Uusimmat

Kamera

07.09.2017 19:00 Juha Uotila

Kamera

HMD julkaisi muutamia päiviä ennen Nokia 8:n julkaisua uuden yhteistyösopimuksen tunnetun optiikkavalmistaja Zeissin kanssa. Zeiss on kuitenkin Nokialle tuttu kumppani jo aikaisemmilta Lumia-vuosilta, mutta kasin myötä se tekee paluun Nokia-malleihin.  HMD:n edustajan mukaan Zeiss-yhteistyö on kuitenkin alkanut jo ennen virallista ilmoitusta, ja Zeiss on ollut mukana myös Nokia 8:n kameran suunnittelussa.

Puhelimen tuplakamera koostuu kahdesta 13 megapikselin kennosta ja laajakulmaobjektiivista. Kennoista toinen tallentaa väreissä, toinen mustavalkoisena. Kummankin kameran aukkoarvo on f2.0 ja pikselikoko 1,12 mikrometriä. Pikselikoko on siis kasvanut hiukan Nokia 6:n kameran pikselikoosta. Ainoana teknisenä erona on optinen kuvanvakaaja, joka löytyy vain väriversiosta.

HMD on päätynyt käyttämään myös etukamerassa täysin samaa 13 megapikselin kennoa, ja se on varustettu myös automaattitarkennuksella ja vaiheentunnistuksella. Etukamera osaa käyttää näyttöä myös apusalamana hämärissä tilanteissa.

Nokia 8:n kamerasovellus jatkaa samaa linjaa kuin aikaisemmat Nokia-älypuhelimet. Kamerasovelluksen yleisilme on pelkistetty, mutta selkeä. Sovelluksen alareunasta löytyy keskeltä kookas kameran laukaisinpainike sekä sen vasemmalta puolelta videotila-painike, oikeanpuoleisesta kuvakkeesta pääsee katsomaan otettuja kuvia.

Laukaisinpainikkeen yläpuolelle on tuotu kameran tilojen vaihtoon oma ikoni, jonka takaa voidaan valita manuaalitila, uusi live bokeh-tila, valokuva, panoraama- tai kaunista-tilojen väliltä. Manuaalitilassa mahdollisuudet asetuksille ovat hyvin niukat ja kaikkein tärkeimmät vaihtoehdot (suljinaika ja ISO-asetus) puuttuvat edelleen. Myöskään RAW-kuvausmahdollisuutta ei ole tarjolla.

Nokia 8 kuitenkin käyttää Googlen omia kamerarajapintoja, joten manuaalisäädöt saa käyttöön esimerkiksi Camera FV-5 -sovelluksella. Toivottavaa kuitenkin olisi, että puhelimen omaan sovellukseen tuotaisiin nämä puuttuvat säädöt päivityksillä.

Kamerasovellukseen on tuotu muutamia uusia ominaisuuksia tuplakameran käyttämiseksi. Sovelluksessa voi nyt valita kumpaa kameraa käytetään kuvaukseen (vaihtoehdot: väri, molemmat tai monokromi). Kameran toiminta onkin hyvin samanlaista kuin esimerkiksi Huawein tuplakameroilla varustetuissa puhelimissa.

Toisena uutena ominaisuutena on HMD:n Bothie-nimityksellä varustettu Dual Sight -ominaisuus, jossa ohjelmisto voi käyttää niin etu- kuin takakameraa kuvaamaan videota tai still-kuvia. HMD:n mukaan ominaisuus on tarkoitettu sisällöntuottajille sekä tarinankertojille, ja sillä on pyritty tuomaan uudenlaista elämää sisällöntuottoon. Kameraohjelmistoon on tuotu myös suora tuki YouTube- ja Facebook-livelähetyksille ja Bothie-tilan videota voi myös striimata suoraan näihin palveluihin.

Kamerasovellus käynnistyy nopeasti ja on käyttövalmis heti ohjelman avauduttua. Vaikka kamera osaakin käyttää vaiheentunnistusta ja lasertarkennusta, havaittiin testijakson aikana kameran tarkennuksen kanssa pieniä ongelmia. Joissain tilanteissa, varsinkin hämärässä, automaattitarkennus tekee niin sanottua sahaus/pumppaus-liikettä, ennen kuin se osaa lukita tarkennuksen. Valittaessa tarkennuskohde näyttöä tökkäämällä, ei ongelma tullut esiin kuin harvoin. Toivottavasti ongelma saadaan korjattua tulevissa ohjelmistopäivityksissä.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan puhelimen kamera vakuuttaa, joten testijaksolle lähdettiin varsin positiivisin odotuksin kameran kuvanlaadun osalta. Päiväsaikaan hyvässä valaistuksessa Nokia 8 tuottaakin hyvälaatuista jälkeä. Kuvat ovat teräviä ja niissä on reilusti yksityiskohtia. Kuvien värimaailma on hyvin lähellä todellisuutta eikä värimaailmaa ole lähdetty ylimalkaisesti terävöittämään tai ylisaturoimaan.

Puhelimen f2.0-aukko pystyy ottamaan taltioimaan hyvän määrän valoa, vaikkakin välillä tuntui, että kuvista tuli hieman tummempia kuin todellinen tilanne oli. Oli myös ilo huomata, että kuvien kohina on pystytty pitämään kohtuullisen alhaisena.

Molempia kennoja käytettäessä kannattaa kuitenkin huomioida, että taustalla tapahtuvaan kuvadatan yhdistämiseen menee hieman pidempi aika verrattuna siihen, että käytetään vain toista kameraa. Normaalissa käytössä kamera on kuitenkin nopea ja valmis seuraavaan kuvaan melkein välittömästi. Harmillisesti kuitenkin välillä temppuillut tarkennus asettaa pieniä haasteita nopeisiin kuvaustilanteisiin ja joissain tilanteissa kuvien tarkennus ei täysin onnistu – tai tarkennus ei ole ollut siellä, missä pitää.

Mustavalkokennon kuvissa yksityiskohdat tulevat vielä astetta selvemmin esiin.  Myös taustakohina on saatu pidettyä todella matalana. Myös monokromisensoria käytettäessä tarkennuksen kanssa havaittiin välillä pieniä heittoja ja hitautta. Pelkkää mustavalkokameraa käytettäessä Nokia 8 pystyy muiden mustavalkokennollisten laitteiden tapaan tuomaan kuviin paremman dynamiikan ja käyttämään lyhyempiä suljinaikoja.

Valon vähentyessä tarkennusongelmat saattavat korostua päiväsaikaa enemmän, mutta kokonaisuutena Nokia 8 pystyy tuottamaan kohtuullista laatua myös pimeän aikaan. Hämärässä ja pimeällä otettujen kuvien värimaailma on pystytty pitämään todellisuutta mukailevana, eikä liiallista taustakohinaa ole havaittavissa. Kuvien yksityiskohdat on pystytty säilyttämään kohtuullisella tasolla, vaikka pientä pehmenemistä onkin havaittavissa. Myös kuvien kohina on saatu pidettyä vähäisenä.

Nokia 8 pitää sisällään myös erillisen Live Bokeh -tilan, joka on tarkoitettu henkilökuvaukseen ja sen avulla saadaan kuviin tuotettua bokeh-efekti. Kamerasovellus tunnistaa henkilön myös automaattisesti ja kytkee päälle Bokeh-tilan. Taustan sumennusefektiä voidaan myös muokata vielä jälkikäteen yksinkertaisella säätimellä. Tila on omiaan henkilökuvauksessa, mutta esineiden kuvaamisessa huomattiin suuria väärentymiä ja reunojen pehmenemistä.

Laitteen etukamera, jossa käytetään vastaavaa kennoa kuin takakameroissa, tuottaa myös laadukkaita kuvia, joita voi suoraan verrata laatuun, mitä takakameralla saadaan aikaiseksi. Myös etukamera on varustettu automaattitarkennuksella, jota avittaa vaiheentunnistus. Takakameraan verrattuna ainoa ero onkin puuttuva optinen kuvanvakaaja.

Dual Sight eli HMD:n Bothie-tilan avulla voidaan kuvia siis ottaa samanaikaisesti etu- sekä takakameralla. Mielenkiintoisena yksityiskohtana Dual Sight -kuvat tallennetaan alemmalla 8,3 megapikselin tarkkuudella, joka kuulostaa hiukan oudolta, kun molemmat kamerat ovat alun perin 13 megapikselin kameroita. Kameran asetuksista ei löydy erillistä asetusta laadun muuttamiseen.

Videokuvauksen osalta Nokia 8 tarjoaa 4K-, 1080p- ja 720p -tilat. Lisäksi kamerasta löytyy vaihtoehto hidastustilalle (720p@120fps). Dual Sight -videot kuvataan 1080p-laadulla. Harmillisesti kamera ei tarjoa 1080p-videolle mahdollisuutta käyttää 60 FPS -tilaa vaan videot kuvataan 30 FPS:llä.

4K-video tallennetaan 42 Mbps:n laadulla ja 30 FPS:n päivitysnopeudella. Videoiden ääni tallentuu stereona 256 kbps:n laadulla. Videotilassa saa käyttöön myös Nokian uuden OZO Audio -tilan, jonka avulla laitteen mikrofonit voidaan asettaa nauhoittamaan joko 360 asteen tilaääntä tai mikrofonit voidaan kohdistaa puhelimen etupuolelle tai taakse. Henkilökohtaisesti olisin toivonut, että mikrofonien suuntausta olisi voinut muuttaa myös kesken kuvauksen.

Kuvanlaadullisesti Nokia 8:n video on kohtuullista. Videolaatu jää kuitenkin hiukan pehmeäksi ja kuva ei ole niin terävää kuin kilpailijoilla. Äänimaailma, kiitos OZO Audion, on kuitenkin hyvällä tasolla, vaikkakin kovalla tuulella mikrofonit nappaavat myös tuulen hyvinkin terävästi mukaan videolle. Optinen kuvanvakaajan ansiosta videolla tapahtuvat liikkeet ovat sulavia ja vakaaja tasoittaa myös isommat pomput.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto