellä.

Päivänvalossa Jollan kameran kuvat ovat kahdeksan megapikselin kokoluokassa heikompaa keskitasoa. Värit toistuvat varsin luonnollisina ja valkotasapaino osuu keskimäärin hyvin kohdalleen. Kuvista tulee kuitenkin keskimäärin hieman utuisen näköisiä ja yksityiskohtien terävyys ei ole parhaasta päästä. Kuva saattaa myös ajoittain päästä tärähtämään yllättävänkin hyvissä valaistusolosuhteissa. Lähempää tarkasteltuna joistain kuvista on myös havaittavissa punertavaa kohinaa.

Hämärissä olosuhteissa Jollalla otetut kuvat säilyttävät yllättävän hyvin värinsä, mutta kamera käyttää niissä melkoisen pitkää suljinaikaa, joka aiheuttaa helposti kuvien tärähtämisen. Kuvissa ilmenee myös värillistä kohinaa, joka pysyy onneksi hienojakoisena eikä juurikaan häiritse kokonaisuutta.

Jolla taltioi videokuvaa 1080p-tarkkuudella 30 FPS:n päivitysnopeudella ja eikä muuta tarkkuutta ole käyttäjän valittavissa. Video tallentuu 1080p-materiaaliksi melko matalalla noin 12-14 Mbit/s bittivirralla ja sen kuvanlaatu on keskitasoa. Kuva vaikuttaa hieman rakeiselta ja yksityiskohdat eivät ole tarkimmillaan. Lisäksi valkotasapaino heittelehtii tietynlaisissa valaistusolosuhteissa häiritsevästi.

 

Sisältö

  1. Testissä Jolla-puhelin ja Sailfish-käyttöjärjestelmä
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet & kamera
  3. Sailfish-käyttöjärjestelmä
  4. Käyttökokemukset ja huomiot & Yhteenveto