Uusimmat

Windows Phone 8 GDR3 ja Lumia Black, vertailua & käyttökokemukset

24.12.2013 11:07 Juha Kokkonen

 

Windows Phone 8 GDR3 ja Lumia Black

Lumia 1520 on markkinoiden ensimmäinen puhelin, joka hyödyntää Windows Phone 8:n tuoreinta GDR3-versiota (General Distribution Release) sekä Nokian Lumia Black-ominaisuuspäivitystä. Black tunnettiin aiemmin (kehitysvaiheessa) erikoisella Bittersweet Shimmer -nimellä. GDR3 on käyttöjärjestelmän yleinen päivityspaketti ja Black puolestaan sisältää Nokian omia lisäyksiä.

GDR3 tuo mukanaan rautatuen puolelle odotettuja uudistuksia, sillä sen myötä laitteissa voidaan käyttää neliytimisiä Qualcommin suorittimia sekä 1080p-tarkkuuden näyttöjä. Lumia 1520 hyödyntää näitä molempia, sillä siitä löytyy neliytiminen Snapdragon 800 -järjestelmäpiiri ja 1920×1080 pikselin näyttö. GDR3 mahdollistaa myös WLAN-yhteyden hyödyntämisen heti puhelimen käyttöönoton yhteydessä (aiemmin ainoastaan mobiiliyhteys) sekä nettiyhteyden jakamisen Windows 8.1 -tietokoneisiin Bluetooth-parituksen avulla. Nokian Black tuo puolestaan vähän virtaa kuluttavan Bluetooth 4.0 LE -tuen.

Suuremman resoluution tuki on tuotu myös suoraan käytäntöön, sillä kotinäkymään on lisätty kolmas ruutusarake. Käytännössä näytölle saa siis rinnakkain kolme keskikokoista ruutua tai kuusi pikkuruutua. Samanaikaisesti näytölle mahtuu näkyviin 5×11 pikkuruutua, 3×5 keskikokoista ruutua tai viisi isoa sekä sarakkeellinen keskikokoisia tai pieniä ruutuja. Uudistus on varsin onnistunut ja suurelle näytölle saakin nyt parhaimmillaan hurjan määrän sisältöä. Pikkuruuduilla täytetty näkymä saattaa muuttua jopa sekasotkuksi, mutta onneksi jokainen käyttäjä voi kustomoida ruutujen koon ja sijainnin mieleisekseen. Harmi vain, etteivät kaikkien sovellusten ruudut edelleenkään hyödynnä maksimaalisesti käytössä olevia mahdollisuuksia ja käyttöjärjestelmä ei toistaiseksi tue interaktiivisia toimintoja ruuduissa.

Ohjelmistopuolelle GDR3 tuo uuden Ajotilan, jonka avulla käyttäjä voi karsia pois puhelimen aiheuttamia häiriötekijöitä autolla ajettaessa. Ajotila löytyy käyttöjärjestelmän asetusvalikosta ja se mahdollistaa mm. puheluiden sekä viestien hylkäämisen ja niihin vastaamisen automaattiviesteillä. Ajotilan saa kytkettyä päälle automaattisesti, kun puhelin liitetään tiettyyn Bluetooth-laitteeseen.

Uutta on myös tallennustilan paremmat hallintamahdollisuudet, jotka löytyvät entiseen tapaan asetusvalikon ”tallennustilan tiedot” -alakohdasta. Käyttäjä voi nyt mm. poistaa helposti väliaikaiset tiedostot sekä tutkia tallennstilan sisältöä tiedostotyypeittäin. Varsinaista tiedostonhallintaa ei kuitenkaan ole vieläkään tarjolla.

GDR3 tuo mukanaan myös laajemmat soittoäänien muokkausmahdollisuudet sekä parannetun moniajonäkymän. Soittoäänien osalta vihdoin myös viestien, sähköpostien ja muistutusten soittoääneksi voi asettaa haluamansa oman soittoäänen valmiiden vaihtoehtojen lisäksi. Paluupainiketta pohjassa pitämällä aukeavaan moniajonäkymään on puolestaan vihdoin lisätty mahdollisuus sulkea sovelluksia sovelluskorttien yläkulmaan lisätyn pienen x-painikkeen avulla. Ominaisuus on erittäin hyödyllinen ja onkin käsittämätöntä, että sitä on jouduttu odottamaan näinkin pitkään.

Viimeinen merkittävä GDR3:n myötä tullut uudistus on asetuksiin lisätty näytön kääntymisen lukitus, jonka avulla näkymän voi lukita vaaka- tai pystyasentoon. Ominaisuuden hyödynnettävyys on kuitenkin hieman kyseenalaista, sillä läheskään kaikki käyttöjärjestelmän osat eivät tue käyttöä vaaka-asennossa. Lisäksi lukitusnamikan sijoitus asetusvalikon syövereihin on käytön kannalta hankala.

Nokian Lumia Black-paketin mukana tulleisiin ominaisuuksiin kuuluu puolestaan vilkaisunäyttö-toimintoon liittyvät parannukset. Nyt yötilaan on mahdollista valita vaihtoehtoinen väri halutulle aikavälille ja lisäksi vilkaisunäkymä osaa nyt näyttää myös ilmoituksia viesteistä ja puheluista sekä kalenterimerkinnöistä.

Black sisältää myös kamerasuorituskykyyn ja -algoritmeihin vaikuttavia parannuksia sekä DNG-raakakuvausmahdollisuuden Lumia 1020 ja 1520 -malleille.

Nokian paljon mainostama uutuussovellus on Story Teller, joka on eräänlainen aika- ja paikkatietojen avulla kuvia järjestävä albumisovellus. Sovellus osaa jaotella kuvia sekä ajankohdan että paikan avulla ja halutessaan käyttäjä voi myös niputtaa valitsemiaan kuvia omiksi nimettäviksi ”tarinoikseen”. Jos kuviin on tallennettu paikkatiedot, niitä on mahdollista tarkastella myös kartalla ottopaikan mukaan sijoiteltuna. Kaikkiaan Story Teller vaikuttaa varsin lupaavalta idealta, mutta toistaiseksi se on hieman turhan yksinkertainen. Toistaiseksi esimerkiksi kuvaesitysten muodostaminen ei ole mahdollista, puhumattakaan HTC:n One-malleista tutuista musiikilla ja animaatioilla höystetyistä videokoosteista.

 

Vertailua sisarmalleihin

Päätimme ottaa Lumia 1520:n vertailukaveriksi Lumia 1020 -kamerapuhelimen, joka yhdessä suurikokoisemman sisarmallinsa kanssa johtaa Nokian Lumia-mallistoa. Ulkomittojen ja muotoilun vertailemiseksi otimme kuvaan myös edullisemman Lumia 720 -mallin (punainen).

Fyysisen koon osalta 1520:n valtavuus hahmottuu kunnolla vasta 4,5-tuumaisella näytöllä varustetun Lumia 1020:n rinnalla. Tarkalleen ottaen 1520 on sitä 32,4 mm pidempi, 14 mm leveämpi ja 1,7 mm ohuempi sekä 51 grammaa painavampi. Kädessä ne tuntuvat aivan erilaisilta – 1520 on suuri lituska ja 1020 pönäkkä patukka.

Suuren kokoeron selittävät tietysti näytön mitat, sillä 1520:ssa se on 1,5 tuumaa suurempi. 1920×1080 pikselin resoluutio tarjoaa myös Lumia 1020:n 1280×768 pikselin tarkkuuteen nähden yli tuplamäärän kuvapisteitä. Myös pikselitiheys on 1520:ssa 35 PPI:n verran parempi. Näyttötekniikka on laitteissa eri, sillä 1020 luottaa AMOLED-paneeliin, kun taasen 1520:ssa on IPS LCD -tekniikkaa. Kumpikin näyttö tarjoaa joka tapauksessa kokoluokassaan hyvän kuvanlaadun.

Rautapuolella Lumia-sisarusten väliltä löytyy hämmästyttävän suuri ero, ottaen huomioon, että niiden julkaiden välissä on vain muutama kuukausi. Lumia 1020:n Snapdragon S4 Plus -piiri on julkaistu jo vuoden 2012 alussa ja se sisältää kaksi 1,5 GHz Krait-prosessoriydintä sekä Adreno 225 GPU:n. Resurssipihiä Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmää se pyörittää vielä mallikkaasti, mutta Android-puolella se olisi jo lähes museokamaa. Lumia 1520:n neliytiminen Snapdragon 800 -piiri onkin sisarmallinsa antiikkirautaa valovuoden edellä ja edustaa markkinoiden tämän hetken parasta suorituskykyä.

RAM-muistia molemmissa puhelimissa on kaksi gigatavua ja sisäistä tallennustilaa on molemmissa samaiset 32 gigatavua. 1020:sta puuttuu kuitenkin tärkeä muistikorttipaikka. Mobiiliverkkojen puolella molemmat tukevat nopeimpia mahdollisia 3G-tiedonsiirtonopeuksia sekä kaikkia kolme Suomessa käytettävää 4G-taajuutta, mutta LTE-maksimilatausnopeus on 1520:ssa 50 Mbit/s suurempi.

Kameraosastolta molemmista puhelimista löytyy millä tahansa mittapuulla edistynyttä rautaa, mutta erityisesti kameran ympärille suunniteltu 1020 vie tällä osa-alueella voiton. Siitä löytyy enemmän megapikseleitä (41 vs. 20), suurempi kuvasensori (1/1,5″ vs. 1/2,5″), valovoimaisempi optiikka (f2.2 vs. f2.4) sekä edistyneempi optinen kuvanvakautus. Myös kuvanlaadultaan 1020 on edellä. Videokuvauksen osalta kaksikko on melko samalla viivalla, joskin 1020 tarjoaa paremmat zoomausmahdollisuudet.

Akun kapasiteetin osalta 1020:n 2000 mAh akulla ei ole mitään jakoa 1520:n 3400 mAh jättiläisen rinnalla. Myös käytännön toiminta-aika yhdellä latauksella on 1520:lla selvästi parempi, vaikkakaan ei ehkä aivan akkujen kapasiteettien mukaisessa suhteessa. Plussaa 1520 ansaitsee myös langattomasta latauksesta, joka TaskuMuron toimituksessa on todettu käteväksi ominaisuudeksi.

Ohjelmistopuolella molemmissa puhelimissa käytetään samaa Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmää, mutta Lumia 1020 on vasta saamassa tuoreimman GDR3+Black-päivityksen tammikuun puolella. Sen mukana on luvassa mm. parannuksia kameran toimintaan ja kuvanlaatuun sekä odotettu DNG-raakakuvausmahdollisuus, joka löytyy jo 1520:sta. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä Lumia 1020 maksaa Muropaketin Hintavertailun mukaan edullisimmillaan noin 620 euroa, eli parisen kymppiä 1520:n edullisinta hintatasoa enemmän.

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Pääsimme testaamaan Lumia 1520:tä joulukuun alkupuoliskolla runsaan parin viikon ajan ja saimme muodostettua sen toiminnasta varsin kokonaisvaltaisen kuvan. Laitteen toiminnassa ei havaittu testijaksolla mitään ongelmia eikä se kaatunut tai vaatinut uudelleenkäynnistystä kertaakaan. Ainoa maininnan arvoinen vika oli jo paketista otettaessa takakuoresta löytyneet haalean valkoiset täplät, jotka eivät häipyneet putsaamalla tai rapsuttamalla.

Lumia 1520:n muotoilu on varsin miellyttävää pyöristettyine reunoineen ja laite istuu mukavasti kädellä. Mattapintaiset kuoret ovat myöskin miellyttävät, joskin erittäin kuivilla käsillä ne ovat melko liukkaan tuntuiset, joka ei ole hyvä yhdistelmä suurikokoisen puhelimen kanssa. Suuren koon vuoksi puhelin saattaa tuntua kädessä hieman yläpainoiselta, vaikka todellisuudessa sen painojakauma on hyvin tasainen.

Ainakin allekirjoittaneella Lumia 1520 ylitti ensimmäistä kertaa taskuun sopivuuden rajan. Laitteen ujuttaminen housujen etutaskuun on jo hieman hankalaa ja joissain housuissa yläosa jäi pilkottamaan taskun ulkopuolelle. Istuessa puhelin painoi joissain housuissa nivuseen. Ehkäpä juuri ahtaudesta johtuen laite teki taskussa useampaan otteeseen omia temppujaan näyttölukituksen auettua tai kameran käynnistyttyä omia aikojaan.

Yleisen käytettävyyden osalta Lumia 1520:n kanssa on heitettävä osa aiemmista tottumuksista romukoppaan, sillä laitetta on käytännössä mahdoton käyttää yhdellä kädellä, jos käyttäjällä ei ole jättimäisen suuret kourat. Esimerkiksi allekirjoittaneen peukalon ulottuvuus kattoi normaalilla käyttöotteella näytön pinta-alasta noin kolmanneksen tai neljänneksen verran. Joidenkin toimintojen operoiminen onnistuu toki yhdelläkin kädellä, mutta esimerkiksi kirjoittaminen vaatii lähes väistämättä kahta kättä. Myös aivan puhelimen alareunassa sijaitsevien toimintonäppäinten operointi on hieman hankalaa, sillä puhelimen ollessa yhdessä kädessä niitä painettaessa painopiste siirtyy ikävästi laitteen yläosaan lisäten pudottamisen vaaraa.

Onkin suorastaan harmi, ettei käyttöjärjestelmästä löydy esimerkiksi toiselle puolelle painotettavaa näppäimistöä ja muita vastaavia toimintoja Samsung Galaxy Note 3:n tapaan. Ne nimittäin parantaisivat käytettävyyttä merkittävästi. Tuntuukin siltä, että Microsoftilla ja Nokialla ei ole mietitty riittävän pitkälle käyttöliittymään kohdistuvia vaatimuksia phablet-kokoluokan puhelimissa. Kotinäkymään mahtuu toki aiempaa enemmän ruutuja ja monia natiivisovelluksia on skaalattu suurempaa näyttöä hyödyntiksi, mutta käytännössä näytön suurta pinta-alaa ei ole hyödynnetty kovinkaan tehokkaasti. Fontit tuntuvat monissa paikoin aivan liian suurilta ja näytölle soisi mahtuva enemmän sisältöä.

Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmä toimii Lumia 1520:lla suorastaan hävyttömän liukkaasti. Rinnakkain Lumia 1020:n kanssa vertailtuna ero siirtymissä ja sovellusten avautumisnopeudessa on havaittavissa, mutta käytännössä kyse ei ole kovinkaan merkittävästä asiasta. Snapdragon 800 -järjestelmäpiirin voikin melkeinpä todeta olevan ylimitoitettu tämän hetken Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmälle, sillä jo huomattavasti vanhemmat piirit pyörittävät sitä erittäin sulavasti.

Ajoimme laitteella perinteiset synteettiset suorituskykymittaukset ja se suorastaan murskasi tuloksillaan kaikki muut markkinoilta löytyvät WP-älypuhelimet. Toisin sanoen Lumia 1520 on toistaiseksi ylivoimaisesti suorituskykyisin WP-älypuhelin. Grafiikkasuorituskykyä mittaavassa GFX Benchissä tulokset olivat selvästi heikompia, kuin vastaavalla piirillä varustetuilla Android-puhelimilla, mutta tulosten vertailukelpoisuudesta ei ole varmuutta. Saimme 1520:n testituloksiksi seuraavaa (sulkeissa vertailukohtana Lumia 925:n tulokset):

  • Pi Benchmark 161 ms (220 ms)
  • MultiBench 2 CPU 30638 (18005)
  • MultiBench 2 Mem 6125 (2576)
  • MultiBench 2 Graphics 48187 (35992)
  • Phonemark 1841 (937)
  • Sunspider 1.0.2 545,6 ms (912,1 ms)
  • WP Bench Free 458,96 (217,76)
  • GFX Bench T-Rex offscreen 13 FPS
  • GFX Bench Egypt offscreen 33 FPS

Käytännön akunkeston osalta Lumia 1520 osoittautui ehkäpä parhaimmaksi TaskuMuron testissä olleista puhelimista kautta aikain. Vaikka suuri näyttö ja tehokas järjestelmäpiiri vaativatkin oman osansa, eivät ne onnistu kyykyttämään jättimäistä 3400 mAh akkua. Testijakson aikana aamulla latauksesta otetussa laitteessa oli päivän jälkeen puolenyön maissa keskimäärin noin 50 – 75 % akun varauksesta jäljellä. Laitteella porskutettiinkin useampaan otteeseen ongelmitta kaksi päivää putkeen ilman välilatausta. Raskaammassa käytössä yöllinen välilataus osoittautui kuitenkin välttämättömäksi. Puhelimen tyypillinen käyttö sisälsi pääosin teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien lukemista, lyhytjaksoista nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, paikkatietojen, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Myös Nokian Motion Monitor beta -sovellus oli testijaksolla jatkuvasti päällä.

 

Sisältö

  1. Testissä Nokia Lumia 1520
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet
  3. 20 megapikselin PureView-kamera & kameravertailua Lumia 1020:een
  4. Windows Phone 8 GDR3 ja Lumia Black, vertailua & käyttökokemukset
  5. Yhteenveto