Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

07.09.2017 19:00 Juha Uotila

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

Kuten jo Ensituntumat-jutussa totesimme, muistuttaa Nokia 8 ulkomuodoltaan hyvin paljon alemman hintaluokan Nokia 5 -puhelinta. HMD on siis valinnut kalliimpaan luokkaan jo tutuksi tulleet pyöreämmät muodot.

Designia on kuitenkin Nokia 5:stä viety eteenpäin. Laitteen takakannen reunat on pyöristetty, joka parantaa laitteen käsittelyä ja käsituntumaa. Laite istuukin käteen oikein mainiosti, ja sitä on helppo ja mukava käsitellä myös yhdellä kädellä. Laitteen mattapintainen, alumiinistä valmistettu takakansi osoittautui varsinkin kuivissa käsissä harmittavan liukkaaksi, mutta positiivista on, ettei se kerää sormenjälkiä. Kylmemmissä olosuhteissa takakansi tuntuu yllättävän kylmältä ja paljailla käsillä käsiteltäessä jopa ”jäätävän” kylmältä.

Nokia 8 on koostettu yhdestä palasta alumiinia ja laitteen rakenne onkin tuttua Nokia-laatua. Laite on jykevä ja rakenne tuntuu laadukkaalta. Puhelin ei kovemmankaan voiman edessä nitise tai natise eikä rakenne tunnu antavan periksi edes kovempaa väännettäessä.

Puhelimen fyysiset mitat ovat 151,5 x 73,7 x 7,9 millimetriä (kamera kohdalla paksuus on 8,3 mm) ja painoa on 160 grammaa. Vaikka puhelimella painoa on kohtuullisesti, on paino saatu jakautumaan koko laitteen pinta-alalle. Lisäksi laitteen lämmöntuotto on ratkaistu laitteen rungon sisään sijoitetulla kupariputkella, joka kulkee laitteen yläosasta aina laitteen alaosaan saakka. Tällä on pyritty saamaan lämmöntuotto jakautumaan koko laitteen pinta-alalle, jolloin vältetään mahdolliset yksittäiset pisteet, johon lämpö kerääntyy. Laitteen sisällä on myös erillinen grafiittikilpi, jolla kerääntynyttä lämpöä jaetaan koko laitteen mitalle.

HMD on päätynyt mielenkiintoiseen ratkaisuun puhelimen antennien kanssa, ja antenneille tarkoitetut muoviraidat onkin upotettu laitteen ala- ja yläpäätyyn. Varsinkin testilaitteena olleessa mattasinisessä värissä antenniraidat on saatu piilotettua hienosti, kun taas teräksen värisessä antenniraidat ovat huomattavasti helpommin havaittavissa.

HMD:n mukaan ratkaisulla on pyritty vähentämään käsien aiheuttamaa häiriötä signaaliin ja laite osaakin valita käyttämänsä antennin asennon ja käyttäjän käsien sijainnin perusteella. Ainakaan testijaksolla emme huomanneet ongelmia kuuluvuudessa ja heikommankin kentän alueella Nokia 8 tuntui toimivan varmemmin kuin rinnakkaiskäytössä ollut OnePlus 5 -puhelin.

Nokia 8 etupuolen valtaa 5,3-tuumainen QHD-resoluution (2560 x 1440 pikseliä) IPS LCD -näyttö. Näyttö pystyy kirkkaimmillaan 700 nitiin, joka on hieno saavutus HMD:lta. Näyttö onkin yksi parhaista LCD-näytöistä, mitä testeissä on tullut vastaan.

Näyttöä päästiin testaamaan myös kirkkaassa auringonpaisteessa, eikä Nokia 8:lla ollut minkäänlaisia vaikeuksia. Näytön kirkkaus riitti helposti ja kirkkaimmillaankin näytöstä saa hyvin selvää. AMOLED-näyttöön verrattuna värit ovat hiukan haaleammat, mutta OLED-näytöille tyypillistä värien ylisaturointia ei ole havaittavissa.

Ääriasennoissakin näytön väritoisto pysyy hyvänä, vaikka pientä haalenemista on havaittavissa. Ainoa moite näytöstä tulee sen hieman sinertävään päin olevasta värimaailmasta. Näyttö on niin sanottua 2.5D-lasia ja näytön reunat kaartuvatkin hiukan laitteen sivuille, ja itse lasi käyttää Corning Gorilla Glass 5:tä.

Näytön alta löytyy puhelimen navigointinäppäimet sekä kotipainike, johon on integroitu myös sormenjälkilukija. Nokia 8 käyttää edelleen kapasitiivisia paluu- ja äskeiset -painikkeita, ja ne on painettu kiinteästi laitteen etupaneeliin, paluu vasemmalla ja äskeiset oikealla puolella, eikä painikkeiden toimintoja siis pysy vaihtamaan.

Sormenjälkilukija vaikuttaisi olevan samaa luokkaa kuin Nokia 5- ja Nokia 6 -laitteissa, eikä se pärjää nopeudessa Huawein tai OnePlussan sormenjälkilukijoille. Testijakson aikana itse sormenjälkilukijan kanssa ei esiintynyt ongelmia tarkkuudessa tai muussakaan. Sormenjälkitunnistin toimii luotettavasti, vaikkei siis ole nopein mahdollinen.

Näytön yläpuolelle on sijoitettu puhelimen 13 megapikselin etukamera, laitteen kaiutin sekä etäisyydentunnistin ja Nokia-logo. Valitettavasti Nokia 8:ssa ei edelleenkään ole ilmoituslediä, mikä jaksaa ratkaisuna kummastuttaa.

Nokia 8 etupuolen design ei erikoisemmin pomppaa silmään, varsinkaan kun isot valmistajat alkaa yhä enemmän ja enemmän tulla koko etupuolen peittäviä näyttöjä. Toisaalta design tuo mukanaan vivahteita ”vanhan Nokian” Lumia-puhelimista.

HMD on kuitenkin vielä toistaiseksi päätynyt käyttämään normaalia 16:9-kuvasuhteen näyttöä. Vaikka design ei välttämättä näytä yhtä hienolta kuin esimerkiksi Samsung S8:n koko etualan valtaava näyttö, mutta ainakaan henkilökohtaisesti se ei allekirjoittaneelle ole pääsyy puhelinta hankittaessa. Lisäksi koko etualan peittävät näytöt asettavat haasteita niin kuvasuhteen kuin myös laitteen käsittelyn kannalta, mikä on hyvä pitää mielessä. HMD on kuitenkin edelleen pieni yritys, joten Nokia 8 kanssa vasta tunnustellaan lippulaivasegmentin markkinoita, eikä pyörää ole vielä haluttu lähteä keksimään uudestaan.

Sivuille hieman pyöristetty näyttö sulautuu alumiinirunkoon saumattomasti ja näytön alareunukseen onkin sijoitettu laitteen yksi kolmesta mikrofonista sekä USB-C-tyypin latausliitin sekä laitteen kaiutin.

Harmillisesti Nokia 6:ssa olleet stereokaiuttimet eivät ole siirtyneet Nokia 8:aan vaan puhelimessa on vain yksi kaiutin. Kaiuttimen äänenvoimakkuus on hyvä, mutta äänenlaatu jättää kuitenkin toivomisen varaa. Edes kovimmilla äänenvoimakkuuksilla ei ääni ala särkeä. Äänenlaatu on monokaiuttimeksi hyvä.

Näytön oikean sivun reunaan on sijoitettu laitteen virta- sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. Hienona yksityiskohtana painikkeet on väritetty laitteen värin mukaan ja niiden reunoilla kiertää pieni kiiltävä reunus, joka tuo painikkeet paremmin esiin rungosta. Silmämääräisesti katsottuna virtapainike vaikuttaisi olevan hiukan korkeammalla kuin äänenvoimakkuuden painikkeet. Virtapainikkeen tuntopalaute on mukavan voimakas, mutta äänenvoimakkuuspainikkeisiin olisi toivonut hiukan voimakkaampaa palautetta.

Laitteen yläosan reunaan on sijoitettu laitteen 3,5 mm:n ääniliitäntä. Vaikka allekirjoittanut ei mikään kultakorva olekaan, testasin myös ääniliitännän ääntä mukana tulleilla kuulokkeilla ja Audio-Technican ATH-M50X-kuulokkeilla. Heti ensimmäisenä molemmilla kuulokkeilla oli kuultavissa pieni vaimeahko suhina. Suhina kyllä peittyy, kun musiikin laittaa soimaan, mutta ilman musiikkia suhina on selkeästi kuultavissa. Ääniliitännän äänenvoimakkuus vaikuttaa myös huomattavasti hiljaisemmalta kuin esimerkiksi OnePlus 5 -puhelimessa olevan liitännän kautta kuunneltaessa.

Näytön vasemmalla puolella olevaan reunukseen on sijoitettu vain puhelimen SIM-korttikelkan luukku. Pohjoismaissa myyntiin tulee kaksois-SIM-versio, joka tukee kahta nano-SIM-korttia tai yhtä SIM-korttia ja microSD-muistikorttia, jos laitteen tallennustilaa haluaa kasvattaa.

Laitteen takakansi on pelkistetty ja sieltä löytyykin vain myös aikaisemmista Nokia-älypuhelimista tuttu kamerakehys. Siihen on nyt istutettu uusi Zeissin optiikoilla varustettu tuplakamera, lasertarkennuksen sensori, kaksisävyinen LED-salamavalo ja laitteen yksi mikrofoni. Kehyksen alapuolelle on tuttuun tapaan painatettu Nokia-logo.

Sisuskalut ovat Nokia 8:ssa parasta mitä markkinoilta tällä hetkellä löytyy. Puhelimen tehoista vastaa Qualcommin Snapdragon 835 -lippulaivapiiri, jonka pariksi on istutettu neljä gigatavua keskusmuistia ja 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Grafiikasta huolehtii Adreno 540 -grafiikkapiiri.

Verkkoyhteydet hoituvat WiFi:llä, joka tukee 802.11a/b/g/n/ac-tekniikoita (MIMO). Mobiilipuolen modeemi tarjoaa LTE Cat. 9 nopeudet eli 450 Mb/s latausnopeus ja 50 Mb/s lähetysnopeus. HMD on jostain syystä tyytynyt alemman luokan nopeuksiin, vaikka Snapdragon 835 -piirin mukana tuleva modeemi kykenisi tarjoamaan huomattavasti korkeampiakin siirtonopeuksia.

Muut teknisen ominaisuudet ovat myös kärkiluokkaa ja puhelin on muun muassa varustettu Bluetooth 5.0 -tuella, tosin BT5-ominaisuudet saadaan käyttöön vasta tulevan Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäpäivityksen myötä. Äänipuolelle on tuotu myös tuki tilaäänen nauhoitukseen, kun Nokialta lisensoitu OZO Audio -tekniikka on otettu mukaan Nokia 8. Puhelin pitää sisällään kolme laadukasta mikrofonia, jonka avulla videoihin on mahdollista nauhoittaa 360 asteen ääntä. Laite on IP54-sertifioitu, eli se on suojattu pölyltä ja vesiroiskeilta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat